Ben Affleck va regiza un film despre atrocitățile comise în Congo de regele Belgiei, Leopold al II-lea

de Cristina Grigore în 22 Nov 2019
Scenariul are la bază cartea lui Adam Hoschild, intitulată King Leopold's Ghost: A Story of Greed, Terror and Heroism in Colonial Africa

Următorul proiect regizoral al lui Ben Affleck va fi o dramă istorică. Potrivit variety.com, el va produce și va sta la cârma peliculei Ghost of King Leopold, bazat pe fapte reale, legate de colonizarea și exploatarea barbară a unei zone din centrul și estul Africii (teritoriul statului Congo).

Scenariul are la bază cartea cercetătorului istoric Adam Hoschild, intitulată King Leopold's Ghost: A Story of Greed, Terror and Heroism in Colonial Africa.

Evenimentele se petrec în vremea când puterile Europei se înghesuiau să exploateze resursele naturale ale Africii (sfârșit de secol XIX, început de secol XX); când regele Belgiei Leopold al II-lea devenea unul dintre cei mai bogați oameni din lume (averea îi era ascunsă în conturi bancare secrete; angajase o armată de mercenari, oameni fără scrupule, pentru a-i asigura colectarea fildeșului și a cauciucului).

Abuzurile asupra localnicilor, care erau forțați să muncească pentru „stăpânul alb”, au fost nenumărate. Celor care nu îndeplineau cotele de cauciuc li se tăiau mâinile; erau forțați să plătească astfel diferența. Tăiatul mâinilor servea și soldaților, pentru a-și demonstra omorurile – unii dintre ei obțineau scurtarea serviciului dacă aduceau mai multe mâini.

Peste opt milioane de africani au căzut victime regimului de teroare al lui Leopold al II-lea, susține Hoschild, care a realizat și un documentar pe acest subiect, lansat de BBC în 2004.

Filmul va spune povestea congolezilor care l-au sfidat pe Leopold al II-lea și au ales să lupte împotriva regimului asupritor. Inițiativa lor eroică a dus la o neobișnuită și îndrăzneață alianță între un misionar african, un jurnalist britanic de investigații și un spion irlandez, care au demascat ororile și au dat naștere primei mișcări de luptă pentru drepturile omului”.

„Odată ce au fost făcute publice fotografii din zonă, înșelătoria regelui despre misiunea de creștinare a celor de pe „continentul negru” a fost demascată, laolaltă cu viclenia și lăcomia sa. A fost atacat și blamat de autori precum Mark Twain, Booker T. Washington, Arthur Conan Doyle și Joseph Conrad, al cărui dispreț legat de „misiunea de civilizare” a lui Leopold a dus la publicarea romanului «Inima întunericului»”, se arată în sinopsis-ul viitoarei producții.

Exploreaza subiecte similare:

Ben Affleck

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells