Ai clipit şi ai pierdut-o

de Ştefan Dobroiu în 16 Oct 2009
Ai clipit şi ai pierdut-o

Ieri People anunţa că Penélope Cruz va trece meteoric prin Totul despre Sex 2, ceea ce ne atrăgea atenţia asupra unui subiect la modă: apariţiile fulgerătoare, de genul "ai clipit şi l-ai pierdut", din filme. Bineînţeles, aceste apariţii pot fi cu greutate, cel puţin aşa spun cei de la People în ceea ce o priveşte pe Cruz, care va provoca probleme în cuplul Big-Carrie sucindu-i minţile omului de afaceri într-o rochie neagră fără spate. Cu Liza Minelli trecută şi ea pe genericul acestei continuări, putem vorbi liniştiţi de aşa-zisele "cameo"-uri, adică apariţiile scurte (dar cuprinzătoare) ale unor staruri în anumite filme. Un alt exemplu de film plin de cameo-uri, aflat încă pe ecranele noastre, este Funny People/Tipi simpatici, în care Judd Apatow şi Adam Sandler lasă să treacă prin cadru o mulţime de colaboratori ai lor.

Dacă e să fim corecţi, campionul acestor apariţii este Alfred Hitchcock. Silueta inconfundabilă a maestrului suspansului (să zicem că era mai uşor de sărit decât de ocolit) poate fi întrezărită în nu mai puţin din 37 din filmele acestuia! Apariţiile lui Hitchcock au fost atât de mediatizate, încât publicul a început să le vâneze la fiecare premieră a regizorului, ceea ce l-a determinat pe acesta să treacă prin cadru la început, pentru ca publicul să se poată concentra apoi la poveste. Vezi mai jos un montaj cu cele mai cunoscute cameo-uri ale lui Hitchocck, din lista de filme bifate de acesta nelipsind titluri precum Rebecca, The Lady Vanishes, Notorious, Dial M for Murder, Rear Window şi altele. Preferata noastră? Cea din Lifeboat, în care silueta regizorului apare în reclama de genul "înainte şi după" a unui produs pentru slăbit!



Un alt regizor celebru care apare adesea în filmele sale este Peter Jackson. Cu siguranţă nu l-ai remarcat în trilogia Stăpânul inelelor, dar dacă revezi varianta extended o să-l vezi jucând un ţăran care mănâncă un morcov în Frăţia inelului, un războinic din Rohan în Cele două turnuri şi un pirat în Întoarcerea regelui. Jackson nu a ratat niciun film din cariera sa, cu excepţia lui Meet the Feebles (să nu uităm că e vorba de un film cu păpuşi!). Un alt exemplu, de această dată cu tâlc: în King Kong, Jackson este pilotul unuia din avioanele de vânătoare de la sfârşit, când gorila gigantică este doborâtă din vârful Empire State Building.

Sam Raimi, care face acum Spider-Man 4 şi se pregăteşte de transpunerea pentru marele ecran a jocului World of Warcraft, apare şi el în mai toate filmele sale, dar şi în cele ale fratelui său, Ted Raimi. Terry Gilliam a apărut în Brazil, dar şi în seria Monty Python, în timp ce Quentin Tarantino i-a călcat şi el pe urme lui Hitchcock. Unul din cele mai celebre cameo-uri ale sale este cel de la începutul lui Reservoir Dogs, unde personajul său, Mr. Brown, analizează foarte suculent cântecul Madonnei, Like a Virgin. Analiza plină de obscenităţi a atras un răspuns din partea cântăreţei, care, după premiera filmului, i-a trimis lui Tarantino albumul Erotica însoţit de următorul comentariu "To Quentin. It's not about dick, it's about love. Madonna." Poţi căuta pe youtube scena "Lemme tell you what 'Like a Virgin' is about" ca să vezi ce a provocat acest răspuns al Madonnei...

Şi M. Night Shyamalan a apărut în toate filmele sale, rolurile sale fiind tot mai semnificative până la Lady in the Water/Doamna din apă, unde personajul său are o mare importanţă. Deocamdată nu se ştie dacă regizorul va apărea şi în The Last Airbender, fantasy-ul cu premiera românească programată pentru 6 august 2010.

Nu doar regizorii fac cameo-uri, ci şi actorii. Unul dintre exemplele cele mai interesante e din amuzantul Maverick, cu Mel Gibson în rolul jucătorului de poker. Regizat de Richard Donner, omul din spatele seriei Arma mortală, cu acelaşi Gibson, dar şi Danny Glover în rolurile principale, Maverick îl are pe generic şi pe Glover, în rolul liderului unei bande de spărgători de bănci. Într-una din scene, el şi Maverick ajung faţă în faţă şi se uită unul la celălalt de parcă s-ar şti de undeva. Mai mult, una din replicile lui Glover din Maverick este fraza preferată din Arma Mortală, "I'm too old for this shit", una dintre cele mai bune glume de interior din istoria filmului de acţiune.

Un alt gen de cameo este reprezentat de scurtele apariţii ale unor celebrităţi din afara cinematografului. Hugh Hefner a apărut într-o mulţime de filme "as himself", Stan Lee, unul din fondatorii Marvel, nu lasă niciun proiect cu supereroii săi fără să treacă şi el prin cadru şi aşa mai departe. Scriitori apar adesea în ecranizările romanelor lor, cum e cazul lui Arthur C. Clarke în 2010: Odyssey Two sau al lui Hunter S Thompson în Fear and Loathing in Las Vegas.

În filmele inspirate din întâmplări petrecut în realitate, protagoniştii reali sunt invitaţi frecvent să apară în acestea: Chris Gardner în finalul lui The Pursuit of Happyness, Erin Brockovich în filmul omonim (unde interpretează o chelneriţă pe nume Julia, prenumele oscarizatei Julia Roberts), Domino Harvey apare pe genericul lui Domino sau James Lowell în Apollo 13.

Care este cameo-ul tău preferat?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Eustake pe 16 octombrie 2009 22:32
Tarantino nu are chiar un cameo in Reservoir Dogs, mai apare daca nu ma insel in alta doua scene - cea in care Joe le pune numele in culori tipilor si scena cand conduce masina si este ranit mortal.
Eustake pe 18 octombrie 2009 18:06
Daca vreti un cameo cu Tarantino ganditi-va la Desperado si la bancul pe care il povesteste acolo, cu tipul ala care urineaza :)
Gebeleizis pe 28 mai 2011 01:28
@Eustake, faza cu Tarantino spunand gluma aia in Desperado a fost geniala!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells