Andrey Zvyagintsev, Lynne Ramsey și Robin Campillo vin la Les films de Cannes à Bucarest

de Cinemagia în 16 Oct 2017
În Bucureşti, Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie

 Câștigătorii de anul acesta ai Grand Prix, Premiul Juriului precum și ai premiilor pentru cel mai bun scenariu și actor într-un rol principal vor fi prezenți ca oaspeți ai Les Films de Cannes à Bucarest și vo ravea discuții cu publicul după proiecțiile cu fílmele lor.

Luni, la Cinema PRO, Les Films de Cannes à Bucarest vă invită la un dialog cu regizorul francez de origine marocană Robin Campillo, recompensat cu Marele Premiu anul acesta la Cannes, pentru 120 battements par minute, titlu care va reprezenta Franța în cursa pentru Oscarul pentru cel mai bun film străin. Drama inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenței generale în fața victimelor provocate de virusul HIV în Franța anilor ‘90, a fost déjà vândută în aproape 40 de țări, iar în România va fi proiectată în premieră în seara aceasta, de la ora 20:00, în prezența autorului care va susține un Q&A la final. Protagonistul filmului, actorul Nahuel Pérez Biscayart, este de asemenea așteptat la festival atât la București, unde va participa la proiecția filmului programată joi, pe 19 octombrie, de la 16:30 la Cinema Elvire Popesco, cât și la Iași, unde va deschide a doua ediție Les Films de Cannes à Iasi, pe 20 octombrie.

Marți, pe 17 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema PRO, o nouă întâlnire de neratat, de data aceasta cu Lynne Ramsay, câștigătoarea Premiului pentrus cenariu la Cannes, pentru You Were Never Really Here. Filmul i-a adus și Premiul pentru pentru interpretare masculină lui Joaquin Phoenix, pentru rolul unui fost agent FBI, taciturn și brutal care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, apparent răpită. Originară din Glasgow, Lynne Ramsay este considerată una dintre cele mai îndrăznețe regizoare britanice ale cinemaului independent contemporan. Festivalul de la Cannes este cel care i-a recunoscut talentul încă de la începuturi. În 1996, a câștigat Premiul Juriului cu scurtmetrajul de absolvire Small Deaths, iar doi ani mai târziu, primea aceeași distincție pentru cel de-al treilea film scurt, Gasman. Debutul său în lungmetraj, Ratcacher, a obținut Mențiunea Specială a juriului în secțiunea Un Certain Regard la Cannes, în 2000. Iar în anul următor, We Need to Talk About Kevin a fost singura producție britanică intrată în cursa pentru un Palme d’Or.

Surpriza acestei săptămâni, la Les Films de Cannes a Bucarest, este proiecția suplimentară a filmului Loveless (Premiul Juriului, Cannes 2017), care va avea loc miercuri 18 octombrie, ora 21:00, la cinema Union, în prezența regizorului Andrey Zvyagintsev, după ce primele două proiecții ale filmului au fost sold-out. Zvyagintsev a confirmat participarea la ediția a 8-a festivalului și va susține o sesiune de întrebări ș irăspunsuri cu publicul, după proiecția de pe 18 octombrie.

Andrey Zvyagintsev și-a făcut debutul ca regizor în anul 2000, trei ani mai târziu lansând primul său lungmetraj, The Return, care a devenit rapid senzația anului și a primit Leul de Aur la Veneția. Regizorul rus este o prezență foartecunoscută la Cannes, peliculele sale fiind mereu premiate – The Banishment (2007, Premiul pentru cel mai bun actor - Konstantin Lavronenko), Elena (2011, Premiul Special al Juriului în secțiunea Un Certain Regard) și Leviathan (2014, Premiul pentru cel mai bun Scenariu).

La București e prezent şi regizorul francez Laurent Cantet, căruia îi este dedicat și un focus. Laurent Cantet va ajunge în România pe18 octombrie și va introduce filmul Retour à Ithaque, care va fi precedat de proiecția scurtmetrajuluisău, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994. Pe 19 octombrie va participa la premiera celui mai recent film al său, L’Atelier, aflat anul acesta la Cannes în competiția Un Certain Regard și va răspunde, după proiecție, întrebărilor publicului într-o discuție moderată de Boglarka Naghi.

Les Films de Cannes à Bucarest a debutat cu peste 5000 de spectatori la proiecțiile din primul weekend și cu participarea la București și Cluj a reputatului regizor maghiar BélaTarr. Și anul acesta, festivalul continuă să aducă la București și în orașele în care se desfășoară ediții locale, invitați speciali – regizori și actori – pentru a sta de vorbă cu publicul din România la finalul proiecțiilor.

În fiecare seară, după proiecții, cinefilii sunt  aşteptați la un pahar de vin, la Apollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 – 25).

Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie. Biletele pentru cea de-a opta ediție a Les Films de Cannes à Bucarest sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.  Programul complet și mai multe detalii despre filme și invitați sunt disponibile pe site-ul filmedefestival.ro.

Filmul Loveless este distribuit în România de Independența Film. 120 Battements par minute și You Were Never Really Here sunt distribuite de Voodoo Film.

Artiști în dialog – Laurent Cantet este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.*

Exploreaza subiecte similare:

Robin Campillo, 120 battements par minute, Nahuel Pérez Biscayart, Lynne Ramsay, You were never really here, Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Nelyubov, Andrey Zvyagintsev, Laurent Cantet, Retour à Ithaque

Alte știri din cinema

Meghan Markle va nara pentru Disney+ un documentar despre elefanți

Rolul de voce este primul pe care îl face Markle după anunțul din ianuarie că renunță la îndatoririle regale

Netflix: şase seriale dramatice de văzut în carantină

În toate cele şase propuneri, familia, grupul şi solidaritatea au o importanţă majoră

Tom Cruise încearcă să o readucă pe Meghan Markle înapoi pe marele ecran

Actorul o are în vedere pe ducesă pentru unul dintre viitoarele sale filme

Woody Allen îl acuză pe Timothée Chalamet că l-a „învinuit” public pentru a câștiga Oscarul

Actorul în vârstă de 24 de ani, pe care îl vom vedea în Dune și The French Dispatch, și-a donat câștigurile din filmul A Rainy Day in New York

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells