Animaţie: topul global al francizelor are un nou lider

de Ştefan Dobroiu în 9 Aug 2017
Gru l-a întrecut pe Shrek, clasându-se pe primul loc cu un total de 3,6 miliarde de dolari

Se numără printre cele mai aşteptate filme şi pentru că au puterea de a atrage în cinematografe spectatori de toate generaţiile. Poate că atractivitatea lor pentru toate vârstele le face mai puţin interesante pentru adolescenţii şi tinerii care se înghesuie la blockbusterele mai violente, dar faptul că cinci animaţii au depăşit un miliard de dolari încasări arată că genul este o forţă. Şi să nu uităm un aspect foarte important: câţi adulţi au revăzut de zeci de ori The Avengers şi câţi copii au revăzut de zeci de ori, poate chiar sute de ori, Frozen, Ice Age sau Finding Nemo? Trecem în revistă mai jos topul celor mai populare francize animate, top care are un nou lider.

De luni, "ticălosul" Gru este pe primul loc în topul francizelor, Despicable Me 3 ajutând seria să atingă un total de 3,6 miliarde de dolari. Cum entuziasmul criticilor şi al publicului nu a scăzut la fel de rapid ca în cazul seriei Ice Age, e posibil să îl revedem pe Gru o dată la câţiva ani pentru mult timp de acum înainte. Interesant este faptul că cel mai popular film al francizei nu îl are pe Gru în prim-plan: Minionii a încasat 1,6 miliarde de dolari o dată cu lansarea din 2015, ajungând pe locul doi în topul animaţiilor (după Frozen) şi pe locul 13 în topul filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Un sequel al lui Minions va fi lansat în iulie 2020.

Căpcăunul verde Shrek este acum detronat, încasările totale ale celor cinci filme ale seriei (inclusiv Puss in Boots) ridicându-se la 3,5 miliarde de dolari. Una dintre francizele cel mai bine primite o dată cu primul film din 2001, Shrek a atins apogeul popularităţii o dată cu sequelul Shrek 2, dar celelalte două continuări au dezamăgit publicul, deşi încasările s-au ridicat la peste 750 de milioane de dolari. Decizia de a  pune punct francizei în 2010 a fost una inspirată din partea Dreamworks Animations.

Pe locul trei se află Ice Age, cu un total de 3,2 miliarde de dolari strâns de-a lungul a cinci filme. Puţine sunt filmele mai iubite şi mai des revăzute decât filmul original din 2002, dar trebuie să recunoaştem că nivelul calităţii a scăzut drastic de-a lungul continuărilor, iar dezamăgirea publicului s-a văzut şi în încasările ultimului film, Ice Age: Collision Course, care a strâns doar 408 milioane de dolari, faţă de vârful de 886 de milioane al lui Dawn of the Dinosaurs. Deocamdată nu există un sequel confirmat, dar producătorii seriei au declarat că ar lucra deja la idei pentru o continuare.

Pe locul patru în top se află franciza Madagascar, cu 2,25 milioane de dolari (inclusiv Penguins of Madagascar). S-au scurs cinci ani de la Europe's Most Wanted şi ceva ne spune că leul Alex, zebra Marty, girafa Melman şi hipopotămiţa Gloria şi-au cam terminat aventurile pe marele ecran. Un sequel se afla în lucru pentru o lansare în 2018, dar restructurarea studiourilor Dreamworks Animations a pus stop dezvoltării acestuia. În prezent nu se ştie nimic despre o eventuală continuare.

Având în vedere gigantica popularitate a seriei Toy Story faptul că aceasta se află, după trei filme, doar pe locul cinci, vine ca o surpriză. Dar să ne amintim că primele două părţi ale francizei s-au lansat în 1995 şi 1999 şi că impresionantele lor încasări sunt dezavantajate de inflaţie. Cea mai longevivă franciză din acest top, Toy Story se bucură şi de unul dintre cele mai populare filme animate din istorie: Toy Story 3 a avut încasări de 1,066 miliarde de dolari. Sequelul Toy Story 4 se va lansa în iunie 2019.

Franciza Finding Nemo se află pe locul şase, cu aproape două miliarde încasate cu ajutorul a doar două filme. Seria se poate lăuda şi cu cea mai mare medie a încasărilor, de 984 milioane de dolari. Urmează Kung Fu Panda, cu 1,8 miliarde din trei filme, şi Cars, cu 1,7 miliarde (inclusiv seria Planes). Monsters, Inc. şi How to Train Your Dragon completează primele zece poziţii ale topului.

Exploreaza subiecte similare:

Despicable Me 3, Frozen, Toy Story 3

Alte știri din cinema

Andrey Zvyagintsev, Lynne Ramsey și Robin Campillo vin la Les films de Cannes à Bucarest

În Bucureşti, Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie

Filmele VR de la The New York Times, în premieră la The VR Cinema din Veranda Mall

VR Cinema este primul cinema de realitate virtuală din România

Academia Americană de Film i-a retras lui Harvey Weinstein titlul de membru

Săptămâna trecută, şi consiliul BAFTA i-a suspendat acestuia calitatea de membru, în vreme ce, duminică, preşedintele Franţei a anunţat că îi va retrage distincţia „Legiunea de Onoare”

Happy Death Day întrece Blade Runner 2049 în box office-ul american

Week-end-ul de Halloween va găsi în cinematografe un thriller horror promiţător

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 15 august 2017 21:03
Poll:
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=102497

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells
Feedback