Când liderul SUA o păţeşte în filme

de Ştefan Dobroiu în 3 Apr 2013
Află cine este cel mai mare inamic al Casei Albe la Hollywood

De vineri poţi vedea pe marile ecrane Cod Roşu la Casa Albă, un thriller de acţiune despre o organizaţie teroristă nord-coreeană care atacă reşedinţa preşedintelui american (Aaron Eckhart) reuşind să-l ia pe acesta prizonier. Subiectul action-ului regizat de Antoine Fuqua şi valul de filme cu subiect similar ce ne aşteaptă în 2013 ne-au făcut să ne gândim la diversele mdouri în care Hollywood-ul a încercat (şi uneori a reuşit) să distrugă punctul central al puterii americane.

Primul exemplu demn să ne vină în minte este Roland Emmerich. O fi din cauză că e de origine germană sau n-o fi, dar blockbusterele lui Emmerich au avut dintotdeauna ceva de împărţit cu locul de unde se iau atâtea decizii ce afectează atât politica naţională americană, cât şi situaţia politică mondială. Să începem cu White House Down/Alertă de grad zero, un action încă nelansat (vine pe 19 iulie) în care un agent CIA (Channing Tatum) trebuie să facă orice-i stă în putinţă pentru a-i salva viaţa preşedintelui american (Jamie Foxx) când o grupare paramilitară ia cu asalt Casa Albă. Dacă le descrii în doar o frază sunt imense asemănări între Cod Roşu la Casa Albă şi Alertă de grad zero, dar noi de-abia aşteptăm să vedem şi filmul din iulie pentru a vedea cine a făcut „curat” cu mai multă hărnicie în Biroul Oval.

Roland Emmerich a mai distrus Casa Albă şi în 2012, mega-blockbusterul său (aproape 800 de milioane de dolari încasate) din 2009, în care reşedinţa preşedintelui american este distrusă de un tsunami uriaş, preşedintele SUA, interpretat de actorul de culoare Danny Glover pierzându-şi viaţa în cataclism. Ne întrebăm dacă Emmerich îl va „rezolva” în acelaşi mod pe Jamie Foxx în White House Down.

Atacul lui Emmerich asupra Casei Albe a fost de o natură diferită în The Day After Tomorrow, care a provocat controverse din cauza asemănării izbitoare dintre Kenneth Welsh, actor ce îl interpretează pe vice-preşedintele american din film, şi Dick Cheney, VP-ul american din realitate. Emmerich a declarat că decizia sa a fost voluntară şi că s-a dorit a fi un comentariu asupra politicilor dezastruoase ale SUA în ceea ce priveşte protejarea mediului înconjurător. Ca fapt divers, regizorul îl omoară pe preşedintele american, interpretat de Perry King, şi în acest film.

Dar poate că cea mai spectaculoasă „răfuială” a lui Emmerich cu reşedinţa preşedintelui american a avut loc în Ziua Independenţei, blockbuster din 1996 care ar putea fi continuat în anii viitori pentru a forma o trilogie. Mulţi ne amintim una dintre cele mai dure secvenţe din film, cea în care Casa Alba este distrusă de o gigantică navă extraterestră cu ajutorul unei raze laser. Cine ştie, poate vom avea parte de ceva asemănător şi în sequeluri!

Anul acesta Casa Albă (sau echivalentul său aerian, Air Force One) va fi atacată şi în Iron Man 3. Tony Stark (Robert Downey Jr.), îmbrăcat în costumul lui Iron Man, va trebui să salveze reprezentanţi ai puterii americane după ce Air Force One este victima unuia dintre atacurile distrugătoare ale Mandarinului (Ben Kingsley).

În ce film ţi-a plăcut mai mult cum este distrusă Casa Albă?

Exploreaza subiecte similare:

Olympus Has Fallen, Roland Emmerich, Iron Man 3, White House Down, Perry King, Danny Glover, Aaron Eckhart, Independence Day, 2012, The Day After Tomorrow, Jamie Foxx

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
janinatr12 pe 3 aprilie 2013 13:27
Eu imi aduc aminte doar de "Independence Day".
Oricum, in toate filmele catastrofa, Casa Alba o incaseaza, variatia consta in identitatea "baietilor rai".
Cine distruge Casa Alba? Pai, cam cam aceeasi cu care se lupta Bond, James Bond: rusii, arabii, chinezii, nord-coreenii, pe rand in functie de politica de stat a marelui popor american.

Han_Solo pe 3 aprilie 2013 15:26
Da, extraterestrii, clima, clima din nou, de fapt ce mai....dusmanii de moarte ai SUA.
Han_Solo pe 4 aprilie 2013 08:01
In articol era vorba despre filmele lui Roland Emmerich, filme in care Care Alba ajunge una cu pamantu. In nici unul dintre filmele lui Roland Emmerich (cel putin pana acuma) vinovati de distrugerea White House nu sunt oamenii. In primul film este vorba despre extraterestrii iar in urmatoarele doua filme este vorba despre schimbarile climatice...deci comentariul tau legat de rusi, chinezi, nord coreeni, este total eronat si fara scop. Cel putin in cea ce priveste filmele lui Roland Emmerich. Iar din cate se pare, in White House Down, vinovati de haos sunt tot niste americani, ceva grup paramilitar. Eu doar subliniam faptul ca extraterestrii si clima nu sunt dusmanii de moarte ai SUA. Adica cel putin clima, extraterestrii poate or fi, nu stim inca.
alex_il_fenomeno pe 2 mai 2013 14:01
A fost un film chiar ok...Bine ca era Gerry prin preajma sa salveze situatia.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells