5 filme cu și despre fotbal

de Mihnea Vonica în 27 Iun 2024
Este vară și toată țara sărbătorește calificarea naționalei României de la Euro 2024. Ce ocazie mai bună pentru a trece în revistă 5 filme cu și despre fotbal?!

Fotbalul, unul dintre cel mai populare sporturi în Europa, este în prim-plan în această perioadă, întrucât Campionatul European de Fotbal 2024 este în plină desfășurare. Faza grupelor s-a terminat, naționala României s-a calificat, iar milioane de români așteaptă cu sufletul la gură meciul de marți (2 iulie) împotriva Olandei. Până atunci, iată 5 filme pe care le puteți urmări despre sportul rege.


1. Offside (Jafar Panahi, 2006)

Din cauză că femeilor din Iran li se interzice accesul la meciurile de fotbal, acestea se deghizează în bărbați pentru a se putea strecura pe stadionul din Teheran și a vedea meciul dintre Iran și Bahrain. Cele prinse și arestate sunt duse într-o zonă de detenție, unde sunt păzite de soldați. Un soldat empatic acceptă să urmărească meciul printr-un gard și să le povestească acestora defășurarea meciului.

O satiră ce ilustrează condiția femeilor din Iran din 2006, Offside este un film pătrunzător și provocator ce explorează politica sexelor cu umor și inteligență. Regizorul iranian Jafar Panahi relevă eforturile neobosite ale fanilor de sex feminin de a vedea naționala Iranului jucând cu Bahrain pe un stadion din Teheran, destinat exclusiv bărbaților. Interesant de menționat este faptul că Panahi chiar a turnat o parte din film în timpul meciului dintre Iran și Bahrain din 2005, ceea ce explică și stilul guerilla filmmaking, ce se aseamănă mai degrabă cu un documentar decât cu un film artistic.

Offside a primit Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și este un film de neratat.

 

2. The Damned United (Tom Hooper, 2009)

Această dramă britanică prezintă povestea controversatului antrenor Brian Clough care a fost la cârma clubului de fotbal Leeds United pentru numai 44 de zile. Hotărât să-și impună propriul stil unei echipe ce era obișnuită cu un mod de joc extrem de dur, Clough începe să își înstrăineze curând jucătorii și conducerea clubului. Bazat pe cartea biografică a lui David Pearce, The Damned United este un film de epocă, acțiunea având loc în Anglia anului 1974.

Actorul Michael Sheen interpretează convingător rolul principal al antrenorului englez în acest biopic regizat de Tom Hooper, câștigător al premiului Oscar pentru regie cu The King's Speech. Pe alocuri amuzant și emoționant, The Damned United este un film care se desprinde de clișeele prezente în filmele despre sport, înfățișând un geniu sportiv în timpul unuia dintre cele mai mari eșecuri ale vieții sale.

 

3. Diego Maradona (Asif Kapadia, 2019)

Unul dintre cei mai emblematici și talentați jucători de fotbal din lume, argentinianul Diego Maradona a rămas în istoria sportului pentru atât de multe goluri, dar mai ales pentru acela înscris cu mâna la Campionatul Mondial din 1986 împotriva Angliei, supranumit "the hand of God"/"mâna lui Dumnezeu".

Cineastul britanic Asif Kapadia a alcătuit acest documentar despre Maradona, unul dintre cei mai iubiți, dar și controversați jucători din toate timpurile, având la dispoziție materiale de peste 500 de ore și folosind imagini de arhivă nemaivăzute până acum. Mare parte a documentarului se concentrează pe timpul petrecut de jucător la echipa italiană Napoli în anii 1980, atunci când se afla în vârful carierei sale, dar și în momentul în care aceasta a început să se destrame. Documentarul Diego Maradona reprezintă o introducere perfectă în universul plin de mit și magie al starului argentinian.

 

4. Bend It Like Beckham (Gurinder Chadha, 2002)

 

Două fete ambițioase, în ciuda dorințelor părinților săi, își propun să devină fotbaliste profesioniste. Acesta este sinopsis-ul comediei britanice regizate de Gurinder Chadha, ce i-a oferit șansa tinerei Keira Knightley de a se remarca.

Un hit surpriză atunci când a fost lansat în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii, Bend It like Beckham ilustrează povestea fermecătoare a unei fete Sikh (Parminder Nagra) și a unei fete băiețoase (Keira Knightley), care se confruntă cu normele sociale și așteptările părinților pentru a putea face lucrul pe care îl iubesc cel mai tare: să joace fotbal. Juliet Stevenson realizează de asemenea un rol incredibil drept o mamă autoritară, dar și confuză într-un mod cât se poate de comic. Și, surpriză, David Beckham își face și el o scurtă apariție în filmul ce îi poartă numele. 

Bend It Like Beckham este un film fermecător și plin de viață.

 

5. Hai, România (Claudiu Mitcu, 2024) 

Desigur, nu puteam să nu includem un film despre ai noștri, despre trecutul glorios al Generației de Aur. Hai, România este primul documentar românesc ce relatează cea mai de succes perioadă din fotbalul românesc, anii 1980-2000.

Generația de Aur este în prim-plan, iar eroii români care au adus naționala pe cele mai înalte culmi - Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Gavril Balint, Ilie Dumitrescu, Anghel Iordănescu, Emeric Jenei și mulți alții - sunt intervievați de curând, reamintindu-și cele mai semnificative momente din carierele lor.

Printre realizările echipei naționale a României prezentate în acest documentar se remarcă faptul că aceasta a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA și calificările record la trei campionate mondiale (1990, 1994, 1998) și două campionate europene de fotbal (1996, 2000). Echipa filmului a înregistrat peste 200 de ore de interviuri cu fotbaliștii, antrenorii, criticii și jurnaliștii sportivi care au trăit pe viu cele mai frumoase amintiri ale fotbalului românesc.

Un film plin de nostalgie și emoție, numai potrivit pentru atmosfera acestor zile.

Euro 2024 se desfășoară în Germania între 14 iunie și 14 iulie. Hai, România!

Exploreaza subiecte similare:

Offside, Bend It Like Beckham, Hai România!, The Damned United, Michael Sheen, The King's Speech, Keira Knightley, Parminder Nagra, Juliet Stevenson, David Beckham

Alte știri din cinema

Primul serial Alien termină filmările: acţiunea are loc pe Terra!

Alien: Earth îi are în rolurile principale pe Sydney Chandler şi Timothy Olyphant

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Sunt un mic ticălos, prima serie animată cu peste cinci miliarde de dolari încasări

Cu începere din acest weekend, seria se va numi "Sunt un mic ticălos profitabil"

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells