Ana Ularu: „Libertatea totală este ceva absolut paralizant”

de Ştefan Dobroiu în 16 Feb 2021
Din 19 februarie, actriţa intepretează un rol proeminent în serialul Netflix Triburile Europei

Tribes of Europa/Triburile Europei este fără îndoială cea mai mare premieră Netflix a lunii februarie, iar românii au un motiv în plus pentru a aştepta lansarea de vineri, 19 februarie: actriţa Ana Ularu joacă un rol proeminent, ba chiar lasă să-i scape la un moment dat şi o replică în română. Iată mai jos un interviu exclusiv luat actriţei înainte de premieră.

Triburile Europei ne poartă 50 de ani în viitor, când, în urma unei pene de curent globale, Europa este divizată în teritorii controlate de mai multe triburi aflate în continuu conflict pentru influenţă şi resurse. Eroii sunt trei fraţi din tribul Origines, Kiano (Emilio Sakraya), Liv (Henriette Confurius) şi Elja (David Ali Rashed), iar Ana Ularu este Grieta, o luptătoare din nemilosul trib Crows. Când un misterios dispozitiv este pierdut în pădurile unde sălăşluiesc Origines, Grieta face parte din trupa de elită trimisă de liderul Crows pentru a recupera, indiferent de mijloace, acest dispozitiv de care atârnă viitorul continentului.

Cum a ajuns Grieta la tine şi care e relaţia ta cu ea?
Este un personaj atât de puţin identificabil în societate sau ca istorie, încât mi-a plăcut foarte mult. A însemnat o plajă largă pe care mă puteam desfăşura. Grieta a venit la mine într-o zi în care mai filmasem o probă cu un cu totul alt tip de personaj şi atunci când ţi se amestecă foarte multe texte şi tipuri de personaj, practic recurgi la un soi de instinct, pornind strict de la pagina de hârtie, fără niciun context. Nu ştii dacă personajul minte, dacă e crud, dacă el e personajul negativ din situaţia respectivă, aşa că mergi cu acest instinct. Din fericire în acest caz instinctul a funcţionat.

O dată obţinut rolul, întregul context a fost cu atât mai plăcut. Să văd cum reacţionează ea, mai ales că este într-o situaţie absolut specială, de la starea ei fizică, la ce se întâmplă la nivel chimic în creier, la ce se întâmplă la nivel de cod de onoare. Sunt nişte limitări care de fapt îţi dau o libertate uriaşă. Este minunat să ai nişte restricţii, nişte limitări care îţi stimulează creativitatea. Libertatea totală este ceva absolut paralizant.

Este o scenă în primul episod în care Grieta cere să fie omorâtă. Pornind de aici, ce o aşteaptă de-a lungul celor şase episoade?
[Dacă spun] cred că ar lua un pic din bucurie. Sămânţa aceasta plantată de un personaj care roagă un altul să-l ucidă este ceva mult mai atrăgător şi interesant decât faptul că eu aş putea oferi rezolvarea. Este o călătorie absolut inedită pentru Grieta, care este un războinic de elită de rang înalt din tribul său. Este prima din întreaga istorie a tribului său care se află în situaţia ei şi este prima care reacţionează în felul în care reacţionează. Adică regulile sunt cumva nescrise la momentul respectia şi ea e perfect conştientă că lucrurile nu vor funcţiona după traiectoria fixată.

Actorul lucrează cu regizorul pentru a realiza un personaj. Cum a fost această colaborare în cazul Grietei?
Pentru mine întotdeauna primul e instinctul şi instinctul respectiv cred că este ceea ce mă ajută să iau rolul sau nu. Dacă ceva din ce am făcut la probe funcţionează la nivel de orice, de ritm interior al personajului, de voce, felul în care se mişcă sau reacţionează, atunci voi lua sămânţa respectivă şi o voi păstra în timp ce o acopăr cu diverse alte straturi de imaginaţie. Foarte mult din tipul de centrare a venit din perioada în care am făcut coregrafii de luptă. A fost un antrenament intens, cam câte nouă ore pe zi, în vară, când erau 40 de grade şi purtând toate armurile. Sunt o adeptă a conceptului de corp care devine mai inteligent decât mintea. Corpul care ştie să reacţioneze şi are nişte forme foarte clare pe care mintea deseori le bruiază din foarte multe puncte de vedere.

Un alt strat esenţial - inclusiv literal - este costumul. Costumul te face să te mişti, să funcţionezi într-un anumit fel. O uniformă, fie ea şi o uniformă futuristă, se poartă într-un anumit fel. Atenţia faţă de obiectele pe care le ai, de armele pe care le deţii, o gândeşti într-un fel militar, nu într-un fel civil. O spadă pierdută, o armă pierdută, o armă regăsită, o armă atinsă au un soi de sanctitate pentru un soldat. Şi până la urmă Grieta este un soldat.

Dincolo de asta, cel mai important este ceea ce construieşti cu partenerul tău şi felul în care te raportezi la el. Nu poţi veni cu toate temele făcute de acasă, pentru că asta îţi dă o rigiditate. Reacţionezi la ce ai în faţă şi te bucuri să-ţi surprinzi partenerul şi să fii surprins de el.

Grieta este pentru tine un personaj pozitiv?
Culmea, da (râde). Din punctul de vedere al gândirii naţiei ei ea nu face decât să se supună ordinelor şi să gândească 100% strategic în condiţiile date. Da, tribul Crows are gândirea asta expansionistă şi o formă dictatorială, dar cel mai interesant aspect la un serial ca Tribes of Europa este că oricare dintre personaje are în mod egal frivolităţi şi momente de glorie, de graţie. Sunt în mod egal cât se poate de cinstiţi şi cât se poate de corupţi. Sunt oameni, până la urmă, iar categorizarea în pozitiv şi negativ nu este atât de uşor de făcut.

Este într-adevăr un personaj greu de intuit, nu îţi poţi imagina nicio clipă încotro o va lua...
Mă bucur că spui asta. Am încercat să inserez umanitate, pentru că dincolo de ce i se întâmplă fizic şi dincolo de confruntare, are momentul ei de relaxare şi aproape de umor. Am încercat să aibă totuşi nişte valuri.

Exploreaza subiecte similare:

Ana Ularu, Tribes of Europa, Emilio Sakraya, Henriette Confurius, David Ali Rashed

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells