A venit momentul să ne luăm rămas bun de la actorul Bruce Willis. Demența, boala ce te transformă în alt om

de Gloria Sauciuc în 17 Feb 2023
La nivel mondial, peste 50 de milioane de persoane suferă de demențe, anual fiind diagnosticate 10 milioane de cazuri noi. Dintre acestea, 10% reprezintă cazurile de demență frontotemporală

În luna martie a anului trecut, familia actorului Bruce Willis a anunțat că acesta se retrage din cariera de actor după ce a fost diagnosticat cu afazie, o tulburare de limbaj cauzată de degradări ale creierului, ce afectează capacitățile de comunicare, constând în tulburări de limbaj manifestate prin dificultăți de înțelegere sau exprimare a cuvintelor. Joi, 16 februarie, familia actorului a anunţat că Bruce Willis are demență frontotemporală. Boala determină schimbări în comportamentul social, personalitate și/sau pierderea abilităților lingvistice. Demența frontotemporală (FTD) aduce și tulburări neuromusculare și de mișcare, cum ar fi Parkinsonul sau boala neuronilor motori (cunoscută și sub numele de Scleroza laterală amiotrofică), conform publicațiilor medicale.

Declarația familiei actorului continuă: „este o ușurare să avem în cele din urmă un diagnostic clar”. Afirmația vine, probabil, în contextul în care acest tip de demență este mai greu de diagnosticat, fiind adesea luată ca boala Alzheimer sau ca o problemă de natură psihiatrică.

Familia actorului a mai spus că acest tip de demență afectează preponderent persoanele sub 60 de ani și că „La momentul actual nu există tratamente pentru această boală, o realitate pe care sperăm să o schimbăm în anii ce vin”. Schimbările comportamentale asociate FTD sunt: comportamente sociale inadecvate, pierderea empatiei față de cei din jur, probleme legate de luarea deciziilor, comportamente repetitive, probleme de igienă personală, încercarea de a mânca obiecte necomestibile, uitarea cuvintelor sau a înțelesurilor asociate acestora, greșeli legate de construcția propozițiilor, tremor, spasme, dificultăți la înghițirea alimentelor și băuturilor, râs sau plâns în situații nepotrivite.

Cariera lui Willis a început în anii 1980 cu roluri minore în filme precum The Verdict al lui Sidney Lumet, însă a început să prindă aripi abia după serialul ABC Maddie și David în care juca alături de Cybill Shepherd și mai apoi în Greu de ucis din 1988, ceea ce l-a consacrat în prima lui serie majoră de filme. De-a lungul celor patru decenii de actorie, filmele lui au încasat peste 5 miliarde de dolari, fiind nominalizat la cinci premii Globul de Aur (unul pentru Maddie și David) și trei Emmy (câștigând unul cu Maddie și David și un altul pentru un rol în Friends).

Exploreaza subiecte similare:

Bruce Willis, Die Hard

Alte știri din cinema

Se lucrează la un serial Gattaca. Este în faza de dezvoltare la Showtime

Serialul va fi semnat de cei care au creat hit-ul Homeland

Și-a luat din nou capa din cui! Ben Affleck susține că în The Flash vom vedea cel mai bun Batman al său

„Justice League mi-a lăsat un gust monstruos”

Trailerul filmului despre BlackBerry este aici!

Fără BlackBerry, iPhone-ul probabil nu ar fi fost inventat vreodată

SkyShowtime confirmă data lansării serialului musical Grease: Rise of the Pink Ladies

Sezonul de zece episoade va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 7 aprilie

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 17 februarie 2023 16:10
Ce trist ca un actor , un om este afectat de asa ceva. L-am admirat nespus de mult pe Bruce Willis si e trsit ca este nevoit sa-si incheie in acest fel socotelile cu lumea.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells