Black Snake Moan: Samuel L. Jackson, Christina Ricci și Justin Timberlake într-un joc pervers al destinelor

de Cinemagia în 24 Nov 2021
Thriller-ul muzical Black Snake Moan (2006) poate fi văzut vineri, 26 noiembrie, de la 00:30, pe postul TV1000

În sudul rural sălbatic, un fost cântăreț de blues cu frica lui Dumnezeu și o nimfomană cu un istoric al abuzurilor își încrucișează drumurile într-o alegorie religioasă muzicală pe ritmul blues-urilor din delta Mississippi-ului.

Samuel L. Jackson întruchipează (încă) un rol intens și memorabil. Personajul lui, Lazarus, trece printr-o criză personală iar căsnicia lui alunecă în neant. „Laz” n-a mai pus demult mâna pe chitară și trăiește din agricultură. Rae (Christina Ricci) nu poate rezista fără un bărbat lângă ea, iar când iubitul ei, Ronnie (Justin Timberlake) pleacă în armată, ea cade pradă unui sentiment copleșitor de abandon și începe să retrăiască toate abuzurile sexuale din copilărie, cărora nu le face față decât sărind dintr-un pat în altul. Așa ajunge să o descopere Lazarus inconștientă pe marginea drumului, bătută și drogată, ca apoi să o ia acasă și să încerce să o pună la loc pe picioare.

Însă când Rae își recapătă conștiința, noul ei salvator se vede nevoit să recurgă la o metodă complet neortodoxă: o leagă în lanțuri de un calorifer, ca pe un câine, încercând să o protejeze de bărbații periculoși în brațele cărora se aruncă și să o vindece de nimfomanie precum un exorcist. Treptat, Rae ajunge să aibă încredere în (ne)bunul samaritean Lazarus ca într-un tată adoptiv, însă întoarcerea lui Ronnie complică și mai mult lucrurile. La rândul lui victima unor atacuri de teroare, acesta înțelege complet greșit relația celor doi și intenționează să îl omoare pe Lazarus ca să își recâștige iubita.

Black Snake Moan surprinde, așadar, o radiografie monumentală a unor inimi rănite, ajungând la nucleul blues-ului american. Samuel L. Jackson pare să interpreteze impecabil repertoriul său, iar secvența în care Lazarus îi cântă lui Rae piesa eponimă este o parabolă de-a dreptul hipnotică și copleșitoare. Filmul închină un imn sălbatic asperităților vieții sudiste, unde prima experiență sexuală este adesea fie rodul unui incest mai mult sau mai puțin inocent, fie o rană adânc îngropată, pe care numai stupefiantele, slujba de duminică sau un inel sclipitor mai au șansa să o închidă. Tânăra Rae este exact întruchiparea acestei sălbăticii. Versatila actriță Christina Ricci, pe care o știm și ca adolescenta sexi și naivă din Buffalo 66, dar și ca fetița gotică Wednsday din The Addams Family, interpretează aici fără cusur chintesența victimei devenită un țap ispășitor al comunității. Personajul lui Justin Timberlake este jumătatea ei mai ingenuă, un tânăr pe care armata refuză să îl îmbărbăteze din cauza anxietăților de care acesta suferă, trimițându-l înapoi acasă, unde acesta se înarmează pentru un alt tip de război.

Regizorul Craig Brewer (Hustle & Flow) descrie abil tot acest amalgam sentimental, propunând un bogat joc al perspectivelor: de la flashback-urile invazive pe care Rae le retrăiește în chinuri, într-o stilistică de horror psihologic, până la un paralelism amoros între personaje ce funcționează ca un joc romantic de oglinzi, într-un savuros contrapunct sentimental.

Black Snake Moan (2006) poate fi vizionat vineri, 26 noiembrie, ora 00:30, pe postul TV1000.

Exploreaza subiecte similare:

Viasat World, tv1000, Craig Brewer, Hustle & Flow, Buffalo '66, The Addams Family, Justin Timberlake, Christina Ricci, Samuel L. Jackson, Black Snake Moan

Alte știri din cinema

Thriller-ul psihologic Miracol va rula în 19 orașe din România

Avanpremieră pe 24 ianuarie, în 21 de cinematografe

Vânătorii de zmeie: Afganistanul de altă dată, în ecranizarea celebrului roman „The Kite Runner”

„The Kite Runner / Vânătorii de zmeie” (2007) poate fi vizionat miercuri, 19 ianuarie, ora 22:00, la TV1000

Festivalul Internațional Film O’Clock dă startul înscrierilor pentru masterclass-ul online dedicat jurnalismului de film

Înscrierile sunt deschise până pe 20 februarie

Cinemagia recomandă să te uiți la aceste trei filme și să distingi adevărul de ficțiune

Trei docuficțiuni care explorează natura realității noastre

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells