Animaţia Muntele magic, de Anca Damian, în producţie

de Cinemagia în 11 Mar 2014
Muntele magic face parte, împreună cu filmul Crulic - drumul spre dincolo, dintr-o trilogie despre eroism

Anca Damian, alături de coproducătorii Guillaume de Seille (Arizona Production) și Wlodek Matuszevski (Filmograf) au prezentat săptămâna trecută Muntele magic în cadrul sesiunii de Proiecte în producție din cadrul Cartoon Movie(Lyon 5-7 martie 2014), unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animație din întreagă lume. Reacțiile participanților au fost entuziaste, producția fiind originală atât ca subiect cât și ca abordare.

Polish Film Institute, la ultima sesiune, a finanțat filmul cu un grant de producție. Bugetul total al producției se ridica la suma de 978.000 Eur.

Muntele magic face parte, împreună cu filmul Crulic - drumul spre dincolo, dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectivă morții și a faptelor sale. Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hîrtie, desen animat, fotografie și film, Muntele magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris. Povestea lui este cea a unui „cavaler rătăcitor”, un „€Don Quijote al secolului XX”, el făcând parte din categoria celor care vor să schimbe lumea, chiar cu prețul vieții lor.

Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan. Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare în 12 octombrie 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

La realizarea acestui documentar de animație, Anca Damian va folosi arhiva fotografică lăsată în urmă de Adam Jacek Winkler, desenele sale, dar și filmări reale, în stilul filmelor mute, toate acestea învelite în haina animației. Animația se va face în două studiouri în România, DSG și Abis, și într-un studio în Polonia.

Animația și grafica va fi realizată de o echipă formată din Theodore Ushev, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Sergiu Negulici, Dragoș Ștefan, Tomek Ducki. Muzica va realizată de Alexandru Bălănescu.

Muntele magic vine dupムmarele succes al titlului Crulic a€“ drumul spre dincolo (2011), care a strâns peste 25 premii și un număƒr impresionant de participăƒri internaționale la festivaluri de film de prim rang, cum ar fi Locarno, BFI London Film Festival, Pusan sau Annecy. Crulic a fost lansat pe marile ecrane în România și în tăƒri precum Polonia, Republica Cehăƒ, Slovenia, Franța, Italia, Germania, Spania, Belgia, Ungaria, Estonia, Argentina sau Canada. Muntele magic este o coproducție România/Franța/Polonia, urmând să fie produs de Aparte Film (România) în coproducție cu Arizona Production (Franța), Filmograf (Polonia).

Premiera filmului de animație Muntele magic va avea loc în a doua parte a anului 2015 în cinematografele din România.

Despre Anca Damian

„O vară foarte instabila” este cel mai recent titlu semnat de Anca Damian, lansat în cinematografele din România în noiembrie 2013 și selectat până în prezent festivalurile internaționale de film de la Varșovia IFF, Goteborg IFF și Febiofest.

Este regizoarea, scenarista și producăƒtoarea filmului de animație „Crulic - Drumul spre dincolo” (2011), selectat la peste 140 de festivaluri de film. Filmul a primit Marele Premiu la Annecy, și peste 25 de premii la alte festivaluri internaționale. A regizat, scris și co-produs filmul Întâlniri încrucişate (2008), selectat la Pusan€‹ (Coreea de Sud), Chicago, Goa, Cottbus, Goteborg și Roma. Ύnainte de aceasta a lucrat că regizoare, scenaristムși producăƒtoare la mai multe documentare despre artăƒ, și, de asemenea, că Director de imagine la două lungmetraje.

Exploreaza subiecte similare:

Anca Damian, Muntele magic, Crulic - drumul spre dincolo, O vară foarte instabilă, Întâlniri încrucişate

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 25 martie 2014 14:05
Crulic a fost un film de exceptie, macar de s-ar ridica si acesta la inaltimea acelei animatii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells