Asociații feministe amenință că boicotează premiile César din cauza nominalizării lui Polanski

de Gloria Sauciuc în 17 Feb 2020
Drama bazată pe „Afacerea Dreyfus” are cele mai multe nominalizări la „Oscarurile franceze”

Un grup de nouă asociații feministe a cerut membrilor cu drept de vot ai Academei de Artă și Tehnică Cinematografică din Franța să nu voteze la Premiile César cu filmul An Officer and a Spy, al lui Roman Polanski, scrie publicația Deadline.

Drama bazată pe „Afacerea Dreyfus” are cele mai multe nominalizări la „Oscarurile franceze”, 12 la număr, și are șanse la mai multe premii în seara de 28 februarie - când va avea loc gala, la Paris.

Organizații precum „Osez le Feminisme”, „The Feminist Collective Against Rape”, „The International Association of Victims of Incest”, „Tolerance Zero” și altele au semnat o scrisoare deschisă publicată de cotidianul Le Parisien, intitulată „Dacă violul este artă, atunci dați-i lui Polanski toate premiile César”. Asociațiile au promis că vor protesta la ceremonie pentru „a spune nu celebrării unui violator care își reduce la tăcere victimele”.

Polanski trăiește de zeci de ani în Franța, după ce a părăsit SUA, înainte de a primi sentința pentru un caz de viol. A continuat să facă filme în această țară adoptivă, dar în era #MeToo, și pe fondul unor acuzații noi (pe care regizorul le-a negat), a deveni o figură controversată.

Cu cele 12 nominalizări pentru filmul său, An Officer And A Spy - care a câștigat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film din Veneția - „lumea cinema-ului a oferit suportul sincer și necondiționat unui violator care fuge de lege”, a scris grupul de asociații în scrisoarea deschisă. „În anul 2020, nu susțineți o Academie sexistă care încă face femeile invizibile, spre câștigul agresorilor lor”.

Scrisoarea deschisă vine într-un moment când Academia Franceză de Film este pusă sub oprobiul public pentru „lipsa de transparență și un sistem elitist și închis”.

Exploreaza subiecte similare:

An Officer and a Spy, Roman Polanski

Alte știri din cinema

Dodge Charger-ul folosit de Dominic Toretto în seria Fast and Furious are versiune Lego

Modelul Charger ar urma să fie introdus și în Fast & Furious 9

Documentarul Interzis, premiat în cadrul ZagrebDox Pro

ZagrebDox este un festival internațional de film documentar care are loc în Zagreb în fiecare an, la sfârșitul lunii februarie sau începutul lunii martie

Primul film despre Covid-19: thriller-ul canadian Corona

Filmul de ficțiune urmărește destinele a șase vecini blocați în liftul blocului într-o fază incipientă a crizei coronavirusului

Chiar pe timp de pandemie, pre-producția la sezonul 2 The Witcher continuă

Luptând cu criza Covid-19: ce idee a avut directorul de casting de la The Witcher

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells