6 filme clasice primite prost

de Ștefan Dobroiu în 17 Ian 2013
6 filme clasice primite prost

Nu se întâmplă des, dar unele filme au parte de o traiectorie cel puţin interesantă în viziunea criticilor sau a publicului. O lipsă de interes sau respingerea directă de la premieră se poate preschimba, o dată cu trecerea timpului, în statutul de film cult şi ultra-adulat. Iată în materialul de mai jos şase astfel de exemple.

It's a Wonderful Life
Este fără îndoială cel mai citat film de Crăciun, dar nu a fost dintotdeauna aşa. Lansat pe 20 decembrie 1946, clasicul lui Frank Capra nu a fost deloc întâmpinat bine de public, ceea ce i-a dat regizorului impresia (întrucâtva inexactă) că întreaga critică i-a desfiinţat filmul. It's a Wonderful Life nu a impresionat nici publicul, devenind a 23-a cea mai populară premieră în 1947. Uitat pe parcursul deceniilor 6 şi 7, a revenit în atenţie în anii '70. Atunci a început să se strecoare pe listele cu cele mai bune filme de Crăciun.

Psycho
Când te gândeşti la producţiile notabile din cariera lui Alfred Hitchock, sunt mari şanse ca Psycho să fie printre primele titluri care îţi apar în minte. În 1960, la lansare, cronicile au fost mai mult decât neprimitoare, filmul fiind etichetat drept "ineficient", "melodramatic", "o pată pe o carieră onorabilă" şi aşa mai departe. Cu toate acestea, publicul a apreciat intensitatea thriller-ului, iar încasările au fost atât de mari, încât Psycho a devenit unul dintre cele mai profitabile filme alb-negru din istorie, ceea ce l-a ajutat pe Hitchcock să devină al treilea acţionar ca importanţă la studiourile Universal.

The Shining
Clasic al genului horror, Strălucirea, inspirat de romanul omonim al lui Stephen King, nu a fost deloc primit în epocă. Stanley Kubrick şi Shelley Duvall au fost nominalizaţi la Zmeura de Aur pentru ecranizare, iar cronicarii au scris că Jack Nicholson "arată ca un idiot" şi că filmul "distruge tot ceea ce era terifiant la bestsellerul lui Stephen King" (Variety). Până şi autorul a declarat la un moment dat că The Shining este singura ecranizare după cărţile sale despre care îşi aminteşte "că a urât-o". Părerile s-au schimbat de-a lungul următorilor ani, The Shining devenind un film clasic al genului horror.

Fight Club
Cel mai recent exemplu din această listă a avut probleme încă dinainte de lansare. Şefilor de la 20th Century Fox nu le-a plăcut şi au încercat să-i schimbe planul de promovare pentru a reduce cheltuielile. Lansat în cadrul festivalului de la Veneţia, Fight Club a polarizat părerile criticilor, mulţi considerându-l "iresponsabil", "înfiorător", "irelevant" şi "plictisitor". Fără să fi pierdut bani, Fight Club nu a fost un real succes de casă, iar ediţia Oscarurilor din anul 2000 l-a ignorat aproape complet, nominalizându-l doar pentru Cel mai bun montaj de sunet. Chiar şi aşa, filmul a fost unul dintre cele mai discutate de la sfârşitul mileniului, iar ulterior şi-a făcut loc pe listele cu cele mai bune producţii din toate timpurile.

Predator
Puţine sunt primele cronici ale filmului care să nu fi avut vorbe rele de spus despre scenariu. Cei de la New York Times l-au catalogat drept "sumbru şi plictisitor, cu puţine surprize", San Francisco Chronicle drept "fără sens", iar Los Angeles Times drept "insignifiant". Ani mai târziu, SF-ul semnat de John McTiernan (citeşte AICI de ce a ajuns regizorul la închisoare) a început să-şi facă apariţia pe listele de titluri relevante ale genului. Cei de la Entertainment Weekly îl consideră al 22-lea cel mai tare film de acţiune din toate timpurile, iar IGN îi oferă chiar locul 13 într-un top asemănător.

Home Alone
Schimbăm tonul cu poate cel mai difuzat film de Sărbători. Cronicile nu au fost deloc amabile cu populara comedie a lui Chris Columbus, multe reproşându-i scenariul neverosimil. Entertainment Weekly a scris chiar că este "sadic". Chiar dacă actorii au fost lăudaţi pentru interpretările lor, primirea criticilor nu s-a ridicat deloc la înălţimea celei a publicului, care a transformat premiera din 1990 într-unul din cele mai populare filme din toate timpurile. Până în 2009, când a fost detronat de Marea mahmureală, Singur acasă era cea mai profitabilă comedie din istorie, cu aproape 500 de milioane de dolari încasate.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 17 ianuarie 2013 12:34
Doamne, nu imi vine sa cred ca asemenea filme nu au fost intelese atunci... sunt adevarate CAPODOPERE cinemtografice!
alex_il_fenomeno pe 17 ianuarie 2013 12:34
cinematografice*
cosmin_kedii pe 17 ianuarie 2013 12:35
l-am urmarit pe toate si nu mi se par proaste
Andrei.Ciprian pe 17 ianuarie 2013 15:31
au fost primite prost cand au aparut,dar nu sunt considerate filme proaste!
Ovidiu239 pe 17 ianuarie 2013 13:15
Sunt filme bune...!!!
y0nutzz18 pe 17 ianuarie 2013 13:27
la ce filme proaste apar acum alea sunt capodopere.!
intis pe 17 ianuarie 2013 16:10
Ai pus bine problema...
BalanFlorin pe 18 ianuarie 2013 01:47
Ma taieti din ele , atata mai faceti pe voi ... am inteles ca toti se vaita ca nu se mai face muzica ca alta data , moda si altele dar filme ? sunteti pe dinafara complet dupa parerea mea
MikkaelWolfganger pe 17 ianuarie 2013 13:27
Sunt fan al seriei Predator, dar trebuie sa recunosc ca nu este chiar cel mai bun film facut vreodata:D.De asemenea Home Alone este destul de sadic, dar intr-un fel amuzant.In rest filme bune si foarte bune.
wildinthecountry pe 17 ianuarie 2013 14:38
Eu zic ca predator 1 ramane un clasic al genului Filmul e perfect
MikkaelWolfganger pe 17 ianuarie 2013 16:23
Ramane, dar sunt multe clasice care nu sunt chiar filme foarte bune,ci doar niste filme care au adus ceva nou.
monicarusu25 pe 17 ianuarie 2013 15:24
eu am vazut deja psycho si predator si mi-au placut mult. asa ca nu stiu de ce au fost desfiintate.
cosmin742000 pe 17 ianuarie 2013 15:34
Ce cauta Predator si Home alone printre celelalte capodopere ? Predator un film in care cand Arnold tragea un glont tragea , armate intregi cadeau .Home Alone un film de divertisment si atat.Fight Club inteleg de ce a fost intampinat cu reticenta . Este ecranizarea unui roman foarte slab , dar filmul este genial.La celelalte 3 chiar nu inteleg reticentele .Mai ales la It's a Wondeful Life.Nu vad niciu motiv pentru care cineva intreg la cap sa nu placa acest film.
MikkaelWolfganger pe 17 ianuarie 2013 16:22
Psycho si The Shning nu au fost bine primite tocmai pt ca apartin unui gen care in America acelor ani era primit cu reticenta!
Crynick pe 18 ianuarie 2013 13:12
poate articolul se refera la un film porno numit Home Alone... sper ca nu se refera la tampenia aia de comedie pentru copiii sub 6 ani.
SANDA45 pe 17 ianuarie 2013 15:59
acum cateva sunt considerate capodopere:);)
AndreBlack pe 17 ianuarie 2013 16:05
Home Alone si The Shinning chiar nu sunt filme slabe . Din contra sunt filme foarte bune , mi-e mi-au placut enorm de mult !
johnnyg pe 17 ianuarie 2013 16:28
Uitati de Blade Runner. Nici el nu a fost primit bine de critica la inceput, iar acum nu poti sa vorbesti de filme sf fara sa-l amintesti.
Sau daca vreti un alt exemplu, Scarface a lui DePalma. Acume e un clasic, dar prin anii 80 criticii se intrebau ca what the f*uck is this?
Ideea articolului e sa nu ai incredere in critici sau in cei care se cred avizati si
comenteaza mai mult sau mai putin aiurea.

danii1234 pe 17 ianuarie 2013 16:28
sunt filme chiar frt. bune pacat ca au fost primite prost
StevieGG08 pe 17 ianuarie 2013 17:00
Nici Vertigo nu a avut parte de surle si trambite cand a aparut iar acum daca nu ma insel e considerat cel mai bun film facut vreodata sau cel putin printre primele 5.
Arlequinade pe 17 ianuarie 2013 20:08
Pai tocmai asta-i bun la "The Shining": ca nu-i o copie fidela a cartii mediocrului aluia.
johnnyg pe 17 ianuarie 2013 21:31
S-ar putea sa-ti faca King o vizita la noapte ;-)))))))))))) Nu stiu daca ai citit sau nu vreo carte de-a lui (exceptand Dreamcatcher), dar te inseli amarnic prietene in ceea ce spui.
africanus pe 19 ianuarie 2013 10:40
@Arleq..., crede-ma ca am citit destule pana acum, dar fiecare cu gusturile lui, dar romane ca: Inchisoarea Ingerilor, Culoarul mortii, "Stand by me", Cujo, Christine, Mobilul, Dolores Claibourne sau Lucruri pretioase au fost geniale, cel putin asta e parerea mea, le-am citit si le-am savurat complet, nu au cum sa nu-ti placa, mai sunt si altele din bibliografia lui dar nu are rost sa mai dau exemple, care au fost foarte bune, dar probabil ca tu esti atras de genuri mai realiste sau nu iti place maniera cum el descrie in amanunt sa zicem o anumita problema; Oricum tot e departe de a fi mediocru, daca era asa nu erau atat de multi regizori atrasi in ai ecraniza romanele... Numai bine!
VIBERS pe 18 ianuarie 2013 00:00
Acum sincer, voua chiar vi se par filme bune Home Alone si Predator?Cei drept ambele au avut niste nominalizari la oscar, dar totusi haideti sa nu exageram.Home alone este o comedie pt copii pana in 15 ani iar Predator, (vorba lui Cosmin chiar daca nu sunt de acord cu marea majoritate a comentariilor sale) este un film caracteristic oricarui film al lui Arnold.Glonate multe, sange, arme, muschi nu ceea ce conteaza intr-o capodopera.
Han_Solo pe 18 ianuarie 2013 11:36
Pentru un film de actiune este foarte bun. Efecte bine realizate, un scenariu decent, plus ceva nou. Unii dintre noi ne mai uitam la filme si de placere nu doar ca sa ne laudam pe cinemagia ca, vezi doamne la ce filme "bune" ne uitam noi. Daca nu iti place Home Alone, oricat de slab crezi tu ca este, ori esti Hitler ori un sociopat.
Razvan600 pe 18 ianuarie 2013 09:25
Unele sunt chiar filme bune.
marius7x pe 19 ianuarie 2013 11:07
Shawshank Redemption. Abia a scos 25 de mil la box-office.. Peste cativa ani a ajuns pe #1 in Top250 IMDb si .. acolo a ramas.
IulianManea54 pe 19 ianuarie 2013 23:29
Kubric zmeura de aur? doamne...
Nu e de mirare ca abia a facut cateva filme... dar alea au fost capodopere abia dupa cel putin 1 deceniu de la lansare. Mare regizor, mare om... Cu o cunostinta pe care nici 'inteleptii' care l-au adus la tacere nu o au. Si asta s-a vazut in Eyes Wide Shut.

IulianManea54 pe 19 ianuarie 2013 23:29
Kubrick*

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells