„Aloha“, filmul în care Emma Stone nu avea ce căuta: Cum a ajuns o comedie romantică subiect de controverse rasiste

22 Iun 2020
Să o pui pe Emma Stone să interpreteze rolul unei femei cu rădăcini hawaiane și chineze înseamnă să ai multă imaginație și curaj.

Regizorul Cameron Crowe a făcut asta în comedia romantică „Aloha“, iar controversa care a urmat nu-i deloc surprinzătoare.

"Aloha" e ca un copil născut cu probleme, dar care, în ciuda așteptărilor, reușește cumva să supraviețuiască.

Cu o lansare amânată, o fază prelungită și complicată de producție (rolurile principale erau destinate inițial lui Reese Witherspoon și Ben Stiller) și cu două referiri defavorabile în celebrele e-mailuri dezvăluite într-o scurgere de informații de la Sony, această comedie n-a avut parte de succesul așteptat. Dar nici nu poate fi ignorată.

Emma Stone și femeia cu care nu seamănă

Ca și cum aceste probleme nu erau suficient de mari, a mai apărut și valul de controverse stârnit de rolul jucat de Emma Stone. În filmul din 2015, actrița americană o interpretează pe Allison Ng, o femeie cu rădăcini în Hawaii și Asia. Trăsăturile vedetei născută în Arizona nu au nici cea mai vagă legătură cu cele ale acestui personaj, dar asta nu l-a împiedicat pe Cameron Crowe să-i dea bătaie înainte cu filmările.

După lansare, când producția a stârnit un val de critici care îl acuzau că se înscrie în tendința Hollywood-ului de "albire" a distribuțiilor și că este o ofensă la adresa populației native din Hawaii, cine credeți că și-a pus cenușă în cap? Într-o postare pe blogul său, Crowe le-a cerut scuze "tuturor celor care au considerat că aceasta a fost o alegere ciudată sau greșită".

Nici Emma nu s-a simțit mai bine după acest rol. Pentru actrița nominalizată la Oscar a fost o misiune imposibilă să suplinească prin calitățile sale artistice lipsa legăturii fizice cu personajul, dar până la urmă, orice ar fi făcut, tot aici ar fi ajuns - să fie judecată la sânge pentru această discrepanță care "bate la ochi".

Aflată într-un turneu de promovare a producției lui Woody Allen, "Irrational Man", Stone a mărturisit că a ajuns într-o poziție dificilă din cauza acestui rol: "Am ajuns ținta multor glume. Am învățat la un nivel macro despre trecutul nociv al albirii de la Hollywood și despre cât de importantă este această problemă. A aprins o controversă, asta contează".

"Personajul nu trebuia să arate chiar ca moștenirea ei genetică, un sfert hawaiană și un sfert chineză", s-a apărat ea.

Filmat cu un buget de aproape 40 de milioane de dolari, "Aloha" a scos jumătate din cheltuială în mai puțin de o săptămână. Nu-i rău pentru o comedie romantică, dar nici cine știe pentru o distribuție atât de promițătoare, cu Emma Stone, Bradley Cooper, Rachel McAdams, Alec Baldwin și Bill Murray, orchestrată de regizorul și scenaristul remarcabilului "Jerry Maguire", cu un box-office de 150 de milioane de dolari în 1996. Criticile negative și controversa stârnită de rolul lui Stone au contribuit, fără îndoială, la aceste încasări dezamăgitoare.

Peisaje fabuloase și ochii lui Bradley Cooper

Torpilat de critici, "Aloha" merită, totuși, un dram de apreciere. Chiar și cu aceste fisuri, filmul întreține un șarm și o energie care nu se sting până la sfârșit, beneficiind și de aptitudinile actorilor, consideră LA Times, care se arată mai îngăduitor cu această comedie.

Un lucru e sigur în "Aloha", scrie Hollywood Reporter: atracția lui Cameron Crowe pentru peisajele din Hawaii și cultura locală. Viziunea lui neturistică asupra insulei Honolulu abundă de cadre spectaculoase în care natura este irezistibilă și oferă o incursiune în mișcarea de independență a populației indigene. Totul sugerează un film mai convingător decât povestea pe care o prezintă. Iar povestea e simplă: un renumit contractor al armatei (Bradley Cooper) se întoarce în locurile în care s-a bucurat de cele mai multe succese din cariera sa militară. Bărbatul reînnoadă legătura cu o fostă mare dragoste, dar, în același timp, se îndrăgostește de supraveghetoarea lui.

Filmul va rula pe TV 1000, luni, 22 iunie, la ora 22:00, și, pe lângă echipa de nume sonore pe care o trimite pe ecrane, atrage și prin această combinație cu efect garantat: peisajele paradisiace și ochii albaștri ai lui Bradley Cooper.

Exploreaza subiecte similare:

Cameron Crowe, Bradley Cooper, Emma Stone, Aloha, Ben Stiller, Reese Witherspoon

Alte știri din cinema

Comedie neagră, drame şi erotism în Competiția TIFF 2020

Iată cele 12 filme care vor concura anul acesta pentru Trofeul Transilvania!

John Travolta, lovit de o nouă dramă: A pierdut un copil, acum a rămas văduv

Soția lui John Travolta, actriţa Kelly Preston, a murit la vârsta de 57 de ani din cauza unui cancer la sân. Cu 11 ani în urmă, el și-a pierdut și fiul.

Avalanşă de ecranizări după noi povestiri de Stephen King

Trei din cele patru povestiri din volumul If It Bleeds atrag nume mari de la Hollywood

Matthew McConaughey în pielea personajului Two-Face? Iată cum ar arăta!

The Batman va ajunge în cinematografele de la noi pe 1 octombrie 2021

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Cretzulynne pe 22 iunie 2020 14:24
Nici mie nu mi-a plăcut când l-am văzut acum 5 ani. L-am aruncat în gaura neagră.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells