Ascensiunea unui star bollywoodian: Priyanka Chopra

de Ştefan Dobroiu în 27 Mar 2023
De la Miss World 2000, la protagonistă în cel mai hot serial al anului

Priyanka Chopra este fără îndoială cel mai popular produs de export al Bollywood-ului. De-a lungul a două decenii, Chopra a devenit nu doar una dintre cel mai bine plătite actriţe de la Bollywood, ci şi prima actriţă sudasiatică aleasă cap de afiş al unui serial american (Quantico, în 2015) şi acum protagonistă a lui Citadel, etichetat de Cinemagia drept cel mai ambiţios serial al anului. Să descoperim mai jos cine este Priyanka Chopra şi cum a reuşit să se transforme dintr-o câştigătoare de concursuri de frumuseţe într-una din cele mai puternice femei din showbusiness.

Din punctul de vedere al parcursului ei, ascensiunea Priyankăi Chopra seamănă întrucâtva cu cea a unei alte celebrităţi bollywoodiene, Aishwarya Rai. Rai a câştigat concursul Miss World în 1994 şi Chopra în anul 2000, ambele frumuseţi sudasiatice fiind repede curtate de producătorii de film după această expunere. Debutul în cinema al Priyankăi nu a fost uşor, primele cronici menţionând că interpretarea ei din filmul Thamizhan este "limitată", conform wikipedia. Debutul la Bollywood vine cu The Hero: Love Story of a Spy, iar Variety scria atunci că "superfrumuseţea Priyanka Chopra oferă un debut solid".

Din păcate în primii ani ai carierei ei Chopra este distribuită în filme doar în roluri uitabile, de femei-trofeu, idealuri fizice pe care protagoniştii bărbaţi vor cu orice preţ să şi le adjudece. Va fi nevoie de câţiva ani pentru ca un regizor să-i pună actriţei la încercare talentul, iar asta se întâmplă în Altraaz, un succes de casă şi critică al anului 2004, unde Chopra interpretează o femeie care îşi acuză şeful de hărţuire sexuală. Este momentul când Bollywood-ul îşi dă seama că actriţa este mai mult decât un chip frumos.

În anii ce urmează Chopra lucrează încontinuu, doar în 2005 apărând în nu mai puţin de şase filme. Partiturile ei devin tot mai elaborate şi se îndepărtează tot mai mult de la idealul feminin din producţiile de la începutul carierei. Acceptă şi roluri negative, roluri în comedii şi în filme de acţiune cu scene solicitante fizic.

Cinemagia a auzit prima oară de Priyanka Chopra în 2013 sau 2014 la o vizionare accidentală a filmului Barfi! (2012), în care actriţa interpretează o tânără autistă, iar superstarul bollywoodian Ranbir Kapoor un tânăr surdo-mut. Un film care te îndeamnă să visezi că, în ciuda tuturor necazurilor şi a dizabilităţilor, soarele poate răsări şi pe strada ta, Barfi! arată clar că nu mai era nimic decorativ în cariera Priyankăi Chopra şi că actriţa este un talent incontestabil. Interpretarea ei din acest film este unanim considerată drept una dintre cele mai bune din întreaga istorie a Bollywood-ului.

Deşi iubit în toate ţările unde imigranţii indieni formează comunităţi puternice, cinema-ul bollywoodian nu este unul mainstream şi starurile sale, oricât de iubite, nu se pot considera staruri globale. Pentru Priyanka Chopra un pas extrem de important în carieră a venit în 2015, când primeşte rolul principal în serialul ABC Quantico şi devine prima actriţă indiană care interpretează protagonista unui serial american. Chopra apare în toate cele 57 episoade ale serialului (cronica noastră) jucând o tânără agentă FBI devenită principala suspectă în urma unui atac terorist ce distruge gara Grand Central din New York. Cele trei sezoane ale serialului îi cimentează faima, ca şi relaţia cu celebrul cântăreţ Nick Jonas, a cărui soţie devine în 2018, actriţa apărând acum pe generice cu numele Priyanka Chopra Jonas.

În 2022, filmul The White Tiger, în care joacă un rol secundar, a primit o nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun scenariu adaptat. Deşi a apărut în mai puţine filme în ultima vreme, Priyanka Chopra revine în forţă în Citadel, megaproducţia fraţilor Russo, regizorii şi scenariştii mai multor superhituri Marvel precum Avengers: Infinity War. Alături de Richard Madden, Chopra joacă un rol solicitant fizic, cel al unei foste spioane ce revine în activitate pentru a dejuca planurile unei organizaţii malefice. Conform unei declaraţii a actriţei, Citadel este prima producţie din cariera ei unde onorariul ei a fost egal cu cel al actorului din rolul principal.

Foto: Priyanka Chopra în filmul Bajirao Mastani

Exploreaza subiecte similare:

Priyanka Chopra Jonas, Citadel, Aishwarya Rai Bachchan, The Hero: Love Story of a Spy, Barfi, Ranbir Kapoor, Quantico, The White Tiger, Bajirao Mastani, Richard Madden

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells