Evenimentul a debutat pe 17 ianuarie și se va încheia pe 17 februarie. Este ocazia ta să urmărești filme selectate la marile festivaluri, ce nu vor fi proiectate în România.
Cu doar o săptămână rămasă pentru a descoperi cele mai bune filme francofone contemporane, dar și un clasic, am făcut o selecție de trei lungmetraje de neratat în cadrul MyFrenchFilmFestival. A fost dificil să aleg dintr-un total de 10 filme, variate în genuri, stiluri și subiecte, însă m-am hotărât asupra unora esențiale din punct de vedere tematic. Cele trei filme prezentate mai jos sunt extrem de diferite din anumite privințe. Ce au în schimb în comun este ancorarea într-o realitate familiară, indiferent că acțiunea lor este plasată în trecut, prezent sau viitor.
Les Apprentis / Ucenicii (1995)
Comedia urmărește doi colegi de apartament, un dramaturg aspirant și un biker pierde-vară, în încercarea de a trăi o viață decentă, lipsită de griji. Eforturile lor sunt deopotrivă pline de umor și născătoare de simpatie, în special în ce privește relațiile amoroase. Este foarte greu să nu rezonezi cu personajele atunci când sunt puse în anumite situații, dar lecțiile pe care le învață despre iubire și prietenie în urma unor greșeli proprii sunt mai importante decât orice. Estetica vintage și stilul de viață boem al unor pseudo-artiști catalizează nostalgia secoului trecut, însă dramele și strădaniile lor sunt mai actuale ca oricând, la treizeci de ani de la lansarea filmului.
Singurul clasic pe care îl poți vedea pe platforma festivalului, Ucenicii poartă semnătura regizorală a lui Pierre Salvadori, al cărui penultim film a ajuns la Cannes, și îi reunește în distribuție pe François Cluzet și Guillaume Depardieu, fiul celebrului Gérard Depardieu. Ambii actori au fost nominalizați la Premiile César pentru interpretarea lor, iar Depardieu a câștigat pentru Tânăra Speranță. Marie Trintignant – fiica altui titan al cinematografiei, Jean-Louis Trintignant – are de asemenea o apariție surpriză. Este o ocazie unică de a-i vedea pe ecran pe cei doi actori la fel de talentați ca părinții lor, plecați prea devreme dintre noi.
Quitter la nuit / Through the Night (2023)
Cineasta Delphine Girard, nominalizată la Oscar pentru scurtmetrajul A Sister, și-a făcut debutul în lungmetraj cu Through the Night, o dramă cu accente thriller proiectată la festivaluri de prestigiu precum cele de la Veneția, San Sebastián sau Chicago. Filmul se concentrează pe două femei unite de destin atunci când una dintre ele sună la urgențe, iar cealaltă preia apelul. Cele două sunt legate nu doar prin acest eveniment ce continuă să le schimbe în moduri fundamentale traiectoria, ci și prin povestea de viață pe care o împărtășesc fără să știe: ambele sunt mame singure, separate de partener.
Girard alege să abordeze, cu o cromatică întunecată, un subiect tot mai prevalent în Franța, și anume abuzurile sexuale și agresivitatea împotriva femeilor. Cazul lui Gisèle Pelicot, cu un proces extrem de mediatizat anul trecut, sau cel al irlandezei Maureen Kearney, sursă de inspirație a filmului francez Sindicalista, sunt doar două exemple ce au fost profund dezbătute atât la nivel local, cât și la nivel mondial. Astfel, cu al său final optimist, Through the Night se poziționează ca o încurajare la adresa tuturor femeilor care devin victimele violenței de orice fel, dar sunt prea speriate să acționeze din cauza unui sistem ce le pune piedici și le discreditează.
Mars Express (2023)
Animația pentru adulți Mars Express reprezintă tot un debut, al lui Jérémie Périn, și a avut premiera la Cannes, fiind de asemenea selectată la Annecy și nominalizată la Premiile César și Annie. Cu o acțiune plasată temporal în viitor, în secolul 23, și spațial pe Marte, scenariul pare foarte departe de noi, însă atinge dileme vechi și întrebări pe care deja ni le punem, odată cu avansul inteligenței artificiale.
Atunci când o polițistă umană și companionul ei android încep să investigheze un caz de hacking, li se dezvăluie o conspirație la care nimeni nu se aștepta, una care va transforma radical, încă o dată, soarta civilizației. Elementele cyberpunk, dialogurile presărate cu umor, povestea SF și ritmul dinamic sunt ingredientele unui thriller polițist aparte și de succes, care te imersează pe toată durata sa în universul conturat.
În plus, Mars Express se bucură de vocea unor actori francezi cu experiență cinematografică semnificativă, precum Léa Drucker (Close), Mathieu Amalric (The Grand Budapest Hotel, The Diving Bell And The Butterfly), Daniel Njo Lobé (Star Wars: Battlefront II), Marie Bouvet (The Substance), Sébastien Chassagne (Final Cut) și Geneviève Doang (Paris, 13th District).
Dacă ești cinefil și, în special, dacă ai o predilecție pentru cinematografia francofonă, MyFrenchFilmFestival reprezintă o rară oportunitate de a vedea filme de artă mai puțin cunoscute. Le găsești pe platforma festivalului, la un preț de €1.99 pe film sau €7.99 pentru toată selecția, iar scurtmetrajele pot fi accesate gratuit.