A murit Rutger Hauer, celebru pentru rolul replicantului din Blade Runner

de Cristina Grigore în 25 Iul 2019
Olandezul ajuns celebru la Hollywood a trăit 75 de ani

Publicațiile de profil au semnalat ieri moartea actorului Rutger Hauer, cunoscut cel mai bine pentru rolul său din SF-ul clasic al lui Ridley Scott, Blade Runner. Nu a fost numită și boala ce a dus la decesul actorului de 75 de ani; Variety.com a menționat că a murit după o scurtă suferință, în casa sa din Olanda.

Printre cele mai semnificative titluri din cariera sa de peste 60 de ani se numără Turkish Delight (1973, în regia lui Paul Verhoeven), o poveste de dragoste erotică ce a ajuns propunerea Olandei la Oscar. Nighthawks, filmul din 1981 al lui Sylvester Stallone, ce a marcat debutul lui Hauer la Hollywood în rol de terorist, a fost urmat de Blade Runner, în care a interpretat unul dintre cei mai complecși villaini din istorie, criminalul și contemplativul replicant Roy Batty.

În 1985 a fost distribuit în Ladyhawke, alături de Michelle Pfeiffer, iar anul următor a intrat în pielea unui autostopist nebun în The Hitcher. A fost pe rând villain, erou romantic și de acțiune. A fost și vampir și vânător de vampiri în filme și seriale TV (precum Buffy the Vampire Slayer), iar în 2005 a apărut drept corporatist malefic în Batman Begins.

Printre foștii colegi și prieteni care au lăsat mesaje legate de moartea starului pe rețelele de socializare s-au numărat regizorul Guillermo del Toro, care l-a descris drept „un actor intens, profund, adevărat și carismatic, care a făcut să fie mai autentice, mai frumoase și mai pline de forță peliculele în care a jucat”, dar și actrița Daryl Hannah (care i-a fost alături în Blade Runner), ce a publicat un simplu „lacrimi în ploaie” pe contul său de Twitter, un citat din replica de final a lui Roy Batty: „Am văzut lucruri pe care voi, oamenii, nu vi le-ați putea imagina. […] Toate acele momente vor fi pierdute în timp, precum lacrimile în ploaie. E vremea să mor”.  

Conform paginii sale de IMDB, Hauer mai avea încă cinci proiecte în lucru. A fost căsătorit de două ori. Cu prima soție, Heidi Merz, a avut o fiică, devenită și ea actriță – Aysha Hauer. Cel de-al doilea său mariaj, cu Ineke ten Cate, a durat 50 de ani. Și-a publicat viața și activitatea într-o autobiografie, apărută în 2007 și a venit în ajutorul copiilor și femeilor bolnavi de SIDA prin asociața sa, Rutger Hauer Starfish.

Exploreaza subiecte similare:

Rutger Hauer, ridley scott, Paul Verhoeven, Blade Runner, Turks fruit, Nighthawks, Sylvester Stallone, Ladyhawke, The Hitcher, Buffy the Vampire Slayer, Batman Begins, Michelle Pfeiffer

Alte știri din cinema

Elvis Presley devine super spion într-un serial de animație Netflix pentru adulți

Anunțul a marcat 42 de ani de la moartea regelui rock'n roll-ului

Gardienii Galaxiei 3 va începe filmările abia la finalul lui 2020

Filmul va deschide cea de-a cincea fază a Universului Cinematografic Marvel

Ivana cea Groaznică ia Premiul special al juriului „Cineasti del Presente” la Locarno

Scenariul şi regia sunt semnate de Ivana Mladenović

Premierele săptămânii

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
ishmael pe 25 iulie 2019 11:40
excelent actor, fermecator in prezenta scenica, a colaborat bine cu Paul Verhoeven; l-am apreciat in mai multe filme dar cel mai mult mi-a placut in Flesh+Blood (1985)
bloodthirst pe 25 iulie 2019 21:25
RIP! Inegalabil actor... A avut un stil aparte!
alex_il_fenomeno pe 26 iulie 2019 02:20
Sa ii fie tarana usoara...
kimynea pe 28 iulie 2019 20:45
urmăriți cel mai complet film cu afișaj HD ...
doar vizitați, MOVIEXKA. COM

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells