Avatar: The Way of Water, cel de-al șaselea film din istorie ce depășește 2 miliarde de dolari global. Care sunt celelalte filme

de Gloria Sauciuc în 23 Ian 2023
James Cameron are pe mână trei dintre cele șase filme cu cele mai mari încasări din istoria cinematografului

În doar câteva săptămâni de la premieră, blockbusterul Avatar: The Way of Water al lui James Cameron a depășit pragul de 2 miliarde de dolari pe plan global. Este cel de-al șaselea film din istorie - și primul din pandemie - care a depășit acest reper mult-râvnit, alăturându-se unui club exclusivist din care mai fac parte Avatar, Avengers: Endgame, Titanic, Star Wars: The Force Awakens și Avengers: Infinity War.

Acum, Cameron are pe mână trei dintre cele șase filme cu cele mai mari încasări din istoria cinematografului. Este, de asemenea, primul regizor cu trei filme care depășesc pragul de 2 miliarde de dolari încasări. În mod notabil, Zoe Saldana, care o joacă pe Neytiri în seria Avatar, a jucat în patru dintre cele șase filme care au depășit pragul de 2 miliarde de dolari. Ea mai apare de asemenea atât în Avengers: Endgame cât și în Avengers: Infinity War, reluând rolul Gamorei din Gardienii Galaxiei.

Zoe Saldana, care o joacă pe Neytiri în seria Avatar, a jucat în patru dintre cele șase filme care au depășit pragul de 2 miliarde de dolari

E de subliniat că The Way of Water a atins obiectivul ambițios pe care Cameron și l-a pus lui însuși anterior premierei filmului.

Înainte ca sequelul să aibă premiera în sălile de cinema, regizorul relata pentru presă că Avatar 2 reprezintă „cel mai prost model de afacere din istoria cinematografului” pentru că trebuie să devină unul dintre primele patru filme ca volum de încasări pentru simpla situație de a ieși pe zero (s-a estimat că acest punct ar veni la 1,5 miliarde de dolari). Însă filmul a reușit mai mult decât atât.

Originalul de acum 13 ani rămâne filmul cu cele mai mari încasări ale tuturor timpurilor cu 2,9 miliarde dolari, în timp ce Avengers: Endgame e pe locul doi cu 2,79 miliarde de dolari, iar Titanic este pe locul trei cu 2,19 miliarde de dolari.

Astfel, The Way of Water a adus 598 milioane de dolari la box-office-ul intern din Statele Unite și 1,4 miliarde de dolari global. Pe plan internațional, piețele unde a avut succes sunt China (cu 229 milioane de dolari încasări), Franța (cu 129 milioane), Germania (117 milioane), Coreea de Sud (96 milioane de dolari) și Anglia (81 milioane de dolari). Este impresionant că a depășit pragul de 2 miliarde de dolari, mai ales post-pandemie și în lipsa distribuirii în Rusia, unde originalul a strâns 116 milioane de dolari. Filmul a eșuat totuși în Japonia, cu încasări de doar 28 milioane de dolari față de cele 176 milioane ale originalului.

Mult-amânata continuare a avut premiera în decembrie și a rămas foarte populară după premieră. Ca originalul, a beneficiat din plin de premiera pe Imax și pe ecranele 3D, ca și de interesul publicului de toate vârstele. Disney, care deține drepturile pentru Avatar după achiziționarea 20th Century Fox în 2019, a cheltuit în jur de 460 de milioane de dolari pentru producția și promovarea The Way of Water, ceea ce l-a făcut unul dintre cele mai scumpe filme din istorie.

Exploreaza subiecte similare:

Avatar: The Way of Water, James Cameron

Alte știri din cinema

Ramon: comedie absurdă sau fiasco narativ?

În ultimul film al lui Jesús del Cerro, Pavel Bartoș interpretează un țăran viticultor sărac cu duhul, dar bogat în peripeții

Cristina Jacob, despre noul ei film în engleză: „Bătăile inimii nu au nevoie de nicio traducere”

„Filmul acesta e pentru publicul din România, tot atât cât este pentru publicul de oriunde. Vorbim despre sentimente și relații în care ne regăsim cu toții”, mai spune regizoarea

Stranger Things, cel mai vizionat serial pe streaming în 2022

Spectatorii din Statele Unite au petrecut un echivalent a 19,4 milioane de ani pe platformele de streaming...

Pe fondul unui peisaj violent și plin de figuri periculoase, serialul polițist Marion, din 2 februarie

Povestea este bazată pe seria de 15 romane despre Comisarul Marion, semnată de Danielle Thiéry - una dintre primele femei din istoria poliției franceze care a devenit comisar, în 1976

Părerea ta

Spune-ţi părerea
victor_neo75 pe 23 ianuarie 2023 17:39
E interesant că în SUA Avatar: The Way of Water e de abia pe locul 13 la încasări totale (cu 598 milioane de de dolari încasări), după momentan Incredibles 2 (608 mil.$), Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (620 mil.$) și The Avengers (623 mil.$). Mai are până să îl depășească și pe Tom Cruise în Top Gun: Maverick cu cele 718 mil.$ (locul 5 în SUA).

Încasările internaționale (fără SUA) pt Avatar: The Way of Water sunt deja pe locul 4 cu cele 1,4 miliarde de dolari, realist poate depăși încasările de 1,53 miliarde dolari ale Titanicului și să vedem dacă poate depăși cele 1,94 miliarde dolari ale lui Avengers: Endgame și chiar, cine știe, cele 2,13 miliarde dolari ale primului Avatar din 2009.

La noi ca și în multe alte țări, Avatar: The Way of Water a devenit în doar 3 săptămâni deja filmul cu cele mai mari încasări din istorie (momentan cu peste 7,3 milioane de de dolari în România). Personal am contribuit și eu cu 3 bilete, 2 la IMAX și unul la 4DX. Excepționale efectele speciale, și mai ales ultima oră a meritat așteptarea de 12-13 ani.

victor_neo75 pe 23 ianuarie 2023 17:47
Și am uitat să menționez că la nivel internațional (SUA plus restul lumii), Avatar: The Way of Water are șanse să ajungă sigur pe locul 3 la încasări, după Avatar (2,93 miliarde dolari) și Avengers: Endgame (2,79 miliarde dolari). Poate 2,6 - 2,7 miliarde de dolari va avea la final!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells