Bogdan Mirică: „Umbre 2 e mai dens și mai urgent, mai dinamic decât primul sezon”

de Gloria Sauciuc în 12 Nov 2017
Cinemagia a stat de vorbă cu scenaristul şi regizorul Bogdan Mirică (foto, dreapta) despre cel de-al doilea sezon al popularului serial românesc Umbre

Începând cu 12 noiembrie, timp de şase săptămâni, în fiecare duminică, de la ora 22:00, HBO va difuza episoadele Umbre 2. Cronica primului episod din sezonul 2 poate fi citită aiciBogdan Mirică a scris scenariul și la cel de-al doilea sezon din Umbre și este regizorul episoadelor 1, 4, 5, 6. Cinemagia a stat de vorbă cu Bogdan Mirică despre cel de-al doilea sezon al popularului serial.

1. În primul sezon avem o serie de tipologii proprii filmelor cu gangsteri: „nașul” (Capitanul, jucat de Doru Ana), femeia fatală (Nico, jucată de Andreea Vasile), ajutorul devotat dar slab de minte (Sabin, jucat de Sergiu Costache), polițistul corupt (Tanase, jucat de Sorin Cociş). Acestei galerii de tipologii, ce se mai adaugă în sezonul 2?
Bogdan Mirică: Mai apar câteva tipologii specifice faunei locale actuale: un funcționar oportunist și corupt (Teo Corban), o fată de bani gata (Silvana Mihai), un polițist obscur, absolut ambiguu moral, borderline psihopat (Laurențiu Bănescu) și un alt mafiot, să-i spunem, care este capul tuturor răutăților, interpretat de Costel Cașcaval.

2. Laurențiu Bănescu joacă în noul sezon rolul polițistului corupt. Ilustrează, din trailer cel puțin, tipologia dezaxatului din lumea mafiotă. Ce personaje v-au inspirat în scrierea acestui rol?  E surprinzător să vezi că un personaj cu un comportament atât de labil este un polițist, care-fie și corupt-ar trebui să fie un om mult mai calculat. Pare să fie un om cu multe slăbiciuni, într-o lume ce nu iartă slăbiciunile. Ce l-a recomandat pe Laurențiu Bănescu în rol?
Bogdan Mirică: Emilian, personajul lui Laurențiu, este un psihopat înainte de a fi "polițist". Și pun între ghilimele pentru că niciodată nu spun cu exactitate pe care secție a Ministerului de Interne lucrează. E un tip conectat - are un unchi într-o funcție de conducere și datorită lui poate să tragă ce sfori vrea, când vrea și e mânat în acțiunile lui de o ambiție care uneori pare copilărească, alteori diabolică. Mereu mi l-am imaginat ca pe un om extrem de singur și complexat în copilărie - deloc alfa - care însă, datorită inteligenței alunecoase și a tenacității, ajunge să controleze operațiuni mult peste poziția lui ierarhică. Laurențiu a reușit să surprindă personajul de la prima probă de casting: i-a dat o febrilitate și o volatilitate care îl fac înspăimântător, imprevizibil.

3. Cum va evolua acțiunea în sezonul 2? Va fi o vânătoare de oameni, așa cum evenimentul de la finalul episodului 1 anunță? Conflictul între grupările mafiote (Căpitanu- Toma) va domina acțiunea sau va trece pe plan secundar?
Bogdan Mirică: Ce pot spune este că, pe parcursul sezonului, se dezvoltă două fire narative mari: unul care este profund personal, celălalt care tratează o operațiune mai mare ce dă amploare și concretețe acțiunilor criminale ale grupului Căpitanu-Toma. În plus, fiecare personaj are o traiectorie a lui, o poveste intimă care texturează și mai mult sezonul.

4. Dar evoluția lui Relu va fi similară celei din sezonul 1? Se va face vreo deschidere către lumea lui interioară, altfel perfect opacă spectatorului în primul sezon?
Bogdan Mirică: Cred că una din calitățile lui Relu este ermetismul - faptul că își ține motivațiile pentru el și pur și simplu acționează. Dar de fiecare dată - chiar și când acțiunile lui sunt radicale - se poate înțelege că e un om rațional, care nu acționează la impuls. Și asta cred că face ca publicul să empatizeze cu el. De fapt - chiar dacă nu devoalez mecanica lui interioară - cu fiecare secvență mai aflăm ceva despre el.

5. Pentru un mediu care trăiește din violenţă, media de vârstă a persoajelor din Umbre este surprinzător de ridicată - Dorel Vișan, de 80 de ani iar  Doru Ana trecut de 60. Chiar Pavlu și Costel Cașcaval trecuți de 40 de ani. Sezonul 2 îi va da tânărului Teddy (Gabriel Huian) un rol mai proeminent, ținând cont că el, ca structură, pare să nu aparțină acestei lumi?
Bogdan Mirică: Atunci când scriu personajele nu mă gândesc la ele din punct de vedere statistic. Pur și simplu vreau să arăt că există mai multe generații care emulează una de la cealaltă tendințele infracționale - și așa ajungem la Teddy, la Romica (Augustin Viziru) sau chiar la Chuckie, băiatul lui Relu care are 14 ani.

6. Titlul Umbre duce cu gândul la o investigație psihologică a personajelor. Dar ea lipsește în primul sezon, care este o cronică a lumii interlope. În sezonul 2 ați fost interesat să arătați latura psihologică a personajelor?
Bogdan Mirică: Cred că într-un serial straturile psihologice ale personajelor trebuie decriptate cu răbdare. Până la urmă, dacă ești atent, fiecare secvență are în ea un indiciu despre cum e un personaj sau altul. Lucrurile se întretaie, se suprapun în timp, până când personajele devin tridimensionale. Așa se întâmplă cu Nico, de exemplu - în sezonul doi aflăm lucruri despre ea sau e părtașă la diverse evenimente care ne vor da mai multe indicii despre cine e ea ca om.

7. Sezonul 2 are numai șase episoade. Au fost la mijloc considerente financiare în condensarea acțiunii sau altul e motivul?
Bogdan Mirică: Nu, nu au existat constrângeri financiare. Dacă sezonul 1 avea 8 episoade de 45 de minute, acesta are 6 episoade de 60 de minute - ceea ce înseamnă practic același număr de minute. Pentru sezonul 2 am propus un alt concept în ceea ce privește timpul (diferit de sezonul 1) și formatul acesta mi s-a părut cel mai potrivit. E mai dens și mai urgent, mai dinamic decât primul sezon.

8. Dacă sezoul 1 aducea personaje negative și ambivalente, sezonul 2 e ,,îmbogățit cu un personaj negativ și mai sinistru-polițistul jucat de Bănescu. Dar vom avea parte și de un erou pozitiv (Teddy a fost deocamdată un personaj secundar în economia filmului). Poate un procuror cinstit, un jurnalist care investighează sau un mafiot pocăit, trecut printr-o criză de constiintă? Sau poate un Relu care s-a întors deplin la principii morale?
Bogdan Mirică: Ca principiu, nu cred în personaje "bune" și personaje "rele". Nu cred că așa sunt oamenii în realitate. Dar ca să răspund la întrebare, da - există și personaje care nu au motivații criminale în spatele acțiunilor lor. Și în plus, cred că dacă e să o luăm la detaliu - chiar Relu e mai degrabă un personaj pozitiv-pentru că, de fiecare dată când face ceva ilegal sau care ar putea trece drept imoral, o face pentru supraviețuire nu din orgoliu, motivații strict pecuniare etc. De fiecare dată - oricât de scandalos ar putea suna - există o justificare pozitivă în spatele acțiunilor lui.

9. Evenimentul de la finalul primului episod îl pune pe Teddy în situația de a lua o decizie. Vom vedea o maturizare a lui Teddy, va deveni el personajul care să schimbe lucruri? Va călca pe urmele tatălui său ori va lua atitudine contra Căpitanului, în fapt răspunzătorul moral  a ceea ce s-a întâmplat?
Bogdan Mirică: Asta rămâne de văzut. Până la urmă Teddy are ADN-ul lui taică-său, dar e mai educat, gândirea lui e mai rafinată, iar asta s-ar putea să se dovedească fi o combinație periculoasă.

Exploreaza subiecte similare:

Umbre, Bogdan Mirică

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells