Avocatul: ce ai face să te răzbuni pe asasinul părinţilor tăi?

de Ştefan Dobroiu în 4 Nov 2022
Serialul scandinav Advokaten/The Lawyer se lansează la Focus Sat TV pe 10 noiembrie

Producţia de televiziune din ţările scandinave a devenit sinonimă cu aşa-zisul "scandi-noir", seriale poliţiste sumbre precum Bron/Broen sau The Killing/Forbrydelsen. Din aceeaşi categorie face parte şi Avocatul/Advokaten, o producţie Canal+ Original ce se lansează în România la Focus Sat TV. Episoade noi sunt programate în zilele de luni şi joi de la 21.30. Noi am văzut primele două episoade şi îţi putem spune la ce să te aştepţi.

Totul începe în urmă cu 25 de ani, când un cuplu se urcă în maşină după un prânz la restaurant cu cei doi copii. Mama îşi zoreşte fiul, pe Frank, să-şi găsească sora, Sara, şi să urce în maşină. Dar în secunda următoare tatăl porneşte motorul şi maşina explodează mistuindu-i pe cei doi adulţi în flăcări, în ţipetele îngrozite ale celor doi copii. În prezent, Frank (Alexander Karim, foto) este un promiţător avocat, iar Sara (Malin Buska) este poliţistă. Amândoi sunt bântuiţi, fiecare în propriul său mod, de această traumă.

Aflăm repede că asasinul nu a fost niciodată prins şi, dacă Frank a preferat să lase trecutul în urmă şi să-şi vadă de viaţă, Sara este încă obsedată să rezolve cazul părinţilor săi. O vorbă aruncată de poliţistul însărcinat să investigheze crima, găsit de Sara după ani de căutări, îi face pe cei doi fraţi să descopere o nouă sursă şi să afle şocaţi că asasinul nu e nimeni altul decât Thomas Waldman (Thomas Bo Larsen), un cunoscut interlop.

Un atu al acestui serial este că la sfârşitul primului episod spectatorul are în faţă o tablă de şah completă: cunoaşte toate personajele, ştie fiecare de ce parte a baricadei este şi, mai mult, cunoaşte toate alianţele. Dacă multe seriale însăilează scene diverse doar pentru a-şi ţine publicul captiv măcar un episod în plus, Avocatul lucrează cu certitudini: Waldman este asasinul, iar Frank şi Sara sunt gata de orice pentru a-i dovedi vinovăţia.

Unii dintre detractorii serialului au acuzat Avocatul că cei doi protagonişti sunt foarte "gri", că nu sunt nişte eroi exemplari, adică. Noi am spune că aici e un alt punct forte al serialului, pentru că îi vedem pe Frank şi Sara făcând compromis după compromis şi îndepărtându-se tot mai mult de partea onorabilă a legii. Exact acest aspect al serialului ne-a determinat să punem întrebarea din titlu şi să ne imaginăm ce şi pe cine sunt cei doi fraţi dispuşi să sacrifice pentru a-şi rezolva, măcar parţial, trauma.

Dacă Frank şi Sara sunt gri, nu acelaşi lucru se poate spune despre Waldman, o adevărată fiară de om. Lider al unui adevărat imperiu ilegal şi înconjurat de o armată de aghiotanţi lipsiţi de scrupule (dintre ei se remarcă Markos, interpretat de Johannes Lassen, un personaj care dovedeşte încă din primul episod că nu este mai presus de crimă), Waldman dispune de o influenţă considerabilă şi datorită faptului că, deşi lumea îi bârfeşte activităţile ilegale, este încă un jucător frecventabil în lumea puternicilor Suediei. Este cu adevărat un antagonist redutabil şi ştim de la bun început că Frank şi Sara vor avea parte de nenumărate obstacole în misiunea lor.

Cu Aplicația Focus Sat poți vedea cele două sezoane ale serialului „Avocatul” aflate în biblioteca VOD, alături de numeroase alte seriale europene de succes producție Canal+ Original, printre care se numeră „Ultimele pantere”, „Posedare”,  „Regele Varșoviei” „Planeta celor singuri”, „Pro și contra”,  „Paris Police 1900”, „Baron Noir”, „Pedagogul”, „ZeroZeroZero”, „Moscow Noir”, „Nox”, „Secretul celor cinci”, „Ai încredere în mine”, „Ostatici în subteran”, „Ani și ani”, „Klangor”, „Spirala crimei” precum și sute de alte filme din catalogul FilmBox OnDemand, documentare National Geographic și History ș.a.

Cei care nu sunt încă clienți Focus Sat pot testa gratuit timp de 7 zile Aplicația Focus Sat.

Exploreaza subiecte similare:

Alexander Karim, Malin Buska, Thomas Bo Larsen, Bron/Broen, Forbrydelsen, Advokaten

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells