Avatar 2: multă formă, dar şi ceva fond

de Ştefan Dobroiu în 16 Dec 2022
Poate că nu este deloc original, dar acest sequel aşteptat 13 ani nici nu plictiseşte

În 2009, Avatar uimea lumea întreagă cu un mănunchi de noi tehnologii care-ţi ţineau ochii lipiţi de ecran, distrăgând atenţia de la faptul că scenariul nu era altceva decât o repovestire în cheie SF a clasicului Pocahontas. În vremuri când familiarul (şi nu inovaţia) pare să fie metoda marilor studiouri pentru a-şi atrage publicul şi a-l convinge să se despartă de câteva zeci de lei, Avatar: The Way of Water repetă performanţa tehnică şi, fără să fluture vreun stindard al orginalităţii narative, măcar nu plictiseşte de-a lungul celor trei ore ale sale. De fapt, am spune că puţini spectatori vor simţi cum trece timpul...

Acţiunea are loc la mai bine de un deceniu de la evenimentele din primul film, când Jack Sully (Sam Worthington) şi Neytiri (Zoe Saldana) au deja patru copii şi îşi duc existenţa în inima junglei pandoriene, fericirea şi siguranţa fiindu-le umbrite de colonia umană aflată la doi paşi şi hotărâtă să devină un nou cămin pentru întreaga umanitate. Sosirea unei clone a lui Miles Quaritch, villain-ul primului film, va distruge o dată pentru totdeauna pacea din comunitatea Na'vi, obligându-i pe Sully şi ai săi să caute refugiu într-o altă zonă a Pandorei, sălaşul triburilor acvatice. Dar liniştea nou dobândită e doar temporară, căci războiul şi dorinţa de răzbunare a lui Quaritch îi vor descoperi curând şi aici.

Ca fantezie escapistă, Avatar 2 funcţionează perfect, deşi o parte a publicului va fi uimită (şi poate uneori chiar deranjată) de efectele deciziei lui James Cameron de a filma totul în 48 de cadre pe secundă (în comparaţie cu clasicul 24). Decizia are atât consecinţe pozitive, anume o extraordinară claritate a imaginii şi posibilitatea de a vedea detalii mai fine decât ai văzut vreodată la cinema, dar şi negative, iar aici trebuie să pomenim o sacadare bizară a mişcărilor personajelor. În orice caz, Avatar 2 arată de o mie de ori mai bine decât Gemini Man, exerciţiul de vanitate al lui Ang Lee, pe care îl recenzam în 2019 drept "necinematogfic" şi "nenatural". Poate şi Avatar 2 este o idee nenatural, dar cu siguranţă este şi imersiv, noua tehnologie potrivindu-se mult mai bine unei lumi fantastice ca Pandora decât realităţii mai familiare din Gemini Man.

Nu o să stăm să discutăm aspectele politice ale sequelului şi problema sa cu obsesia hollywoodiană, aşa-numitul "complex al salvatorului alb". Trebuie spus totuşi că James Cameron pare să fi gândit o scuză de trei ore la adresa comunităţilor de amerindieni, omagiindu-le stilul de viaţă şi curajul în faţa invadatorului alb. Ah, şi Avatar 2 pune această scuză pe stop pentru a a-şi cere scuze un sfert de oră balenelor măcelărite în diverse regiuni de pe glob, arătând cu un delirant şi chiar deranjant lux de amănunte cum oamenii vânează o specie de balene inteligente de pe Pandora.

Dincolo de aceste consideraţii, Avatar 2 categoric merită văzut la cinema. Filmul promovează câteva valori precum pacea, dragostea faţă de familie şi respectul faţă de natură care îl vor face ataşant chiar şi pentru cei care văd cât de generică şi fumată este povestea. Dar, chiar şi după ce reciclează mai toate locurile comune din alte filme despre comunităţi în conflict, lui Avatar 2 nu-i lipsesc emoţia şi acea senzaţie de pericol iminent care te îndeamnă să-ţi promiţi că vei da totul, chiar şi viaţa, pentru a-i apăra pe cei dragi de un invadator pe cât de lacom, pe atât de brutal. Aici sequelul câştigă puncte semnificative în faţa filmului original, în mare parte datorită faptului că Jake şi Neytiri au acum copii pe care îi vor proteja cu orice preţ.

Desigur, un film ca Avatar 2 nu are nevoie de cronici şi nici de promovare, pentru că toată lumea se va înghesui la cinema, măcar să se dumirească dacă a meritat aşteptarea de 13 ani. Deşi noi îl considerăm un nou cui în coşciugul originalităţii hollywoodiene, nu ne-a părut deloc rău să petrecem trei ore pe Pandora.

În caz că te întrebi dacă nu cumva pe lungul generic de final este vreo scenă pentru care merită să aştepţi în sala de cinema, iată că nu este. Pe generic vei putea vedea, în schimb, alte cadre superbe cu Pandora.

Exploreaza subiecte similare:

Avatar: The Way of Water, James Cameron, Sam Worthington, Zoe Saldana, ang lee, Gemini Man

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells