Aferim!, din 6 martie în cinematografe

22 Ian 2015
Filmul lui Radu Jude reprezintă România în competiţia festivalului de la Berlin

Lungmetrajul Aferim!, în regia lui Radu Jude, va avea premiera mondială pe 11 februarie la Berlinală. Pelicula a fost selectată în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, eveniment ajuns la cea de-a 65-a ediţie şi care se va desfăşura în perioada 5-15 februarie 2015. Premiera mondială a lungmetrajului este programată pe 11 februarie 2015, ora locală 16 la Berlinale Palast în prezenţa actorilor şi a echipei de producţie.

Premiera în cinematografele din România va avea loc pe 6 martie, Aferim! fiind distribuit de Micro Film în colaborare cu Parada Film.

Aferim! este singurul film românesc selectat în Competiţia Oficială a Berlinalei alături de producţii precum Queen of the Desert (regia Werner Herzog), Taxi (regia Jafar Panahi), Knight of Cups (regia Terrence Malick) şi Eisenstein in Guanajuato (regia Peter Greenaway).

Din distribuţie fac parte: Teodor Corban (foto), Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, Aferim! este un un film istoric a cărui acţiune are loc în ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, producător Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor Lampa cu căciulă, Alexandra, O umbră de nor şi Trece şi prin perete, producţii care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul de debut, Cea mai fericită fată din lume, a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, Toată lumea din familia noastră, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. Toată lumea din familia noastră a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

Aferim! este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timişoreana, MEDA, Dr Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susţinut de Eurimages.

Ultima prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani atunci când pelicula Poziţia copilului produsă de Ada Solomon a câştigat cel mai important premiu al festivalului, Ursul de Aur.

Exploreaza subiecte similare:

festival: berlin 2015, Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Radu Jude, Ada Solomon, Aferim!, Toată lumea din familia noastră, Cea mai fericită fată din lume

Alte știri din cinema

Guillermo Del Toro, debut în animația de lungmetraj cu Pinocchio

Creatorul premiat cu Oscar va regiza, scrie și produce musicalul animat în tehnica stop motion

Spectatorii Les Films de Cannes sunt invitați să susțină eliberarea lui Kirill Serebrennikov

Kirill Serebrennikov a fost reținut la Sankt Petersburg în august 2017

Smiley dă glas haiosului Percy din animaţia „Aventurile lui Smallfoot”

„Câteodată pe amândoi ne mai fură peisajul”, a concluzionat cântărețul

Evenimente Les Films de Cannes à Bucarest până sâmbătă, 27 octombrie

Întâlniri cu artiștii, dezbateri, expoziții de fotografie, de marți, 23 octombrie, până sâmbătă, în capitală

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells