Campionii încasărilor din toate timpurile!

de Ştefan Dobroiu în 11 Iun 2013
Pe aripile vântului este pe primul loc când se ţine cont de inflaţie

Un clasament mondial al celor mai populare filme din toate timpurile nu poate decât să dea dureri de cap: preţurile biletelor s-au modificat considerabil de-a lungul timpului şi adesea e greu să ţii şirul proiecţiilor noi la filme mai vechi. Cu toate acestea, diverse organizaţii interesante de acest clasament, printre care şi Cartea recordurilor, au consultat diverse surse pentru a decide o dată pentru totdeauna cel mai popular film din toate timpurile. Deşi încasările absolute îl aşază pe primul loc pe Avatar, blockbusterul lui James Cameron, iată că inflaţia îi ia trofeul SF-ului cu aventuri pe planeta Pandora.

Cel mai de succes film din toate timpurile, spun mai multe surse citate de wikipedia, este Pe aripile vântului, inspirat de romanul omonim al lui Margaret Mitchell, cu Vivien Leigh în rolul frumoasei Scarlet O'Hara şi Clark Gable în cel al rebelului Rhett Butler. Din prima zi a premierei, filmul s-a bucurat de un succes nemaipomenit, iar o statistică din 1940 arată că Pe aripile vântului vânduse deja 60 de milioane de bilete, echivalentul a 50% din populaţia americană a vremurilor. Numeroase relansări şi reluări, cel mai adesea în numere restrânse de cinematografe, a făcut ca totalul încasărilor filmului, o dată avută în considerare inflaţia, să depăşească trei miliarde de dolari, unele estimări bătând în cuie suma la 3,8 miliarde de dolari. Avatar şi-a oprit totalul încasărilor la 2,782 miliarde de dolari.

În top urmează Star Wars, primul film al seriei ce a făcut istorie, intrând în topul celor mai de succes francize din toate timpurile (top pe care l-ar putea modifica în 2015, când se lansează al şaptelea film al seriei), cu 2,7 miliarde de dolari, Titanic, cu 2,41 miliarde de dolari, şi Sunetul muzicii, cu 2,26 miliarde de dolari.

A doua jumătate a top ten-ului este dominată de E.T. The Extra-Terrestrial, cu 2,2 miliarde. Urmează titluri pe care mulţi cinefili din generaţiile mai tinere nu le-au văzut decât la televizor. Un exemplu este Cele zece porunci/The Ten Commandments, probabil cel mai popular film din întreaga carieră a lui Charlton Heston, aici în emblematicul rol al lui Moise. Cele zece porunci se clasează în top pe locul şapte, cu 2,1 miliarde de dolari încasări. Doctor Zhivago, cu Omar Shariff şi Julie Christie, se află pe locul opt, cu 1,988 miliarde, iar Jaws/Fălci, filmul care a introdus termenul "blockbuster" în vocabularul cinefililor, pe nouă, cu 1,94 miliarde.

Top ten-ul este închis de Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici, primul lungmetraj animat realizat vreodată şi probabil filmul care a revenit de cele mai multe ori pe ecrane, fiind relansat în 1944, 1952, 1958, 1967, 1975, 1983, 1987 şi 1993. Este şi filmul care i-a adus lui Walt Disney un Oscar onorific (însoţit de şapte statuete mai mici, reprezentând piticii), prezentat regizorului de mica Shirley Temple, pe atunci în vârstă de zece ani.

Exploreaza subiecte similare:

Gone with the Wind, E.T. The Extra-Terrestrial, Doctor Zhivago, Avatar, titanic, Snow White and the Seven Dwarfs, The Ten Commandments, The Sound of Music

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 11 iunie 2013 11:53
sa vezi si sa nu crezi...............incredibil.......un clasament foarte bine gandit.....
RODI59 pe 11 iunie 2013 12:06
Mi se pare foarte normal ca "Pe aripile vantului" sa fie pe primul loc.
Este un film nemuritor, cu actori deveniti legende ale marelui ecran.
Felicitari!

MikkaelWolfganger pe 11 iunie 2013 12:47
Sa o luam pe rand.

Pe aripile vantului.Nu inteleg mania cu filmul asta.Eu inca incerc sa vad sfarsitul.E atat de lung, plictisitor si previzibil ca nu rezist sa vad mai mult de 10-15 minute la el(incerc sa il termin de ceva vreme), ca sa nu mai zic de multitudinea de clisee.Pentru mine Gone with the Wind reprezinta etalonul pentru efectul de plictiseala si somnolenta.

Avatar.Idee de 2 lei, mai cliseistic ca Gone with the Wind, dar al naiba de spectaculos si frumos realizat.Nu mi-a placut, dar sincer e greu sa te plictisesti la un film care arata cum arata Avatarul.

Star Wars este ceva de la care eu ma asteptam mult mai mult.Este destul de interesant si bogat in idei,personaje si actiune, dar facand o comparatie intre el si cartile aparute dupa lansarea filmului, trebuie sa spun ca mi s-au parut mult mai la obiect si mai captivante decat filmul.

Titanic.Film bun, dar tot ce asteptam eu de la filmul asta era sa bubuie nava, cat mai spectaculos.Povestea de dragoste m-a lasat rece.

Pe restul nu le-am vazut, iar despre Alba ca Zapada nu am ce comenta pentru ca atunci cand eram prea mic cand am vazut filmul.

Bayard pe 11 iunie 2013 13:54
Iti dai seama ca Gone With the Wind are 70 de ani??? Tu spui ca e plin de clisee.... te-ai gandit ca poate cliseele au fost provocate de filme atat de bune ca asta?? :)). Mai departe sa intelegem ca nu ai vazut ET, Sunetul Muzicii sau Jaws ?? :)) Oricum nu mai are sens sa le vezi acum, ca au fost de atatea ori copiate si parodiate, ca probabil o sa ti se pare si ele pline de clisee.
MikkaelWolfganger pe 11 iunie 2013 16:19
Costirik.Intelege-ne si tu pe noi,ceilalti, care nu am ajuns la nivelul superior al gandirii tale. :)
Iulidesprefilme pe 11 iunie 2013 14:14
Aceste filme au deschis nişte drumuri...conţin scene antologice, au actori de legendă, regizori remarcabili, subiecte bine construite, muzică de valoare etc. Desigur că topul este discutabil...
Razvan600 pe 11 iunie 2013 18:34
"Pe aripile vantului" a fost cel mai bun film facut pana in acest moment, isi merita pe deplin locul in top.
legolas05 pe 11 iunie 2013 21:14
Eu stiam ca Pe Aripile Vantului a vandut cele mai multe bilete si ma bucur.
iantoc pe 11 iunie 2013 21:59
acest top este cel mai realist si ma bucur ca sunetul muzicii este in top dar tb. sa si recunosc ca sunt uimita de asemenea,singurul film pe care nu l-am vazut este cele 10 porunci si cu parere de rau cred ca nu am sa-l vad.
johnnyg pe 12 iunie 2013 11:28
Trebuie sa va mai ganditi la un lucru. Inainte de era internetului lumea chiar mergea la cinema. Nu exista posibilitatea sa vezi un film inainte de lansare. Azi, dupa cum bine stiti si multi dintre voi faceti, acest lucru e la ordinea zilei. Si de asemenea oamenii mergeau si de cate 3 ori la acelasi film (fie ca era bun filmul, fie ca era o forma de entertaining foarte placuta, etc) asa ca se explica foarte usor numarul mare de bilete vandute de "Pe aripile vantului" si nu numai in State.
Oricum e un top interesant si gasiti si pe boxofficemojo un top asemanator dar care face referire doar la teritoriul american (unde Avatar pica pe locul 13-14 parca).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells