Baron Noir, sezonul 2: un nou cal de curse, dar cu ce şanse?

de Ştefan Dobroiu în 23 Iul 2021
Perpetuul pariu al politicii, explorat în al doilea sezon din acest superhit francez

Ultimul episod al primului sezon din superhitul francez Baron noir, care explorează murdarele ape ale politicii la cel mai înalt nivel, abia a fost difuzat şi spectatorii cu siguranţă sunt curioşi să vadă ce s-a întâmplat cu Philippe Rickwaert (Kad Merad), politicianul uns cu toate alifiile (unele dintre ele urât mirositoare). Mai are el vreo şansă să se întoarcă pe caii mari ai politicii sau se va mulţumi cu căderea în dizgraţie? Baron noir este o producție Canal+ Création Originale difuzată în România de Focus Sat TV.

Fără a da spoilere, să spunem doar că acest ultim episod ne dovedeşte o dată pentru totdeauna că, indiferent de consistentele sale probleme de etică, lui Rickwaert nu i se poate contesta statutul de vizionar: politicianul intuieşte potenţialul ca nimeni altul şi asta se şi întâmplă când el pariază pe Amélie Dorendeu (Anna Mouglalis). Pe hârtie, primul episod din al doilea sezon este o copie în oglindă a primului episod din primul sezon, dar am spune că această copie e mai entuziasmantă ca originalul, pentru că schimbă perspectiva şi dă un statut nou unui personaj deja ataşant.

"Mi-am petrecut prima parte a carierei politice căutând un cal cu şanse în cursă. Iar a doua parte mi-am petrecut-o fiind dezamăgit de ce am ales", spune Rickwaert la un moment dat. Este o replică ce aproximează foarte bine nu doar hazardul, pariul perpetuu al jocului politic, ci şi experienţa eroului, mai ales în contextul în care el este forţat să reevalueze absolut toate constantele din viaţa sa. Iar această experienţă, suma cicatricelor tuturor înfruntărilor sale din luptele politice, este şi principalul său atu, unica şansă să reintre în joc.

Primul episod din al doilea sezon atinge teme familiare, dar vorbeşte în egală măsură despre schimbare şi speranţă. Concentrându-se atât pe Rickwaert cât şi pe Dorendeau, devenită candidat al stângii la preşedinţia Franţei, episodul explorează şi dificilul proces de creare a unei imagini politice. Ştim deja că Rickwaert e în stare să spună orice şi să se alieze cu oricine pentru a obţine cât de puţin capital politic, dar oare este Dorendeau la fel? Şi dacă nu, care sunt valorile ei şi ce trebuie să facă ea pentru a avea o şansă în luptă?

Urmărind un serial precum Baron Noir înţelegem mai bine pericolul căderii în capcana discursului extremist (contracandidatul lui Dorendeau vorbeşte la nesfârşit de ameninţarea islamică), un discurs al creionării unei identităţi exclusiv prin respingerea "celuilalt", a străinului întotdeauna identificat ca intrus sau chiar invadator. Discursul echilibrat al protagonistei, demnitatea şi modul cum se defineşte pe sine dar şi pe conaţionalii ei o transformă într-o redutabilă forţă pe ecran. Dar, cum spuneam, ca şi la începutul sezonului trecut, Rickwaert este cât se poate de conectat - chiar dacă de pe poziţii diferite - cu puterea supremă, dar ce deznodământ va avea asta pentru el?

Baron Noir este fără îndoială greu de urmărit pe alocuri (vezi de pildă discuţiile despre salariul minim), dar fix aceste momente tehnice îl fac credibil şi îi dau valoare. Baron Noir este, dacă vrei, echivalentul pentru lumea politică al unui The Crown: ştim cu toţii că o mare parte din The Crown este ficţiune, dar împachetarea acestei ficţiuni într-un mod atât de credibil ne determină să ignorăm acest lucru şi să ne bucurăm de serial de parcă însăşi familia regală britanică ne-ar fi deschis porţile palatului Buckingham. Deşi am spune că lumea din Baron Noir este mult, mult mai sordidă, modul cum explică psihologia complicată a politicianului îl face captivant şi chiar util de vizionat.

Din 26 iulie, sezonul doi al serialului Baron Noir se va difuza în premieră națională la Focus Sat TV, pe poziția nr. 1 în grilă TV Satelit, și live sau on demand în aplicația Focus Sat.

Focus Sat TV oferă o experiență originală de vizionare în exclusivitate a unor seriale europene multipremiate, producție Canal+ Création Originale. Focus Sat TV este disponibil în toate pachetele TV Satelit Acces sau în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV. Dacă nu ești client, poți vedea Baron Noir la Focus Sat TV live sau on demand prin aplicaţia Focus Sat, gratuit timp de şapte zile, activând unul din pachetele Play TV sau Play TV Extra.

Exploreaza subiecte similare:

Kad Merad, Anna Mouglalis, Baron noir, The Crown

Alte știri din cinema

SF-ul cu Tom Hanks protagonist, semnat de regizorul Urzelii Tronurilor, are trailer

Probabil singurul supraviețuitor al unei apocalipse globale pornește într-o călătorie primejdioasă

Retrospectiva 007: inamicii preferați ai lui Bond

Ce-ar fi agentul de elită 007 fără dușmani? Și-ar pierde slujba din serviciile secrete britanice, și-ar îneca amarul în martini-uri și n-ar mai salva nici omenirea.

Paranormal Activity: Next of Kin are trailer

Al șaptelea film din serie promite „o reimaginare neașteptată a îndrăgitei serii horror”

Retrospectiva 007: băuturile preferate ale lui James Bond

Cum să nu o iei pe 007 cărări: James Bond te învață cum să te bucuri de o băutură fină, dar și ce înseamnă să bei.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells