Bird Box: horror post-apocaliptic cu pedigree

de Ştefan Dobroiu în 26 Dec 2018
Sandra Bullock şi Susanne Bier spun o poveste ataşantă şi bântuitoare

Sandra Bullock şi Susanne Bier sunt două dintre cele mai puternice femei din showbiz-ul mondial. Dacă pe Sandra Bullock o cunoaşte toată lumea, despre daneza Susanne Bier trebuie să spunem de la început că este prima regizoare din istorie care a câştigat un Oscar (In a Better World, 2010), un premiu Emmy, un Glob de Aur şi un trofeu al Academiei Europene de Film. Pentru români Bier este cu atât mai simpatică pentru că a distribuit-o pe Ana Ularu în filmul ei din 2014, Serena. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la Bird Box, horror post-apocaliptic disponibil din decembrie pe platforma Netflix, inclusiv în România.

Filmul începe cu un mesaj radio ce promite un loc sigur într-o lume post-apocaliptică. Aflăm curând că un eveniment supranatural (apropo, primele sale manifestări au avut loc în România) afectează întreaga populaţie, determinându-i pe cei care observă cu privirea creaturi invizibile (spectatorilor) să se sinucidă în cele mai violente şi rapide moduri cu putinţă. La cinci ani de la acest atac misterios, Malorie (Sandra Bullock) şi doi copii de cinci ani, unii din ultimii supravieţuitori, fac tot posibilul să ajungă la sanctuarul aflat la capătul unei periculoase călătorii cu barca pe un râu din mijlocul pădurilor. Unica lor şansă de supravieţuire? Să nu arunce nicio privire în jur...

Premisa inspirată de romanul omonim publicat de Josh Malerman în 2014 este mai mult decât ofertantă, pentru că provoacă spectatorii să-şi imagineze ce ar face ei într-un situaţie periculoasă atunci când nu se pot folosi de văz, simţul care oferă creierului cele mai multe informaţii. O călătorie cu barca pe un râu învolburat cu ochii strâns legaţi cu o bucată de pânză? Kilometri în şir pe o potecă accidentată de munte în aceleaşi condiţii? Iată provocări care ni se par (şi am spune că sunt) imposibile. Sunt, totuşi, provocările pe care eroina şi micii ei companioni trebuie să le înfrunte pentru a nu-şi pierde viaţa, ceea ce nu poate decât implica publicul.

Din păcate filmul suferă din cauza unor alegeri dubioase şi a unor ghinioane. Cel mai mare ghinion este, fireşte, asemănarea cu A Quiet Place, celălalt horror post-apocaliptic cu pedigree şi simţuri anulate lansat anul acesta. Trebuie să spunem că A Quiet Place este un film mai bine legat, mai complet şi mai generos cu publicul decât Bird Box, al cărui scenariu recurge la prea multe flashback-uri (unele foarte intense, altele mai puţin), dar şi la o abordare-convenţie a ameninţării supranaturale ce aminteşte întrucâtva de dezamăgitorul The Happening al lui M. Night Shyamalan, mult-hulitul regizor care a început să-şi spele în ultimii ani numele cu Split şi, să sperăm, aşteptatul sequel al lui Unbreakable, Glass (premiera în România pe 18 ianuarie).

Toate aceste aspecte au făcut ca Bird Box, în ciuda giganticului său pedigree, să fie cumva surghiunit (ca şi Roma, filmul laureat cu Leopardul de Aur la Veneţia anul trecut) pe platforma Netflix. Filmul ar putea frustra o parte a publicului cu alegerile sale, dar nimeni nu poate nega dedicarea Sandrei Bullock sau tensiunea pe care Susanne Bier o controlează eficient. Dacă nu am fi avut atâtea personaje secundare mai degrabă schematice (în interpretarea unor John Malkovich, Jacki Weaver, Tom Hollander, BD Wong şi starul în ascensiune al lui Moonlight, Trevante Rhodes) şi nu întru totul convingătoarele flashback-uri ce acoperă cei cinci ani dintre declanşarea fenomenului şi posibila salvare a eroinei, cu siguranţă filmul s-ar fi bucurat de o primire mai bună. Este, totuşi, o alegere cât se poate de nimerită pentru vacanţa generoasă de Sărbători.

Ai văzut Bird Box? Cum ţi s-a părut?

Exploreaza subiecte similare:

Sandra Bullock, Susanne Bier, Ana Ularu, M. Night Shyamalan, John Malkovich, Jacki Weaver, Tom Hollander, BD Wong, Trevante Rhodes, Moonlight, The Happening, Bird Box, In a Better World, A Quiet Place, Split, Glass 

Alte știri din cinema

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Sunt un mic ticălos, prima serie animată cu peste cinci miliarde de dolari încasări

Cu începere din acest weekend, seria se va numi "Sunt un mic ticălos profitabil"

Tot ce ştim despre Alien: Romulus

Noul film din franciza Alien se lansează la jumătatea lunii august

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Domolul pe 26 decembrie 2018 22:41
! La știrile din film spune că fenomenul sinuciderilor în masă începe din Romania! Apoi cuprinde Rusia. Nu știu dacă să mă sperii sau să mă bucur. Fiindcă in sfârșit le-am făcut și noi rușilor ceva rău! Fie chiar și doar într-un film american.
În sfârșit o apocalipsă fără zombie! De cand asteptam, bine că in sfarsit s-a gândit cineva! Cine a scris sinopsisu aici cred ca nu a văzut decat trailer-ul, altfel cum poți spune că răul ia forma celor mai mari temeri, dacă ai fi văzut filmul ? Deci dragilor, merită văzut! Horror, nici măcar! Are totuși niște faze foarte sângeroase pe la mijloc. Foarte tare scriitura Eric Heisserer, dacă renunța și la stereotipul „ există și oameni demenți"ar fi fost și mai bine. Dar oricum vă va uimi carența de violență. In spatele acțiunii parcă am întrevăzut ceva simboluri asupra temerilor noastre universale și particulare, frumos din partea lor. A regizorului, ca a lăsat să se mai vadă și asta.
Vreau să vă spun că sfârșitul a fost o surpriză pentru mine fiindcă tot filmul am avut impresia că mă uit la un serial. Și ca orice serial pe care l-am văzut în ultimul timp, mă tot întrebam când se va strica. Adică, da interesantă ideea, misto episodul pilot, dar să vedem ce porcărie o sa-mi livrați în următoarele episoade, serii sau mai știu eu ce sezoane, fiindcă eu oricum n-o să-mi pierd timpul în a le vedea. Mi s-a părut totuși la un moment dat că a trecut cam mult timp pentru un episod uzual de 40 min, da am crezut că a sărit singur la episodul 2. Iar la sfârșit, ce sa vezi? Căutam disperat butonul next și nu îl găseam

Phantom_sub pe 27 decembrie 2018 10:50
E bunicel. E o combinaţie între The Happening şi A Quiet Place. Eu nu am rezonat cu personajele, dar mi-a plăcut mai mult povestea. Monştrii nu sunt arătaţi în film, doar sunt sugeraţi. E bunicel, de 6,50.
spartacus pe 27 decembrie 2018 11:09
Văzut: un film slab, care te umple de nervi și frustrări când vezi cum se comportă actorii. După ce citisem atâtea comentarii pozitive despre el, eu unul am fost dezamăgit de film, dar fiecare cu gusturile sale. Părerea mea.
alin_sf pe 30 decembrie 2018 19:08
Filmul a fost acceptabil, dar mult mai slab decât A Quiet Place. Sfârșitul nu mi-a plăcut, dar lasă loc de o posibilă continuare (poate mai bună).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells