Antonio Banderas, la 52 de ani

de Ştefan Dobroiu în 13 Aug 2012
Antonio Banderas, la 52 de ani

A fost o vreme când credeam că Hollywood-ul nu prea mai are ce să-i ofere lui Antonio Banderas, dar iată că ne-am înşelat. După ce a "apărut" în Puss in Boots, a reînnodat legătura cu Pedro Almodóvar în Pielea în care trăiesc şi se află în prezent pe marile ecrane americane în Ruby Sparks, Banderas (numele lui înseamnă "steaguri" în spaniolă) pregăteşte nu mai puţin de cinci filme pentru la anul. Poţi afla mai jos cum a devenit celebru şi ce roluri se pregăteşte să interpreteze în 2013.

De-a lungul carierei sale Almodóvar, indubitabil cel mai popular regizor spaniol al generaţiei sale, a descoperit o mulţime de nume mari ale filmului naţional, de la Carmen Maura la Victoria Abril şi, mai nou, Penelope Cruz. La fel a făcut şi cu Banderas, pe care l-a inclus în distribuţia apreciatei sale producţii Leagă-mă strâns, în 1990, după ce cu aproape un deceniu înainte îi dăduse un rol minuscul în debutul său, Labirintul pasiunilor. De-a lungul anilor '80 actorul şi regizorul au colaborat de mai multe ori, dar rolul care l-a făcut cunoscut pe Banderas este cel din Leagă-mă strâns. Acesta i-a atras atenţia şi Madonnei, care a declarat, în documentarul ei Madonna: Truth or Dare, că vrea să-l seducă pe actor, deşi acesta "e prea mic de înălţime" (are 1,74 metri) şi era căsătorit la acel moment cu prima sa soţie, Ana Leza.

Cu o engleză minimală, dar mult curaj, Banderas îşi încearcă norocul la Hollywood, unde trebuie să înveţe pe de rost rolul din The Mambo Kings, în care face echipă cu Armand Assante şi impresionează cu surprinzătoarele calităţi vocale. Doi ani mai târziu îl interpretează pe iubitul lui Andrew Beckett, personajul care i-a adus un Oscar lui Tom Hanks pentru apreciatul Philadelphia. Interviu cu un vampir, Desperado (unde face echipă cu pe atunci necunoscuta Salma Hayek), şi Assassins, unde dă piept în piept cu Sylvester Stallone, îl impun pe Banderas ca una dintre feţele proaspete ale Hollywood-ului, iar anul 1998 îi aduce rolul principal în succesul de casă The Mask of Zorro.

În 2003 impresionează şie pe Broadway, în muzicalul Nine, care îi aduce o nominalizare la premiul Tony pentru Cel mai bun actor dintr-un muzical. Cucereşte mii de familii din lumea întreagă cu vocea lui Puss in Boots, personajul Shrek atât de popular, încât beneficiază de un film propriu, lansat anul trecut. Îşi încearcă puterile şi cu regia, în 2006 apărându-i al doilea film, Summer Rain/El camino de los ingleses, prezentat şi la festivalul Transilvania.

O dată cu vârsta, ajunge să interpreteze roluri mai dificile. La anul ar trebui să fie Fidel Castro în Castro's daughter, o dramă despre Alina Fernandez, fiica exilată a liderului cubanez. Va colabora cu celebrul Carlos Saura pentru 33 días, un film inspirat de perioada din viaţa lui Pablo Picasso când acesta realiza Guernica şi avea o relaţie zbuciumată cu artista Dora Maar, în rolul căreia este dorită Gwyneth Paltrow.

În acest moment filmează din nou cu Almodóvar la comedia I'm So Excited. Nu se ştie mai nimic despre subiect, dar distribuţia include nume precum Penélope Cruz, Paz Vega, Cecilia Roth (rol principal în probabil cel mai bun film al regizorului, Totul despre mama mea), Antonio de la Torre şi Lola Dueñas, prin urmare aşteptările sunt cât se poate de mari. Produce şi interpretează un rol vocal în animaţia Justin and the Knights of Valour, cu Saoirse Ronan, Freddie Highmore, Mark Strong şi Julie Walters pe afiş.

Foto: Banderas într-unul din rolurile care l-au făcut celebru în SUA, cel din Desperado.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 13 august 2012 11:39
Cel mai spumos rol al sau a fost in Atame (1990)...fantastic...
Crist11 pe 13 august 2012 17:39
A făcut câteva filme istorice!
amirabaragan pe 16 august 2012 10:24
Antonio e unul dintre actorii mei preferati!imi place cel mai mult in Desperado si in Masca lui Zorro!
SERGIULICA2005 pe 22 august 2012 15:12
Ma asteptam sa fie amintit si "Casa spiritelor", macar pentru distributie.
alex_il_fenomeno pe 26 august 2012 12:34
chiar acum 2 zile l-am urmarit in "Assassins" .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells