Bogdan Alexe, producător independent: „Dacă ai un scenariu bun, ce atacă un subiect sensibil, poţi face un film bun cu puţini bani”

de Gloria Sauciuc în 9 Iun 2017
Cel mai scump film din portofoliul producătorului e cu efecte speciale, cascadorii, peste 30 de motociclişti din circuitul naţional de motocross şi este dedicat adolescenţilor

În mai, în cadrul secțiunii necompetiționale Short Film Corner (Cannes 2017), producătorul independent Bogdan Alexe a participat cu scurtmetrajul românesc Not Guilty. Este a doua participare a lui în această secțiune necompetițională. Producătorul a realizat până în acest moment 13 filme în regim independent. „Este un privilegiu să particip pentru a două oară în carieră mea la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, deoarece îmi doresc să aduc în fața dumneavoastră pasiunea pentru ceea ce îmi place să fac, respectiv producția de film și susținerea permanentă a noii generații de cinefili români”, declara Bogdan Alexe, producătorul filmului, la Cannes. Cinemagia a stat de vorbă despre munca de producător independent, avatarurile acestei meserii și satisfacțiile pe care le aduce.

Ai fost de două ori de-a lungul timpului în Romanian Short Corner la Cannes, secţiunea necompetitivă a festivalului. Ce înseamnă o asfel de participare din punctul tău de vedere.

Bogdan Alexe: Am participat de două ori la  Romanian Short Corner la Cannes  de-a lungul timpului. Ambele participări au reprezentat o oportunitate uriaşă pentru mine de a cunoaşte lucruri noi, oameni noi, de a dezvolta idei şi proiecte noi, pe care ulterior le-am adus în ţară. A fost şi este o oportunitate de a vedea noutăţile din industrie. Prima participare a fost în 2011, când am văzut un festival complet diferit faţă de 2017. Standardele au crescut şi se vede clar că industria filmului este în continuă transformare... în bine. Aceste participări, chiar dacă au fost în afară competiţiei, vin în sprijinul meu ca producător şi regizor de film.

Ai (co)-produs peste 10 filme de-a lungul timpului. Care a fost cel mai scump şi care a avut bugetul cel mai mic dintre cele la care ai lucrat. Despre ce sume este vorba?

Bogdan Alexe: Mărturisesc cu mândrie că până-n acest an, am realizat 13 filme, unele de lungmetraj, altele de scurt şi mediu-metraj. Un film este un produs cinematografic şi, chiar dacă porneşte de la un buget, rezultatul poate fi diferit în final. Dacă ai o idee bună, un scenariu bun care atacă un subiect sensibil, poţi face un film bun cu foarte puţini bani. De asemenea, poţi face un film reşit dacă ai un buget impresionant. Este cumva greşit să privim din acest punct de vedere un produs cinematografic. Cred că rezultatul, produsul final, ar trebui să spună multe despre un film, indiferent de genul lui sau de bugetul alocat. Dar, ca să vă răspund la întrebare, cel mai scump film din portofoliul meu l-am produs în 2014 şi a fost un produs dedicat în principal tinerilor. Tocmai de aceea, am apelat atunci la efecte speciale, cascadorii, am închiriat o zona specială de drift, am avut peste 30 de motociclişti din circuitul naţional de motocross etc. Filmul se numeşte The Age şi este un produs de lungmetraj, dedicat adolescenţilor.

Cum arată o zi de-a ta de lucru?

Bogdan Alexe: Sunt trei tipuri de zile de lucru, dacă ar fi să le clasific aşa. Sunt zile în care mă trezesc, merg la birou şi am şedinţe de producţie ale unui proiect, fie el film, videoclip, producţie publicitară etc. Sunt alte zile în care mă găsiţi prins pe platoul de filmare de dimineaţă până seară. Acestea sunt cele mai frumoase momente ale unui producător/regizor, din punctul meu de vedere. Şi mai sunt acele zile în care s-au terminat filmările de producţie şi revenim la birou, unde începe partea de post producţie, unde ne bucurăm de etapele finalizării produsului la care am muncit cu atâta pasiune şi pe care ni-l dorim a fi o reuşită, pentru că, până la urmă, ne reprezintă.

Cum arată agenda ta de lucru, de producător independent, la o filmare?

Bogdan Alexe: Ziua de filmare pentru mine este rezultatul pregătirii temeinice de dinainte şi de  asta sunt  eu acolo, să coordonez etapele produsului,  începând cu locaţia unde vor avea loc filmările,  până la castingul actorilor, absolut orice element care intervine în acea producţie revine în sarcina mea. Eu vin cu temele făcute de acasă, mai ales că am de gestionat bugetele. Prin urmare, totul trebuie bine planificat în cel mai mic detaliu,  astfel încât rezultatul final să multumească pe toată lumea.

Ce planuri de viitor ai? La ce lucrezi acum?

Bogdan Alexe: Ca orice producător şi regizor, dorinţa mea este să lucrez la un proiect nou, un proiect pe care îl voi produce şi regiza chiar eu şi cu care intenţionez să merg în competiţia din 2018 la Cannes. Cred că prin asta am spus tot.

Filmografie (co)-producător

  1. 2010 – „Suicide me”, regia Hendi Jamil
  2. 2010 -  „Vara asta”, regia Roxana Leotescu
  3. 2012 –  „Scoala de vara”, regia Mircea Ghinescu
  4. 2013 –  „Revederea”, regia Bogdan Alexe si Tiberiu Rotarescu
  5. 2014 –  „La limita/The edge “,regia Bogdan Alexe si Tiberiu Rotarescu
  6. 2014 –  „A nightmare in Bucharest”, regia Irina  Octavia Andronic       
  7. 2015 – „Vacanta”, regia Tiberiu Rotarescu
  8. 2015 –  „Circle of life”, regia Irina  Octavia Andronic
  9. 2016 –  „Majoratul”, regia Tiberiu Rotarescu
  10. 2016 –  „Not guilty”, regia Irina  Octavia Andronic
  11. 2016 –  „The reunion”, regia Irina  Octavia Andronic
  12. 2017 –  „Say yes”, regia Irina  Octavia Andronic
  13. 2017- documentarul „Titu Maiorescu and the Progenitor of Romanian Literature", regia Bogdan Alexe

 

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells