Batman v Superman, pe steroizi

de Ştefan Dobroiu în 24 Mar 2016
Alegeri scenaristice discutabile, dar şi înfruntări spectaculoase

Preocupat să aglomereze efecte speciale şi încleştări asurzitoare, Zack Snyder sacrifică subtilitatea şi umanitatea personajelor pentru un spectacol de zile mari, dar vid de emoţie. Batman vs. Superman: Zorii dreptăţii/Batman V Superman: Dawn of Justice va fi fără îndoială unul din marile hituri financiare ale întregului an, dar nu reuşeşte să anuleze avansul Marvel. Promite foarte mult, în schimb, datorită prezentării în premieră a viitorilor supereroi Justice League, de văzut în filmele pe care studiourile Warner le-au programat până în 2020.

O confruntare cinematografică între Batman şi Superman, ce putea fi mai entuziasmant? Zorii dreptăţii greşeşte încă din primele minute, când Snyder ne arată, insistent, cu încetinitorul şi pe îndelete, cum părinţii lui Bruce Wayne sunt ucişi pe un sumbru bulevard din Gotham. Scena, reluată de mai multe ori pe parcursul filmului, are rostul ei, dar este totuşi uimitor cum ea mai poate fi prezentă într-un lungmetraj pentru marele ecran, când probabil toată lumea ştie care e motorul din spatele transformării lui Bruce în Batman. Este o alegere discutabilă şi din păcate nu e singura la care recurge scenariul.

Dar Zorii dreptăţii îşi respectă cele două mari promisiuni, acelea de a-i arăta pe Batman şi Superman înfruntându-se în Gotham şi Metropolis, şi de a-i prezenta pe viitorii membri ai Justice League. Filmului nu îi lipsesc ritmul şi nici anvergura, dar aproape totul altceva este sacrificat pe parcurs, filmul neavând relevanţa umană a unui The Dark Knight sau flexibilitatea şi umorul filmelor Marvel. Sumbru şi îndârjit, este un meci de box între doi oponenţi de categorie grea gata să-şi aplice şi să suporte cele mai grele lovituri, copleşindu-şi spectatorii cu zbuciumul înfruntării lor.

Premiera de vineri compensează cel mai enervant villain văzut în ultimii ani de cinema (Lex Luthor, o versiune bâlbâită, hiperenergică, dar eficientă, a Joker-ului) cu una dintre cele mai promiţătoare eroine. Diana Prince, mai cunoscută sub numele Wonder Woman, îşi face apariţia în interpretarea lui Gal Gadot şi se transformă într-unul din cele mai îmbucurătoare elemente ale filmului şi în sursa unicului moment amuzant al acestuia (este în trailer). Dacă am fi putut face schimbarea, noi ne-am fi uitat la Wonder Woman (aşteptat la anul pe 23 iunie) şi nu la Batman vs. Superman...

Îngreunat de vise, coşmaruri şi flashback-uri inutile şi repetate cu încăpăţânare, Zorii dreptăţii supără şi din cauza faptului că nu prea-ţi dai seama de ce se luptă cei doi supereroi. Da, confruntarea lui Superman cu generalul Zod din Man of Steel dărâmă unul din zgârâie-norii Bruce Wayne Enterprises, iar Wayne (credem în continuare că Ben Affleck a fost o alegere neinspirată pentru rol) ajunge să-l considere pe Superman simbolul celor care nu respectă legea. Dar scenariul scris în mare parte de David S. Goyer (The Dark Knight) construieşte artificial motive atât pentru înfruntarea lor, cât şi pentru împăcare.

Dar Zorii dreptăţii reuşeşte să umple ecranul cu efecte speciale extraordinare. Poate că pe Snyder îl depăşesc subtilităţile, dar categoric este în stare să-şi croiască drum (cu barosul) până în creierul spectatorilor. Ajutat de un sistem de sonorizare bun şi un ecran mare, Batman vs. Superman: Zorii dreptăţii are efectul unei confruntări între doi dinozauri: te uiţi fără să clipeşti.

Exploreaza subiecte similare:

Batman V Superman: Dawn of Justice, Zack Snyder, Gal Gadot, Man of Steel, Ben Affleck

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
DarkRazor pe 24 martie 2016 18:45
Nu datorita distrugerii Wayne Tower se bat cei doi si sa stii ca Batman e cel care actioneaza mai presus de lege. Poate ca nu toti ar trebui sa fie critici. Nici nu ai inteles motivul luptei celor doi. Probabil ca sunteti singurii care credeti ca Ben Affleck nu a fost potrivit. Toti cred ca a fost un Batman bun. Si daca filmul nu este la fel de amuzant ca filmele Marvel ( pentru copii) credeti ca nu este bun? Ma bucur ca serialul Daredevil sau Captain America Winter Soldier v-a placut. Filmele Marvel au cam aratat tot ce pot : umor pentru copii, efecte speciale si cam atat, toate arata la fel. Daca filmul are un ton mai serios si mai intunecat nu inseamna ca nu e mai bun.
mmihaii pe 24 martie 2016 19:57
Total de acord!
Bayard pe 27 martie 2016 20:08
Mult mai bun? nu. Ambele filme au o groaza de probleme, dar diferite, din punctul meu de vedere ambele sunt de nota 7. Am spus ca povestea este excelenta... me refeream la concept. Daca ai face un rezumat de doar o pagina al filmului, e foarte bun... dar modul in care l-au realizat e in bataie de joc.
Han_Solo pe 25 martie 2016 15:47
Doar Cinemagia este de parere ca Ben Affleck nu este o alegere potrivita. Recunosc, nu am vazut filmul dar din ce am citit pana acuma vis a vis Ben Affleck ca si Batman, mai toata lumea este de accord ca a facut un rol foarte bun.
ishmael pe 26 martie 2016 17:37
catre critic: daca tot zici ca scena mortii parintilor lui Bruce isi are rostul ei, atunci de ce zici ca e o alegere discutabila? leaga-te de numele mamei si vezi ce au in comun amandoi eroii si contextul in care e folosit; asta ca sa nu ti se mai para atat de discutabila. despre restul nu ma complic sa mai indrept pt ca e clar ca nu esti fan si nu ai vazut animatiile (sa iti zic si de trimiterea la The Flashpoint Paradox? ;)

cu toata critica, Snyder a ramas loial benzilor desenate si mi-a placut cum a construit povestea pregatind urmatoarele filme, promitandu-ne un super-villain pt JL

M_il pe 26 martie 2016 20:44
Tu nu ai recunoaste steroizii nici daca ti i-ar pune cineva pe farfurie ca si desert in loc de inghetata.Habar nu ai despre ce vorbesti si aici chiar nu ma refeream la steroizi.BvS a fost un proiect ambitios iar Snyder a incercat sa faca lucrurile altfel.Oricine a vazut watchmen stia cam la ce sa se astepte.Ca e diferit fata de marvel nu este un lucru rau asa cum nici faptul ca-ti plac filmele marvel nu te catalogheaza ca si pueril.Ca vrei tu sa fie toate la fel denota ca suferi de anumite limitari.BvS nu este perfect.Ba chiar are o groaza de defecte.Cu toate astea intr-o anumita masura reuseste sa se tina de cuvant
CPU pe 27 martie 2016 15:36
www.youtube.com/watch?v=cwXfv25xJUw
xerses pe 27 martie 2016 22:39
Imi formez propria parere dupa ce vad filmul.
florinteo pe 5 aprilie 2016 08:04
daca inainte mai toata lume nu il considera pe ben afleck nepotrivit pentru costumul lui bruce/batman , cred ca toti considera acum ca a fost o alegere buna. Mai putin voi se pare. nu am inteles de ce doar individul care a scris acest articol inca traieste in trecut si nu recunoaste interpretarea de exceptie a lui ben. si de ce vedeti doar jumatatea goala a paharului ?
filmul a fost bun ,si evident in contrast cu filmele Marvel dar cateodata este bine si "altceva" cum a fost Deadpool de exemplu.
astept cu nerabdare viitoarele filme si Marvel si DC.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells