Când regizorii se ceartă

de Ştefan Dobroiu în 23 Apr 2014
Conflictele dintre marii regizori dau naştere unor sarcasme amuzante

Îşi consumă ani de zile pentru a crea filmele importante, populare sau măcar controversate ale marelui ecran, dar asta nu înseamnă că regizorii nu se implică adesea şi în conflicte mai mult sau mai puţin meschine. Mai multe articole publicate de-a lungul vremii retrasează cele mai intense înţepături şi comentarii acide cu care regizorii s-au gratulat în ultimele decenii.

Uwe Boll despre Michael Bay
Unul dintre cei mai huliţi regizori din toate timpurile, Boll a reacţionat violent când o petiţie cu mai bine de un milion de semnatari îi cerea să se lase de cinema. "Nu sunt un retardat nenorocit ca Michael Bay", a reacţionat Boll atunci, zicându-le contestatarilor săi că dacă i-ar urmări filmele şi-ar da seama cât de genial este.

Harmony Korine despre Quentin Tarantino
"Quentin Tarantino pare prea preocupat de alte filme. Adică să-şi asume alte filme, de parcă ar fi un blender. Este foarte amuzant că mă uit la film, dar apoi, nu ştiu, parcă e un gol acolo. Unele dintre referinţe pică plat."

François Truffaut despre Michelangelo Antonioni
"Antonioni este unicul regizor important despre care nu pot spune ceva bun. Mă plictiseşte. Este atât de solemn şi lipsit de umor."

Ingmar Bergman a fost unul dintre cei mai neiertători regizori, dacă e să ne luăm după comentariile sale cu privire la Michelangelo Antonioni, Orson Welles şi Jean-Luc Godard. Despre Antonioni Bergman a spus că e "sufocat de plictiseală", despre Welles că este un "impostor" şi că "respectul pentru acel film (Cetăţeanul Kane - n.r.) este absolut incredibil". Filmele lui Jean-Luc Godard "nu i-au spus niciodată nimic" lui Bergman, pentru că sunt "complet moarte", "neinteresante din punct de vedere cinematografic şi cumplit de plictisitoare".

Jean-Luc Godard, inclus la cei 83 de ani ai săi în selecţia de anul acesta a festivalului de la Cannes, este şi ţinta ironiilor lui Werner Herzog, care îl consideră "fals". Mai mult, Herzog declară că decât să vadă un film de Godard "mai bine se uită la un film kung fu bun".

Clint Eastwood a avut ceva de împărţit cu cineastul de culoare Spike Lee, despre care a spus: "un tip ca el ar trebui să-şi ţină fleanca".

Jacques Rivette, apreciatul membru al Noului val francez, a avut un dinte împotriva creatorilor de superproducţii de la Hollywood James Cameron şi Steven Spielberg: "Cameron nu este malefic ('evil' în original - n.r.), nu este un dobitoc ('asshole') ca Spielberg. Vrea să fie noul De Mille. Din nefericire nu şi-ar putea regiza nici ieşirea dintr-o pungă de hârtie". Nici Stanley Kubrick nu a scăpat de răutăţile lui Rivette: "Kubrick este o maşină, un mutant, un marţian. Nu are niciun sentiment uman. Dar este extraordinar atunci când o maşină filmează alte maşini, cum e cazul lui Odiseea spaţială 2001".

Tim Burton a avut un "dialog" al declaraţiilor savuros cu "independentul" Kevin Smith, pornind de la comentariul lui Smith că Burton s-ar fi inspirat pentru finalul lui Planeta maimuţelor dintr-unul din volumele sale de benzi desenate. Burton a avut proasta idee să răspundă că "cine îl cunoaşte ştie că n-ar citi niciodată cărţi de benzi desenate". Smith a replicat: "ceea ce pentru mine explică prostia aia de Batman".

Exploreaza subiecte similare:

Stanley Kubrick, Jacques Rivette, Uwe Boll, Michael Bay, Harmony Korine, Quentin Tarantino, Michelangelo Antonioni, Ingmar Bergman, Jean-Luc Godard, Orson Welles, Clint Eastwood, James Cameron, Steven Spielberg, Tim Burton

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 16 noiembrie 2014 10:28
Doamne, ce amuzante par din exterior aceste replici.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells