A murit Stephen Hawking, fizicianul a cărui viață a fost prezentată în The Theory of Everything

de Cristina Grigore în 14 Mar 2018
Pelicula biografică din 2014 i-a adus lui Eddie Redmayne Oscarul pentru cel mai bun actor în rol central

Celebrul astrofizician Stephen Hawking a decedat. La 76 de ani, imobilizat de mai bine de o jumătate de secol într-un scaun cu rotile, acesta s-a stins din viață în liniște, scrie publicația The Guardian, la locuința sa din Cambridge, în cursul acestei dimineți.

„A fost un mare om de ştiinţă şi o persoană extraordinară, iar activitatea şi moştenirea lui vor dăinui mulți ani", a menționat familia în comunicatul de presă.

Hawking a fost fascinat de tainele universului, căruia dorea să îi afle fiecare mister, și și-a făcut o misiune din a face știința accesibilă tuturor. Membru al prestigiosului for de știință britanic Royal Society și conducător al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge (unde se mutase de la Oxford și unde ultimul care ocupase acest post fusese Newton), a devenit celebru datorită volumelor despre știință publicate în milioane de exemplare (cele mai populare fiind „Scurtă istorie a timpului” și „Universul într-o coajă de nucă”), dar și datorită poveștii de viață neobișnuite.

Diagnosticat la 21 de ani cu scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), Hawking a continuat să-și conducă viața și activitatea din scaunul cu rotile în care era țintuit, căci a găsit o cale de a-și comunica ideile – prin intermediul unui computer și a unui sintetizator vocal. A depășit cu mult previziunile medicilor, care, după diagnosticare, au estimat că va mai trăi doar câţiva ani.

A fost căsătorit 25 de ani cu Jane Wilde (cu care a avut trei copii). În 1995 i-a devenit parteneră de viață asistenta sa, Elaine Mason. Mariajul s-a destrămat în 2006, în urma acuzațiilor de abuz din partea lui Mason.

Viața lui Hawking – mai precis povestea sa de dragoste cu Jane Wide – a fost ecranizată în pelicula „The Theory of Everything” (2014), ce i-a adus lui Eddie Redmayne Oscarul pentru cel mai bun actor în rol central. Filmul a avut la bază volumul biografic al lui Wilde, „Dragostea are 11 dimensiuni. Viața mea cu Stephen Hawking”. Fizicianul a avut apariţii scurte în „Star Trek: The Next Generation" şi „The Simpsons”, iar vocea sa a apărut pe înregistrări ale trupei Pink Floyd.

Exploreaza subiecte similare:

The Theory of Everything, Eddie Redmayne, Stephen Hawking

Alte știri din cinema

Chris Evans renunţă la Captain America după Avengers 4. Cine l-ar putea înlocui

Pe viitor, Captain America ar putea „renaşte” prin intermediul unei figuri binecunoscute fanilor

Steven Spielberg crede că filmele produse de platformele de streaming nu merită Oscarul

„Mi se pare că, odată ce ai acceptat formatul TV, [...] poţi concura la premiile Emmy, nu la Oscaruri”, a spus cineastul

Gala Premiilor Gopo - marți, 27 martie

Evenimentul care răsplătește anual performanța din filmul românesc va fi transmis în direct de la ora 20.00 pe TVR 2

Cât de puternic este Thanos? Răspunsul vine de la regizorul lui Avengers: Infinity War

Joe Russo ne oferă măsura avantajelor pe care le are villain-ul în faţa Răzbunătorilor şi a aliaţilor acestora

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells