2013: cele mai bune debuturi în cinema

de Ştefan Dobroiu în 12 Nov 2013
Lansat vineri, Thor: Întunericul se clasează pe locul trei în clasament

Suntem aproape de sfârşitul anului şi iniţiem seria de topuri şi clasamente cu o ierarhie a celor mai bune debuturi din 2013, în cinstea lui Thor: Întunericul, care ia bronzul competiţiei. Ne referim la numărul de bilete vândute, pentru a nu da avantaj premierelor ce beneficiază de preţul mai mare al proiecţiilor 3D sau IMAX şi vom preciza şi cele trei filme care ar putea provoca răsturnări în top până la sfârşitul anului.

Locul 1
Furios şi iute 6 - 87.610
Analiştii de la Hollywood au spus încă de la începutul anului că Furios şi iute 6 este unicul pariu sigur cu publicul în 2013 şi iată că au avut dreptate şi pentru România. Melanjul de acţiune, efecte speciale şi adrenalină i-a adus şi pe români în cinematografe, iar filmul cu Vin Diesel şi Dwayne Johnson urcă pe prima poziţie, cu peste 87.000 de bilete vândute în weekend-ul lansării. Furios şi iute 6 ocupă şi prima poziţie în clasamentul general al anului. În iulie 2014 vom vedea Fast & Furious 7, care beneficiază şi de prezenţa lui Jason Statham în rolul villain-ului.

Locul 2
Marea mahmureală 3 - 69.026
Este evident că după acţiune românii sunt interesaţi de comedie: aşa se explică şi nerăbdarea cu care a fost aşteptat Marea mahmureală 3, deşi nu puţini sunt cei ce s-au declarat dezamăgiţi de Marea mahmureală 2 şi aventura thailandeză a protagoniştilor interpretaţi de Bradley Cooper, Ed Helms şi Zach Galifianakis. Al doilea cel mai bun debut al anului ne-a dus în Mexic, unde eroii au parte de o mulţime de aventuri în încercarea de a-l face pe Alan (Galifianakis) să-şi schimbe comportamentul cu totul scăpat de sub control după moartea tatălui său.

Locul 3
Thor: Întunericul - 58.800
Aventură, elemente fantasy, actori populari şi eterna confruntare dintre bine şi rău, plus câteva elemente de promovare atipice (ciocanele lui Thor răspândite prin Bucureşti, de exemplu) au atras atenţia amatorilor de divertisment la cinema şi au făcut sequelul să urce pe locul trei în clasament. Sperăm că aţi rămas până la sfârşitul genericului pentru a vedea cele două secvenţe de final, care fac legătura cu Guardians of the Galaxy şi, cel mai probabil, Thor 3.

Locul 4
Now You See Me: Jaful perfect - 47.333
Ne-a surprins pofta românilor să vadă acest film pe care noi l-am notat cu şase stele din zece. Din nou se confirmă dorinţa conaţionalilor noştri pentru escapism la cinema sau vechea fascinaţie a lumii magiei, în stare să ridice întrebarea: oare cum a fost posibil? A fost posibil cu ajutorul unui scenariu care îşi ia multe libertăţi, cu o distribuţie interesantă şi câteva răsturnări de situaţie surprinzătoare. Cei 47.000 de spectatori din primul weekend au recomandat filmul, iar acesta se află acum pe locul trei în clasamentul general, în ordinea încasărilor, şi pe locul doi în ordinea numărului de spectatori.

Locul 5
Iron Man 3 - 46.681
După un Iron Man 2 care ne-a făcut să ne întrebăm dacă cei de la Marvel nu au făcut un pariu neinspirat cu viitorul personajului lor, Iron Man 3 salvează situaţia şi aruncă pe ecran adevărate focuri de artificii, altoite pe una dintre cele mai iubite şi spectaculoase aventuri ale supereroului de metal. Robert Downey Jr. este în mare formă, descurcându-se perfect atât cu secvenţele de acţiune, cât şi cu cele comice sau dramatice, iar rezultatul final în România este că Iron Man 3 se înscrie într-o serie de doar trei filme în stare să depăşească pragul de 200.000 de bilete vândute la noi în ţară în 2013.

Cine poate provoca răsturnări în top?
Avem parte de unele dintre cele mai interesante luni ale anului în materie de premiere cinematografice, prin urmare trebuie să pomenim şi de titlurile ce ar putea provoca schimbări în acest top până la finalul lui 2013. Pe 22 noiembrie se lansează Jocurile foamei: Sfidarea şi este greu de prevăzut dacă sequelul va intra în top 5-ul anual, având în vedere că seria de cărţi este incomparabil mai puţin populară în România în comparaţie cu Statele Unite. Să nu uităm că, deşi o ecranizare cu totul satisfăcătoare, Jocurile foamei a avut doar 106.851 de spectatori anul trecut la noi în ţară, clasându-se doar pe locul 27 în topul general al anului trecut.

Dacă Sfidarea ridică semne de întrebare, Hobbitul: Dezolarea lui Smaug va fi o prezenţă sigură în top. Prima parte a trilogiei, Hobbitul: O călătorie neaşteptată, era văzut de 88.636 spectatori anul trecut în decembrie. Sequelul are toate şansele să depăşească acest total şi să se claseze pe prima poziţie a clasamentului. Să devină premiera din 13 decembrie unicul film din 2013 cu mai mult de 100.000 de spectatori în weekendul lansării? Tot ce-i posibil.

Să nu ignorăm Frozen! Animaţia foloseşte reţeta din Tangled/O poveste încâlcită, unul dintre marile succese ale lui 2011, şi beneficiază de o lansare pe 27 decembrie, când românii ies din amorţeala de Sărbători şi încep să se intereseze de programul cinematografelor. Cum Frozen nu prea are concurenţă în ceea ce priveşte divertismentul pentru cei mici, sunt mari şanse ca mii de familii să ia cinematografele cu asalt în acel weekend.

Exploreaza subiecte similare:

Fast & Furious 6, The Hangover Part III, Now You See Me, Thor: The Dark World, Iron Man 3, Frozen, The Hobbit: The Desolation of Smaug, The Hunger Games: Catching Fire

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
MikkaelWolfganger pe 12 noiembrie 2013 10:08
Hobbitul o sa intre in top 3 sigur, insa cand ma uit ce filme sunt pe primele 2 locuri, ma cam ia durerea de cap.Mi se pare tare curios ca filme cu o calitate indoielnica ca Hangover 3 si F&F 7 au atata succes.
Theodor2011 pe 12 noiembrie 2013 11:14
Cine poate provoca răsturnări în top?


In mod cert The Hobbit: Desolation of Smaug. Va fi cu siguranta pe primul loc

Mishu25 pe 12 noiembrie 2013 11:48
Foarte rar exista o corespondenta intre calitate si succes la box office. Macar acum nu sunt execrabile filmele, merg spre mediocru..totusi nu avem Twilight sau Transformers. Mi se pare dezamagitor ca lumea a fost atat de incantata de Now You See Me, iar de The Prestige sau The Illusionist nu a fost nimeni atat de incantat.
Han_Solo pe 12 noiembrie 2013 15:14
Nu o sa vezi tu ziua cand filme ca The Prestige si alte filme de genu o sa bata la incasari filme ca Now You See Me, Transformers, etc.
legolas05 pe 12 noiembrie 2013 13:27
The Hobbit probabil va intra pe primul loc, abia astept sa vad filmul;cat despre acest top 5 cred ca Thor va fi cel mai bun,inca nu l-am vazut dar le-am vazut pe celelalte, si nu m-au dat pe spate.
Bayard pe 12 noiembrie 2013 16:18
Nu apare Man of Steel :(
MikkaelWolfganger pe 12 noiembrie 2013 22:26
Locul 6 al lui e.
cosmin742000 pe 12 noiembrie 2013 18:07
Ma uit la topul asta si nu vad niciun film in el :))
VIBERS pe 12 noiembrie 2013 21:54
Asta pt ca ai orbul gainilor. A si sa nu uit.Cosmine mai taca-ti fleanca de STII TU!!!! La revedere drum bun.Esti o veriga din lantul de la WC.
DeadSea07 pe 12 noiembrie 2013 18:08
Hobbit 2 osa intre pe Top 3 clar
Tyson_Kyd pe 12 noiembrie 2013 23:18
La Iron Man 3 am fost si am plecat uimit . La Fast & Furious 6 am fost si am plecat impresionat . La The Hangover Part 3 am fost si am plecat in hohote de ras . La Thor 2 urmeaza sa merg . Foarte bune filmele si foarte bun topul .
iantoc pe 13 noiembrie 2013 13:30
Frate ai spus bine, eu trebuie sa adaug si pe You See Me la capitolul impresionat.
AlineziaBumfi pe 13 noiembrie 2013 19:54
Jocurile Foamei va intra in top, sunt sigur! Cel putin daca nu aici, macar in America, pentru ca si din trailere se vede ca va fi mai impresionant decat primul!
In rest, dintre filmele astea am vazut decat Now You See Me (care mi se pare singurul film mai serios si poate si Fast and Furious), dar totusi, nu e de top 5!
Si serios acum, credeti ca Frozen o sa intre in top? :)) Pfff... ala nu ajunge nici in top 20 sau 30 ;)

alex_il_fenomeno pe 14 ianuarie 2014 23:07
Acum cred ca s-ar putea trage linie si mai bine, dar nu stiu daca ar putea fi influentat acest clasament.
yukkio pe 2 februarie 2014 16:46
mi-a placut now you see me

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells