Atlasul norilor, un film în care trecutul, prezentul şi viitorul coexistă

de Cinemagia în 16 Nov 2012
Atlasul norilor, un film în care trecutul, prezentul şi viitorul coexistă

Atlasul norilor, cu premiera în România pe 23 noiembrie, este o poveste ambiţioasă şi uimitoare care se întinde pe parcursul a cinci secole. Atlasul norilor explorează scopul vieţii oamenilor pe Pământ, temă care a preocupat omenirea de la începutul vremurilor. Cu o serie caleidoscopică de acţiuni, emoţii şi conexiuni umane, filmul sugerează ideea că vieţile individuale îşi continuă traiectoriile personale de-a lungul vremurilor. Sufletele renăscute îşi reiau legăturile unul cu celălalt, în epoci diferite. Greşelile pot fi reparate sau... repetate. Libertatea poate fi câştigată sau pierdută, fără ca oamenii să înceteze vreodată să o caute. Şi, întotdeauna, dragostea supravieţuieşte.

Atlasul norilor va avea premiera în Bucureşti la Grand Cinema Digiplex Băneasa, Glendale Cinema, Hollywood Multiplex, The Light Cinema, Movieplex, în reţeaua Cinema City din Bucureşti şi din ţară: Cotroceni, Sun Plaza, Arad Atrium, Arad GTC, Bacău, Brăila, Cluj, Constanţa, Iaşi, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, la Cityplex Constanţa şi Braşov, în Cluj la Odeon, în Oradea la cinematograful Cortina şi în Slatina.

"Scara la care şi-a expus ideile e ceea ce ne-a atras imediat, compasiunea pentru oameni, îndrăzneala şi curajul, precum şi sentimentul pe care ţi-l induce, de clasic, dar în acelaşi timp de ceva cu totul nou", spune Lana Wachowski, parte a trioului de scenarişti/regizori care au adaptat pentru marele ecran romanul premiat al lui David Mitchell. "Tematic, transcende graniţele de rasă şi sex, loc şi timp, şi spune o poveste care sugerează că natura umană e dincolo de toate acestea. De aceea am dorit să transformăm romanul în scenariu".

Cineaştii Lana şi Andy Wachowski, prieteni vechi cu Tom Tykwer, îşi doreau de mult să lucreze împreună, iar romanul lui Mitchell a fost catalizatorul pentru un proiect comun. Povestea neconvenţională rezona cu stilul lor, aşa că au format un trio creativ cu adevărat unic pentru a scrie şi a regiza împreună pentru marele ecran această capodoperă modernă.

Un avocat din San Francisco ia sub protecţie un sclav fugar într-o călătorie dezastruoasă din Insulele Pacificului în 1849... un compozitor sărac, dar talentat, din Marea Britanie dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial se zbate să-şi termine capodopera înainte de a plăti preţul unui act nechibzuit... o jurnalistă investighează în 1973 un potenţial dezastru industrial... un editor al zilelor noastre se trezeşte aruncat pe nedrept într-un azil tocmai când cunoscuse succesul... o fiinţă creată genetic cunoaşte în 2144 trezirea conştiinţei umane... şi, în viitorul extrem de îndepărtat al anului 2300, un crescător de animale duce o luptă cu propria conştiinţă pentru a face ceea ce are nevoie ca să supravieţuiască.

Facem la început cunoştinţă cu fiecare poveste, pentru ca apoi poveştile să se desfăşoare una alături de cealaltă, iar trecerea de la una la cealaltă ne dezvăluie modul în care toate aceste poveşti sunt legate. Pentru realizatori a fost clar că acestea nu sunt poveşti separate, ci momente dintr-o singură curgere. "Cheia a fost să abandonăm ideea că sunt şase poveşti. E, de fapt, una singură", spune Andy Wachowski. "Fiecare segment din fiecare epocă se reflectă asupra celorlalte de-a lungul filmului. Pe măsură ce aceste suflete evoluează, vezi conexiunile dintre ele şi urmăreşti progresul lor cronologic". De asemenea, fiecare personaj este parte a unui ansamblu care se întoarce mereu, regrupându-se în noi identităţi şi circumstanţe. "Nu e doar o singură persoană, ci sunt personajele principale din fiecare dintre lumi", spune şi scriitorul David Mitchell. "Relaţiile dintre ei, precum şi natura acestor relaţii evoluează. Într-un univers în care reîncarnarea e posibilă, şi într-un film în care trecutul, prezentul şi viitorul coexistă, moartea nu e decât o uşă care se închide pentru ca o altă uşă să se deschidă". Astfel, conflicte care apar într-un segment pot fi rezolvate multe vieţi după aceea, nedreptăţi pot fi revizuite, uneori cu rezultate uimitoare, iar îndrăgostiţi se pot maturiza împreună de-a lungul mai multor secole.

"O parte din film o constituie o poveste de iubire extraordinară care se mişcă de-a lungul mai multor vieţi, dar o vezi numai în anumite momente, nu pe toată odată", spune Lana, referindu-se la felul în care iubirea unui cuplu tânăr se maturizează şi le influenţează faptele de-a lungul unor întâlniri în timpuri diferite. "Aceasta e o altă temă, şi anume că iubirea poate schimba cursul vieţii tale oricând". Dar mai sunt şi alte forţe în joc.

Tom Hanks, care apare în şase roluri diferite reprezentând călătoria unui singur suflet de-a lungul timpului, spune: "Personajele sunt adesea martorele unor evenimente care le pot schimba vieţile pentru totdeauna, aşa că trebuie să acţioneze. Pot fi eroi, sau pot fi nişte laşi. Întrebarea e ce e istoria, dacă nu un şir de momente nesfârşite, ca acestea, legate unul de celălalt. Ce e condiţia umană, dacă nu o serie de decizii pe care trebuie să le iei?". Hank continuă: "E o poveste extraordinară. Poţi lua de acolo ce vrei. Nu există nici un moment în care camera să nu capteze vreo acţiune sau vreo emoţie omenească spectaculoasă. Când am citit scenariul am întrebat iniţial cine sunt aceşti oameni, dar apoi legăturile dintre ei au început să iasă la iveală. Strădaniile lor artistice, luptele lor pentru supravieţuire, alegerile care fac puntea dintre o viaţă şi următoarea au devenit evidente, şi din acel moment am fost captivat".

Halle Berry, care şi ea încarnează şase personaje diferite, spune: "Este o experienţă cinematografică cu adevărat unică într-o viaţă de om. Nu cred că voi mai lua parte la vreun film ca acesta. M-a fascinat originalitatea lui. Au fost rupte atâtea bariere, au fost abordate atâtea concepte captivante, încât sper că va face spectatorii să-şi revizuiască felul în care îşi percep viaţa şi lumea din jurul lor".

Acest proiect a atras actori extrem de apreciaţi din toată lumea. Începând cu Hanks şi Berry, cei care au încarnat, la rândul lor, mai multe personaje sunt Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae, Ben Whishaw, James D'Arcy, Xun Zhou, Keith David, David Gyasi, Susan Sarandon şi Hugh Grant. Pe măsură ce povestea înaintează, punctul focal se schimbă de la un grup de protagonişti la altul, astfel, personajele care într-un segment sunt în prim plan îşi fac simţită prezenţa mai subtil în alt segment.

"E un proiect de o anvergură spectaculoasă", spune producătorul Grant Hill, aflat la a patra sa colaborare cu fraţii Wachowski. "Are profunzime a personajelor, iubire, patos, dar şi o componentă de acţiune foarte importantă. Totul se joacă pe o pânză uriaşă". "Sunt secvenţe de urmăriri spectaculoase, decoruri incredibile, poveşti cu adevărat impresionante", spune şi Stefan Arndt, partenerul de producţie al lui Tykwer.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 23 decembrie 2012 12:19
s-a vorbit mult, si sper ca toata publicitatea sa nu fi fost in zadar.
forever_young_ pe 30 iulie 2020 19:11
un film care l-am pus pe lista " de vazut "

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells