Alexandru Papadopol, Bani negri: „Dacă l-aș cunoaște personal, l-aș considera pe Doru un tip cinstit, cu suflet bun și mult umor”

19 Nov 2020
Scris și regizat de Daniel Sandu, Bani negri (pentru zile albe) are șase episoade. Fiecare episod va fi disponibil săptămânal, începând cu 22 noiembrie, pe HBO GO și la HBO

Un bărbat simplu și decent, Doru (Alexandru Papadopol) e mândru de slujba lui - cea de tehnician de semafor - în noul serial HBO Bani negri (pentru zile albe), ce are premiera pe 22 noiembrie. Nu a fost niciodată un tip ambițios, dar a reușit să ofere familiei sale un cămin stabil (deși adevărul este că soția lui găsește acest cămin cam sufocant, iar fiica lui își dorește mai mult de la viață). Se consideră mai deștept decât este, de fapt. Motivul pentru care el și Ionel sunt prinși în încurcăturile legate de jaful anunțat de titlul „Bani negri” este că Doru crede că poate controla cu succes această situație. Dar se înșală... „El, săracu', nu vrea să dea nici o lovitură. Din păcate, însă, este înconjurat de oameni lacomi, adevărații infractori, care îl obligă să comită fapte la care nici nu s-ar fi gândit vreodată. Totul pornește de la o glumă, iar ghinionul se rostogolește in mod incontrolabil pentru Doru și Ionel”, spune Alexandru Papadopol. 

„Am construit premisele unui jaf ca-n filme, dar am răsturnat toate clișeele cu care am fost obișnuiți. Apoi am luat acest adevăr incomod și amar, care e de fapt o dramă, și l-am învelit într-un strat de comedie și pudră de zahăr, asemenea unei pilule amare, dar care la început e dulce. Și, astfel, spectatorul e invitat să participe, alături de personajele principale, într-o aventură de tip pinball între consecințele unei glume care, de fapt, e mai serioasă decât ne-am aștepta”, spune regizorul și scenaristul Daniel Sandu.

Întâmplările la care este supus îi vor schimba viața structural și definitiv, oferindu-i o altă perspectivă și, poate, o viziune mult mai realistă asupra vieții și a „faunei” care populează mediul înconjurător (Papadopol, despre Doru).

Cei doi prieteni, Doru și Ionel, sunt interpretați de Alexandru Papadopol (Marfa și banii, Acasă la tata, Occident, Povestea unui pierde-vară) și Cristian Bota (Un pas în urma serafimilor, Karmasutra, Poarta Albă). Pentru Alexandru Papadopol, Bani negri (pentru zile albe) este prima producție HBO în care joacă, însă nu prima dramedie, având în portofoliu filme de succes precum Două lozuri, București Non-stop și Love Building. 

Regizorul și scenaristul Daniel Sandu spune că Doru și Ionel sunt dintr-un un oraș de provincie ca oricare altul „dar cu un univers kafkian în care aproape toți locuitorii sunt tentați să devină complici la o ilegalitate, iar puținii care nu vor să facă asta vor avea de suferit”.

„Motto-urile își au locul în partea lor de viață tihnită. Mai apoi orice fel de contemplație va fi uitată și acțiunea își va intra în drepturi”, spune Papadopol

Întrebat dacă are Doru un motto în viață care îl definește sau o vorba de duh pe care o vor reține telespectatorii, Papadopul spune că Doru are astfel de replici memorabile...

„Situația în care sunt puși este, însă, destul de încâlcită pentru Doru și Ionel. Motto-urile își au locul în partea lor de viață tihnită. Mai apoi orice fel de contemplație va fi uitată și acțiunea își va intra în drepturi. Vorbe de duh, Slavă Domnului, vor există destule!!!”

Defect: Doru nu duce lucrurile până la capăt, fiind destul de inconsecvent....

Sinopsis

Cele șase episoade ale serialului spun povestea lui Doru și Ionel, doi tehnicieni de semafor care glumesc într-un bar pe seama ideii de a manipula traficul pentru a jefui o dubă blindată aparținând uneia dintre băncile principale din oraș. În cele din urmă, împotriva voinței lor, ajung să comită acest furt. Toate instituțiile de la care cer ajutor se arată, de fapt, dornice să participe la înfăptuirea jafului și să primească o parte din bani. Cei doi eroi ghinioniști luptă să găsească o cale de mijloc între moralitate și dorința de a supraviețui.

Exploreaza subiecte similare:

Bani negri

Alte știri din cinema

Iată cum se explică faptul că Neo este încă în viață în The Matrix Resurrections

Cel de-al patrulea film dn seria Matrix va avea premiera românească pe 24 decembrie

Cinemagia recomandă 3 comedii absurde

Annette: Adam Driver și Marion Cottilard într-un musical ingenios și sclipitor

Ultimul film al lui Leos Carax este o tragicomedie muzicală despre dragoste, trădare, exploatare și... viața ca spectacol

Jessica Henwick a trebuit să aleagă între Matrix 4 și Marvel, după ce studiourile nu au acceptat ca actrița să dea probă pentru ambele producții

Henwick: A fost un moment de genul pilula roșie/pilula albastră pentru mine

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells