A murit Stephen Hawking, fizicianul a cărui viață a fost prezentată în The Theory of Everything

de Cristina Grigore în 14 Mar 2018
Pelicula biografică din 2014 i-a adus lui Eddie Redmayne Oscarul pentru cel mai bun actor în rol central

Celebrul astrofizician Stephen Hawking a decedat. La 76 de ani, imobilizat de mai bine de o jumătate de secol într-un scaun cu rotile, acesta s-a stins din viață în liniște, scrie publicația The Guardian, la locuința sa din Cambridge, în cursul acestei dimineți.

„A fost un mare om de ştiinţă şi o persoană extraordinară, iar activitatea şi moştenirea lui vor dăinui mulți ani", a menționat familia în comunicatul de presă.

Hawking a fost fascinat de tainele universului, căruia dorea să îi afle fiecare mister, și și-a făcut o misiune din a face știința accesibilă tuturor. Membru al prestigiosului for de știință britanic Royal Society și conducător al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge (unde se mutase de la Oxford și unde ultimul care ocupase acest post fusese Newton), a devenit celebru datorită volumelor despre știință publicate în milioane de exemplare (cele mai populare fiind „Scurtă istorie a timpului” și „Universul într-o coajă de nucă”), dar și datorită poveștii de viață neobișnuite.

Diagnosticat la 21 de ani cu scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), Hawking a continuat să-și conducă viața și activitatea din scaunul cu rotile în care era țintuit, căci a găsit o cale de a-și comunica ideile – prin intermediul unui computer și a unui sintetizator vocal. A depășit cu mult previziunile medicilor, care, după diagnosticare, au estimat că va mai trăi doar câţiva ani.

A fost căsătorit 25 de ani cu Jane Wilde (cu care a avut trei copii). În 1995 i-a devenit parteneră de viață asistenta sa, Elaine Mason. Mariajul s-a destrămat în 2006, în urma acuzațiilor de abuz din partea lui Mason.

Viața lui Hawking – mai precis povestea sa de dragoste cu Jane Wide – a fost ecranizată în pelicula „The Theory of Everything” (2014), ce i-a adus lui Eddie Redmayne Oscarul pentru cel mai bun actor în rol central. Filmul a avut la bază volumul biografic al lui Wilde, „Dragostea are 11 dimensiuni. Viața mea cu Stephen Hawking”. Fizicianul a avut apariţii scurte în „Star Trek: The Next Generation" şi „The Simpsons”, iar vocea sa a apărut pe înregistrări ale trupei Pink Floyd.

Exploreaza subiecte similare:

The Theory of Everything, Eddie Redmayne, Stephen Hawking

Alte știri din cinema

Cate Blanchett, despre rolul vrăjitoarei din A House With a Clock in Its Walls

Pelicula fantasy de familie va debuta în cinematografele noastre pe 28 septembrie

Who Fears Death va fi următorul serial de succes al HBO, spune R.R. Martin

Serialul va avea la bază romanul fantasy cu acelaşi nume al autoarei Nnedi Okorafor

Momo, o farsă amuzantă cu substrat dramatic

Dramedia își asumă o serie de riscuri arătând două personaje cu dizabilități într-un context comic

Premiile Emmy 2018 - serialul The Marvelous Mrs. Maisel este marele câştigător

Printre „vedetele“ galei s-au mai numărat Game of Thrones, The Americans, The Crown

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells