Ajutor de stat pentru cinematografie. Producțiile internaționale de anvergură vor reveni în România

de Gloria Sauciuc în 16 Iun 2018
Cu noile stimulente fiscale, Hollywood-ul va fi din nou interesat de producția de film pe teritoriul țării noastre, cred reprezentanții industriei de film de la noi

Guvernul a adoptat săptămâna trecută, printr-o Hotărâre, o schema de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice, prin care până la 45% din cheltuielile de producție a unui film realizat pe teritoriul României poate fi recuperat de către realizatori. Această schema de ajutor de stat este multianuală și se va derula până la sfârșitul anului 2020, și va avea un buget anual de 50 de milioane de euro, se vede în comunicatul oficial emis de Guvern.

„România avea un mare dezavantaj în fața țărilor balcanice la piețele de film în ultimii ani din cauza lipsei stimulentelor fiscale pentru cinema și asta s-a văzut prin scăderea producțiilor de mare montare realizate la noi în ultima perioadă. Noua schemă de ajutor de stat va ajuta enorm la aducerea de co-producții europene și producții americane să se filmeze în România și vor contribui la creșterea industriei de film de aici pe toate planurile”, a declarat pentru Cinemagia Gabriela Suciu, producător și distribuitor.

Potrivit acestui proiect, vor putea fi acoperite până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film realizate pe teritoriul României, în următoarele condiții: Alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziția, închirierea, fabricarea de bunuri și/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film și producție de film în România, precum și cu onorariile, salariile și alte plăți către persoane fizice, aferente implementării proiectului.

Hotărârea se referă și la alocări financiare nerambursabile în cuantum de 10% peste alocarea de bază (de 35%), cu condiția promovării turistice a unei zone geografice, a unui oraș sau a României, în cadrul producției cinematografice. Aceste alocări financiare se acordă în condițiile în care minimum 20% din bugetul total al proiectului se realizează pe teritoriul României.

Foto: The Sisters Brothers, filmat în România 

Exploreaza subiecte similare:

Gabriela Suciu

Alte știri din cinema

Godzilla vs. Kong va începe filmările în octombrie

Lansarea filmului este programată pentru 22 martie 2020

Cum arată Tom Cruise în Top Gun: Maverick

Primele imagini cu starul care a îmbrăcat din nou uniforma de pilot, în galeria articolului

Prima imagine cu Joaquin Phoenx machiat în ipostaza de Joker

Filmul Joker cu lansarea în octombrie 2019 va fi „un studiu de caz” și „o poveste moralizatoare”

Cary Fukunaga este primul regizor american numit la cârma unui film Bond

Producătorii lui Bond 25 au ales un cineast cu potenţial în locul lui Danny Boyle

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 20 iunie 2018 20:51
Daca filmele vor fi mai proaste nu vad rostul acestui ajutor..Nu poate iesi ceva bun.
Dimz pe 21 iunie 2018 17:40
Degeaba
carmen_angelus_romila pe 28 iulie 2018 08:30
Va fi o realizare si un fapt imbucurator daca se va adopta hotararea privind o schema de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice romanesti.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells