Ada Condeescu despre rolul din Love Island: „Aveau nevoie de cineva care să exprime carnalitate”

de Gloria Sauciuc în 29 Iul 2013
Actriţa româncă a turnat cel mai nou film al ei, Love Island, sub bagheta unei regizoare bosniace, nimeni alta decât Jasmila Zbanic (laureată cu Ursul de Aur pentru filmul Grbavica)

Ada Condeescu se va întoarce pentru a patra oară la Sarajevo în luna august, cu filmul Lupu, regizat de Bogdan Mustaţă, aflat în principala secţiune competiţională a festivalului. Condeescu a obţinut în capitala bosniacă premiul Heart of Sarajevo pentru interpretarea din Loverboy, şi a fost în 2012 membră a juriului principalei secţiuni competiţionale.

Anul acesta, Condeescu a turnat cel mai nou film al ei, Love Island, sub bagheta unei regizoare bosniace, nimeni alta decât Jasmila Zbanic (laureată cu Ursul de Aur pentru filmul Grbavica, 2006). Iată în continuare un interviu cu tânăra actriţă despre Love Island şi Lupu, dar şi despre amintirile de la Sarajevo Film Festival, ce va aduce anul acesta, între 16 şi 24 august, un tribut regizorului român Cristi Puiu.

Love Island e încadrată în genul „comedie”. E într-adevăr o schimbare de registru pentru Jasmila Zbanic după Grbavnica? Cum a fost să lucrezi cu regizoarea cutremurătorului Grbavnica, ce ai învățat de la ea, dar de la colegul de distribuție Franco Nero?

Ada Condeescu: Am lucrat cu Jasmila într- o manieră foarte diferită față de felul în care am lucrat până acum cu alți regizori. E un om care exprimă multă bucurie și entuziasm atunci când lucrurile merg bine, când obține ce își dorește de la scenă și de la actori. Lucrurile încă se așează după cele 2 luni jumătate petrecute în Croația; am învățat mult, am experimentat mult, încă nu pot defini lucrul la acest film, e încă foarte devreme. Dar pot spune că am preluat de la ea un soi de curaj de a încerca multe variante de joc, posibile sau imposibile pentru o anumită scenă. Întâlnirea cu Franco Nero a fost puternică, am petrecut pauzele de filmare în povești despre toți marii actori și regizori. Am fost foarte emoționată.

Din sinopsisul filmului înțelegem că ești obiectul dorințelor unui cuplu format din franțuzoaica Ariane Labed și bosniacul Ermin Bravo. Cum ai cataloga povestea, descrie-ne-o în câteva cuvinte.

Ada Condeescu: Nu pot spune nimic mai mult decât există deja în sinopsis. Personajul meu, însă, este într-adevăr foarte senzual, are multă pasiune, are dorințe, frământări, este un personaj cu mister, carnal, plin de energie!

Lucrând cu regizoarea Jasmila Zbanic, și din faptul că ai fost deja de trei ori la Sarajevo, ce diferențe ai observat între mentalitatea din fostul spațiu iugoslav și cea occidentală, respectiv cea românească?

Ada Condeescu: Am simțit cu putere spiritul balcanic, sângele fierbinte, dăruirea totală pentru acest film în care toată lumea credea și devotamentul pentru o talentată regizoare și un bun leader. Diferențele pe care le-am observat au legătură mai mult cu felul în care fiecare își face meseria, diferențe care țin de fiecare individ și nu de spațiul în care s-a dezvoltat. Spiritul bun al echipei și felul în care se lucrează sunt similare.

Fizionomia te plasează în tipologia mediteraneană. În Croația ai filmat în spațiul mediteranean (coasta Adriaticii), iar în Loverboy tot la mare, în spațiul dobrogean. Fizionomia a fost una dintre datele care te-au recomandat pentru filmul Love Island? Spune-ne câteva cuvinte despre personajul tău.

Ada Condeescu: Pentru marile ecrane, fizionomia este mereu una dintre datele vitale care te recomandă pentru un rol sau altul. Aveau nevoie de cineva care să exprime carnalitate, forță fizică, vulnerabilitate și un straniu tip de fragilitate.

Loverboy, Love Island, Lupu. În toate trei filmele ești „obiectul pasiunii”. Compară sensul acelui „love” din Love Island cu cel din Loverboy, dar și din Lupu.

Ada Condeescu:Cele două filme nu au ieșit încă, nu am văzut versiunea finală de la Lupu. Dar felul în care am lucrat aceste personaje, felul în care le-am gândit și mi le-am implementat în corp și în suflet mă fac să știu că sunt foarte diferite. Vârstele personajelor sunt altele, contextele în care se întâmplă poveștile și apoi dorințele și idealurile sunt complet din alte sfere. Dragostea e în părți total diferite ale Universului. E frumos să construiești personaje - Veli, Clara, Flora - care știi că nu au cum să se întâlnească niciodată...

Lupu este cotat ca dramă, dar sinopsisul îl plasează în realismul magic. La ce să ne așteptăm de la Lupu - se apropie de filmele lui Kusturica sau de proza fantastică a lui Eliade?

Ada Condeescu: Cred că una din frumusețile filmului este că are puterea să răpească orice așteptare a spectatorului. Imaginea este una bizară, care te prinde în atmosfera poveștii. Nu știi niciodată ce culoar se mai ivește în față, ce ușă mai trebuie deschisă, ce lume reală sau fantastică te întâmpină. Clara, personajul meu, nu știi din ce universuri apare, nu știi dacă este doar fantasmă sau o femeie pe care o vezi o dată în viață...

Cu Lupu vei merge în Sarajevo pentru a patra oară. Descrie, pe scurt, cea mai puternică amintire de la cele trei ediții anterioare în care ai participat.

Ada Condeescu: Momentul în care mi-am auzit numele pentru cea mai bună interpretare feminină a fost extraordinar! A fost foarte neașteptat și intens. Faptul că eram înconjurată de atâția oameni talentați - actori, regizori au făcut ca seara aia să fie cu totul specială.

 

(COPYRIGHT FOTOGRAFII AFP/Mediafax Foto - Anne-Christine Poujoulat, Mediafax Foto - Octav Ganea, Mediafax Foto-Catalin Abagiu)

Exploreaza subiecte similare:

Franco Nero, Jasmila Zbanic, Loverboy, Ariane Labed, Ermin Bravo, Lupu, Grbavica, Bogdan Mustaţă, actor

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells