Berlin 2014: atracţiile ediţiei

de Ştefan Dobroiu în 5 Feb 2014
Ce ar putea uimi sau impresiona la cea de-a 64-a ediţie a Berlinalei

Mai bine de 400 de lungmetraje şi scurtmetraje se luptă pentru atenţia publicului şi a presei la noua ediţie a Berlinalei (6-16 februarie), cel mai popular festival al Europei, cu mai bine de 400.000 de bilete vândute în fiecare an. Iată mai jos highlight-urile ediţiei.

Competiţia
Să-i dăm cezarului ce-i al cezarului: Alain Resnais este unul dintre cei mai vârstnici regizori (are 91 de ani) în competiţie la Berlin, după ce a câştigat de-a lungul unei longevive cariere trofee importante la Cannes şi la Veneţia. El participă la această Berlinală cu Aimer, boire et chanter, o nouă ecranizare după o piesă a lui Alan Ayckbourn (după After Smoking/No Smoking şi Coeurs).

Yann Demange debutează cu filmul de război '71, despre luptele civile armate din Irlanda de Nord de la începutul deceniului al optulea, iar regizoarea de origine peruană Claudia Llosa încearcă să câştige un nou Urs de Aur (după cel obţinut în 2009 cu The Milk of Sorrow), cu Aloft, o poveste despre dificultăţile întâmpinate de o femeie (Jennifer Connelly) în viaţa de familie.

Richard Linklater ar putea face istorie cu Boyhood, un film realizat pe parcursul a mai bine de un deceniu, despre Mason, un puşti (Ellar Coltraine), sora lui şi părinţii (Ethan Hawke şi Patricia Arquette) surprinşi în scurte momente de când Mason era în primii ani de şcoală până la finalul adolescenţei. Actorii au îmbătrânit alături de regizor, iar spectatorii de la Sundance ai filmului spun că derularea unui deceniu din viaţa personajelor în 150 de minute dă un farmec aparte acestei noi producţii din cariera autorului trilogiei Before...

The Beloved Sisters (foto) ne poartă în tinereţea lui Friedrich Schiller, când viitorul poet se îndrăgosteşte de două surori şi nu se poate hotârî alături de care să rămână.

În afara competiţiei ar putea plăcea La belle et la bête, revizitarea celebrului basm Frumoasa şi bestia de către Christophe Gans, cu Léa Seydoux şi Vincent Cassel în rolurile titulare. Trailerul arată că bugetul de efecte speciale a fost consistent şi că nu s-a precupeţit niciun efort la realizarea decorurilor. Tot în afara competiţiei este proiectat The Monuments Men, filmul lui George Clooney realizat în parte pe teritoriul Germaniei. The Grand Budapest Hotel deschide festivalul pe 6 februarie, cu extraordinarul ansamblu de actori ai lui Wes Anderson, iar în afara competiţiei este inclusă şi versiunea completă a lui Nymphomaniac Volume I, versiune ce ar putea provoca atacuri cerebrale membrilor comisiei de rating a CNC, din moment ce conţine aproape 40 de minute în plus de secvenţe explicite.

Asia este puternic reprezentată, cu trei filme din China şi Hong Kong şi unul japonez în cursa pentru Ursul de Aur.

Vedetele
Ca în fiecare an, Berlinala trebuie să-şi adjudece câteva nume importante printre invitaţi, pentru a-i face pe jurnaliştii acreditaţi să scrie despre eveniment. George Clooney este probabil cel mai faimos actor de la această ediţie, cu Eroii monumentelor prezentat în premieră europeană (filmul se lansează în mai multe ţări, inclusiv România, pe 14 februarie). Forest Whitaker luptă pentru Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor în Two Men in Town, filmul lui Rachid Bouchareb, în timp ce Jennifer Connelly are o şansă la echivalentul feminin al trofeului în Aloft. The Grand Budapest Hotel vine cu Ralph Fiennes, Adrien Brody, F. Murray Abraham, Willem Defoe, Jude Law, Edward Norton, Tilda Swinton şi Bill Murray, dar este neclar acum câţi dintre actori vor fi prezenţi la Berlin. Ediţia a 64-a a festivalului a fost deja criticată pentru numărul mic de staruri invitate.

Românii
După ce anul trecut Călin Peter Nezter câştiga Ursul de Aur pentru Poziţia copilului, în 2014 nu există niciun film românesc în competiţia festivalului. Corneliu Porumboiu participă în secţiune Forum cu un documentar inedit, Al doilea joc, iar din selecţie mai face parte documentarul Păderea e ca muntele, vezi?, despre un sat de romi de lângă oraşul Sfântu Gheorghe.

Exploreaza subiecte similare:

festival: berlin 2014, Alain Resnais, Aimer boire et chanter, Richard Linklater, Boyhood, George Clooney, Ethan Hawke

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 19 februarie 2014 14:07
Filme frumoase, ce sigur nu te lasa indiferent.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells