Actorul din rolul lui Darth Vader a încetat din viață

de Marina Florea în 29 Nov 2020
Dave Prowse, britanicul din Bristol și fost culturist, devenit celebru pentru rolul lui Darth Vader din originalul trilogiei Războiul Stelelor, a murit la vârsta de 85 de ani

Actorul Dave Prowse a murit la vârsta de 85 de ani. A fost distribuit în rolul lui Darth Vader pentru fizicul lui impozant, deși vocea lui Darth Vader a fost dată de către James Earl Jones.

Totuși, culturistul devenit actor era mândru, mai cu seamă, de un alt rol - Green Cross Code Man. Rolul, dintr-o campanie în beneficiul public din Anglia, promova siguranța rutieră în rândul copiilor, și aceasta a fost aceea care i-a adus distincția Ordinul Imperiului Britanic, scrie BBC.

"May the force be with him, always!", a scris agentul său, Thomas Bowington. „Deși a fost vestit pentru rolurile de monștri - pentru mine și pentru toți cei care l-au cunoscut pe Dave și care au lucrat cu el - pentru noi el a fost un erou”.

Bowington considera moartea eroului, după o boală scurtă, drept „o pierdere reală și dureroasă pentru noi și pentru milioane de fani din întreaga lume...”

O prezență puternică

Cariera de actor a lui Prowse s-a întins de-a lungul a 50 de ani, dar rolul său de Lord Sith în Războiul Stelelor a fost acela care i-a adus faimă internațională.

Totuși, accentul său britanic nu se potrivea cu imaginea unui personaj negativ hollywoodian, așa că replicile lui Darth Vader au ajuns să fie dublate.

Totuși, Prowse avea o prezență puternică în toate cele trei filme din serie, nu în ultimul rând datorită înălțimii impresionante de 1,98 m, plus calitățile de culturist care cândva reprezentase Anglia la jocurile Commonwealth Games de la începutul anilor 1960.

Chiar înainte să joace, Prowse a avut parte de succes la Hollywood, antrenându-l pe actorul astăzi defunct Christopher Reeves pentru dificultățile rolului de Superman, din postura de antrenor personal al acestuia.

Prowse a debutat în 1967, în parodia Casino Royale după James Bond, jucând rolul Creaturii lui Frankenstein, un rol pe care l-a mai jucat în două filme din seria Hammer, îndrăgită de fani, anume: Horror of Frankenstein din 1970 respectiv Frankenstein și Monstrul din iad din 1974.

De asemenea, a apărut periodic în serii de filme-cult precum Sfântul, Space 1999 și Doctor Who, jucând rolul minotaurului în episodul The Time Monster din 1972, alături de Jon Pertwee.

Remarcat de către regizorul George Lucas în Portocala Mecanică din 1971, în care joacă rolul unui bodyguard, Prowse a fost invitat la probele pentru rolurile lui Darth Vader și al lui Chewbacca în Războiul Stelelor, Episodul IV - O nouă speranță din 1977.

Mai târziu, relata pentru Tanya Beckett de la BBC că a ales rolul lui Vader și nu pe Chewbacca deoarece „mereu îți aduci aminte de eroii negativi”.

Odată cu succesul lui Star Wars, Prowse intra într-un circuit al starurilor și a fost subiect de conversație al fanilor pentru aproape 40 de ani. Mai târziu însă, în 2010, se zvonea că ieșise din grațiile regizorului George Lucas și nu i se mai dădea voie să participe la evenimente oficiale

Deși rolul din Războiul Stelelor i-a adus o faimă considerabilă, actorul a susținut mereu că rolul Green Cross Code Man, pe care l-a jucat prima oară în 1975, a fost „cel mai bun rol pe care l-a jucat...” În costumul de supererou colorat în alb și verde, Prowse personifica siguranța copiilor în traficul rutier pentru mai bine de zece ani, îndemnându-i să : „stea pe loc, să se asigure și să asculte”.

Crescut la Bristol, și-a petrecut ultimii ani din viață la Croydon, fiind descris drept „un soț, tată și bunic iubitor”.

Autobiografia lui, Straight from the Force's Mouth, a fost publicată în 2011.

 

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: Episode IV - A New Hope, Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

Alte știri din cinema

Netflix câștigă lupta pentru thriller-ul de spionaj Heart of Stone cu Gal Gadot

A fost o licitație acerbă pentru acest titlu

Relaţia dintre victimă şi agresor, explorată în debutul Crai nou

Actriţa Alina Grigore debutează în regie cu o dramă despre o familie disfuncţională

Ce spun criticii de film despre WandaVision

Criticii au îndrăgit până acum noul serial, însă e posibil să nu fie succesul uriaș cu supereroi pe care îl așteptați

Ray Fisher şi personajul Cyborg, eliminaţi din aşteptatul The Flash

Actorul de culoare pune îndepărtarea sa pe seama unui conflict cu gigantul WarnerMedia

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells