Baladă tristă de trompetă, din 9 decembrie la cinema

de Cinemagia în 7 Dec 2011
Baladă tristă de trompetă, din 9 decembrie la cinema

Baladă tristă de trompetă, de Alex de la Iglesia - cel care a primit Leul de Argint pentru cel mai bun regizor în 2010 la Veneţia, va avea premiera în cinematografele de la noi pe 9 decembrie.

„Am făcut acest film pentru a exorciza o durere din sufletul meu care nu vrea să dispară, ca petele de ulei. Îmi spăl rufele cu filme. Mă simt ridiculizat, mutilat oribil de un trecut incredibil şi trist, ca şi cum m-aş înneca în nostalgie pentru ceva ce nu s-a întâmplat niciodată, un coşmar enorm care nu mă lasă să fiu fericit. Vreau să anihilez furia şi durerea cu o glumă grotescă care îi va face pe ceilalţi să râdă şi să plângă în acelaşi timp”, declara regizorul despre Baladă tristă de trompetă.

Subiectul surprinde Spania anului 1937, consumată de un brutal război civil. Un Clovn este întrerupt în mijlocul spectacolului pe care îl susţinea pentru a fi recrutat de miliţie. Încă în costumul său, clovnului i se dă o macetă şi este angrenat în luptă, unde masacrează cu mâna lui un întreg pluton. Acţiunea se mută în 1973. Javier, fiul clovnului, visează să-i calce pe urme tatălui său, însă e mult prea trist din cauza tragediilor ce l-au înconjurat mereu, fapt care-l califică pentru rolul de Clovn Trist. Îşi găseşte de lucru într-un circ unde se împrieteneşte cu câteva personaje destul de ciudate, printre care şi Clovnul Vesel al circului - Sergio, căruia trebuie să-i suporte ieşirile violente şi glumele umilitoare. Tot aici o întâlneşte pe Natalia, o frumoasă acrobată şi iubita abuzată a lui Sergio. Javier se îndrăgosteşte iremediabil de Natalia şi încearcă să o salveze din braţele brutalului soţ, stârnind gelozia acestuia. Dar Natalia este naucită de afecţiunea pe care ajunge să i-o poarte lui Javier şi pasiunea pe care o simte faţă de Sergio.

Alex de la Iglesia, născut la Bilbao, Spania în 1965 abordează diferite genuri de cinema cu filmele sale, având însă umorul negru ca numitor comun. Primul şi singurul său scurtmetraj, Mirindas asesinas (1991), a câştigat premii la numeroase festivaluri şi, în plus, l-a ajutat să-l convingă pe Pedro Almodovar, prin casa sa de producţie, El Deseo, să-i sponsorizeze primul lung metraj, Acción Mutante/Mutant Action (1993). Această comedie science fiction răutăcioasă cu mesaj revoluţionar a primit două premii la Festivalul de Film Montreal Fantasia şi trei Premii Goya.

Cel de-al doilea film al său, El Día de la Bestia/The day of the Beast (1995), i-a adus şase Premii Goya (printre care Premiul pentru Cel mai bun regizor). A primit deasemenea premii la festivalurile din Gérardmer şi Bruxelles şi aprecierea unanimă atât a criticii cât şi a publicului la festivalurile de la Veneţia, Toronto şi Stiges.Au urmat Perdita Durango/Dance with the devil (1997), Muertos de Risa/Dying of Laughter (1999) şi colecţionarul de Premii Goya: La Comunidad/Common Wealth (2000). Apoi 800 balas/800 Bullets (2002) şi Crimen perfecto/Perfect Crime (2004).

În 2007, Alex de la Iglesia a scris şi regizat The Oxford Murders, cu Elijah Wood cunoscut publicului din trilogia Stăpânul Inelelor, John Hurt şi Leonor Watling în rolurile principale. Filmul a avut încasări de 8,2 milioane de euro în Spania.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 7 decembrie 2011 21:26
Interesant.De urmarit
alex_il_fenomeno pe 18 decembrie 2011 12:01
povestea filmului mi se pare uimitoare . nu cred ca este o productie de lepadat .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells