Anim'est 2010: cinci filme din competiţie pe care să nu le ratezi

15 Sep 2010
Anim'est 2010: cinci filme din competiţie pe care să nu le ratezi

Selecţia din secţiunea competiţională de lungmetraj la Anim'est 2010 este anul acesta mai variată stilistic decât oricând, amestecând filme epice, SF, de acţiune şi experimentale, premiate. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va avea un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010.

Los extraños presagios de León Prozak (r. Carlos Eduardo Santa, Columbia, 2009), selecţionat la cel mai prestigios festival de film de animaţie din lume - Annecy, este primul film sud-american selecţionat în Competiţia de lungmetraj Anim'est. Cel mai provocator şi mai îndrăzneţ dintre cele cinci lungmetraje, acesta spune, într-o manieră şocantă şi îndrăzneaţă, povestea lui León Prozak, cel care ajunge să îi împrumute propriul cap lui Mefistofel, pentru nişte numere de acrobaţii de circ. Secvenţele filmului reprezintă animaţii ale diferiţilor artişti plastici şi un omagiu adus plăcerii de a picta. Picturile animate abordează subiecte diverse, de la politică la erotism, exprimând viziuni-şoc asupra lumii.

O altă prezenţă inedită în competiţia Anim'est este cea a filmului sârbesc Technotise: Edit & I/Technotise - Edit i ja (r. Aleksa Gajic, 2009), primul film de animaţie - lungmetraj produs într-o ţară balcanică în ultimii ani şi, bineînţeles, prima peliculă care reprezintă Serbia între cele cinci lungmetraje concurente la Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj. Un SF- action movie, Edit and I poartă spectatorii în Belgradul anului 2074, în care Edit, studentă la psihologie, apelează la un dealer care îi implantează un chip ce o va ajuta să reţină tot ce vede, pentru a putea lua un examen pe care îl picase de mai multe ori. Edit începe, însă, să piardă controlul asupra a ceea ce i se întâmplă. În corpul ei apare o entitate paralelă. Regizorul Aleksa  Gajić este unul dintre invitaţii-cheie ai Anim'est în acest an, el urmând să explice regizorilor români, precum şi celor provenind din ţări balcanice, prezenţi la Bucureşti, cum a reuşit să realizeze un lungmetraj de animaţie într-un climat economic şi legislativ nu tocmai favorabil.

Japonia revine în Competiţia Anim'est, după ce, în 2009, mult-discutatul Piano Forrest şi-a adjudecat Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj. Câştigătorul Premiului Academiei Japoneze de Film pentru Cel mai bun film de Animaţie şi al aceluiaşi premiu la prestigiosul Festival de Film de la Sitges, Summer Wars/Samâ wôzu (r. Mamoru Hosoda, 2009) reprezintă ţara cu cea mai mare producţie de film de animaţie din Asia pe ecranele de la Anim'est. Un film delicat şi sincer despre puterea legăturilor de familie, supuse unor ameninţări grave, Summer Wars porneşte de la povestea lui  Keiji Koiso, elev în clasa a XI-a şi un geniu al matematicii. El acceptă o slujbă de vară în familia lui Natsuki, pe care o place în secret. La sosire, află că se pregăteşte o reuniune de familie cu ocazia celei de-a 90-a aniversări a capului familiei, Sakae, în faţa căreia Keiji trebuie să joace rolul de logodnic al lui Natsuki. Între timp, încercarea lui de a rezolva o ecuaţie de matematică produce coliziunea dintre Pământ şi o lume paralelă, care va avea repercusiuni neaşteptate asupra familiei sale „adoptive”.

Un alt titlu ce are la activ multe selecţii la festivaluri importante de film, precum cele de la Annecy sau Stuttgart, este  Kurt Turns Evil/Kurt blir grusom (r. Rasmus A. Sivertsen, Norvegia, 2008), lungmetrajul care spune, cu un umor irezistibil, povestea emoţionantă a lui Kurt, un tip inteligent şi unul dintre cei mai buni şoferi de motostivuitor din port. Acesta îşi face meseria foarte bine, dar nu toată lumea îl apreciază aşa cum s-ar cuveni. Într-o zi, cineva îi spune că doctorii sunt mai importanţi decât şoferii de motostivuitor, ceea ce-i zdruncină încrederea de sine şi-l face să-şi dorească să devină cineva. Cu timpul, însă, Kurt se înrăieşte tot mai mult iar ambiţia lui are consecinţe dintre cele mai imprevizibile şi mai absurde pentru cei din jur.

Filmul franco-italian Eleonore's Secret/Kerity, la maison des contes (r. Dominique Monfery, 2009) completează mix-ul Competiţiei de lungmetraj de la Anim'est 2010 cu o doză de epic animat clasic, înfăţişând povestea lui Natanaël, care are şapte ani şi încă nu ştie să citească. Familia lui primeşte moştenire de la o mătuşă excentrică o casă şi o colecţie de cărţi. Nal descoperă cum cărţile sunt adăpostul tuturor eroilor din literatura pentru copii, iar el trebuie să le apere, pentru că, dacă părăsesc biblioteca, odată cu ele dispar şi poveştile lor.  

Cele cinci lungmetraje din Competiţia Anim'est 2010 vor fi urmărite şi premiate de un juriu alcătuit din criticul de film român Mihai Chirilov, regizorul italian de film de animaţie Simone Massi, Phil Mulloy - unul dintre cei mai de succes regizori britanici de animaţie independentă ai ultimelor decenii, regizoarea portugheză Regina Pessoa, şi regizorul olandez, câştigător al Trofeului Anim'est în 2009, Erik van Schaaik.

Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy. Partener principal: GroupamaPremiului Anim'est 2010 pentru Cel mai bun lungmetraj va fi oferit de Estenest şi Toon Boom.

Parteneri: Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti - ArCuB, Institutul Cultural Român, AFCN, Ambasada Olandei, Centrul Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti, British Council, Ambasada Franţei, Institutul Francez din Bucureşti, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Ambasada Portugaliei, Animax, Stella Artois, CoolBazar, Toon Boom, Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), Control-Shift, Mindshare, Philips, TNT, Transilvania Film, Ro-Image 2000, Clorofilm, Odeon Cineplex, RADEF RomâniaFilm, TrueArt
Maşina oficială: Opel

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alexaa pe 15 septembrie 2010 17:33
nu prea inteleg ce este asa de nemaipomenit la aceste desene....
Delua pe 15 septembrie 2010 18:16
Mi-ar placea sa vad Edit and I si Summer wars...
Dragomara pe 15 septembrie 2010 19:57
@Delua - Dacă cauţi cu atenţie şi răbdare ai să le găseşti. Singurul pe care nu l-am găsit, nici măcar înregistrat pe imdb.com este "Los extraños presagios de León Prozak". Nu sunt neapărat un fan al desenului animat, însă, din când în când apreciez şi savurez câte un desen animat de calitate (ultimul văzut este "Mary and Max"). Dintre cele enumerate mai sus primul în lista mea este Piano no Mori (Piano Forrest ).
Liviu- pe 15 septembrie 2010 20:15
Mi-ati starnit si mie curiozitatea, mai ales cu Edit and I. Dar daca timpul imi permite o sa incerc sa vad si altele (probabil Summer Wars fiind oarecum un fan anime)
Piratu pe 15 septembrie 2010 22:30
o sa tin cont de recomandari,sper sa nu dezamageasca....
Bart_Simpson pe 17 septembrie 2010 20:10
@alexaa - nu-i nimic, sunt sigur ca ai alte calitati.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells