Alex Leo Serban iti recomanda "Konyec"

de Gloria Sauciuc în 8 Mai 2008
Alex Leo Serban iti recomanda "Konyec"

O comedie cu cei mai adorabili talhari pensionari din istoria cinematografiei - cum au fost numiti protagonistii filmului Konyec - e recomandarea criticului de film Alex Leo Serban pentru saptamana viitoare a Festivalului. Comedia maghiara este programata sambata, 17 mai, ora 16, la Cinema Studio.

De asemenea, iata - in continuare - filmele de la care sa nu lipsesti:

vineri, pe 9 mai, de la ora 18, la Cinema Studio iti va incanta auzul  filmul care a obtinut un Oscar anul acesta pentru „Cea mai buna melodie originala”: Once, in regia lui John Carney.

Sambata, 17 mai, la Cinema Studio, de la 19.30 nu-l rata pe Amos Gitai care trimite la Festival: Desengagement / Disengagement / Dezangajare, o drama despre un subiect care tine in continuare capul de afis al presei internationale: conflictul sub forma violentelor israelo-palestiniene.

De partea cealalta / Auf der anderen Seite, in regia lui Fatih Akin, este filmul cotat ca avand Cel mai bun scenariu anul trecut la Festivalul de Film de la Cannes. Neaparat de vazut duminica, 18 mai, de la ora 21.15, la Muzeul Taranului Roman. Vietile fragile a  sase personaje in cautarea dragostei si a propriilor familii se intrepatrund intr-o calatorie emotionanta catre iertare si reconciliere.

Si Nuri Bilge Ceylan, acest „Antonioni al cinematografului contemporan” dupa cum il numeste criticul de film Magda Mihailescu, concurent anul acesta in Competitia oficiala a Festivalului de film de la Cannes, trimite un film despre singuratate, refuzul apropierii si lipsa de comunicare: Uzak / Distant / Departe. Miercuri, 14 mai , 21.15, MTR sau duminica, 18 mai, ora 18, Cinema Studio.
Poate cel mai cutremurator film al acestei editii este Plac Zbawiciela / Piata Mantuitorului / Savior's Square, in regia sotilor Krauze, Polonia: Miercuri, 14 mai, ora 20, Cinema Studio, o imagine sfasietoare a nevoilor si dorintelor umane, o poveste despre oameni si singuratatea lor printre ceilalti.

De asemenea, nu pierdeti avanpremiera de la Bucuresti si spectacolul de gala de la Iasi a documentarului Podul de flori, in regia lui Thomas Ciulei, „ilustrarea” unui fenomen social de amploare: migratia populatie catre locuri de munca in strainatate, structura familiei fiind grav afectata.

Iar daca nu ati vazut scurtmetrajul lui Cristian Mungiu, Ambasador onorific al acestei editii a Festivalului, acum este momentul sa o faceti: „Curcanii nu zboara” va fi proiectat sambata, 10 mai, la MTR, iar la Timisoara va deschide Gala Festivalului. „Curcani nu zboara” face parte din  proiectul Obiecte pierdute / Lost and Found si va fi proiectat ca parte din acest calup de scurtmetraje despre experiente personale, traditii si obiceiuri care pot transcende garnitele nationale.
Pentru consultarea programului integral al Festivalului, atat pentru Bucuresti, cat si pentru Timisoara, Craiova si Iasi, click aici.

 

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells