20 de ani de la Interviu cu un vampir

de Ştefan Dobroiu în 13 Nov 2014
Hitul din 1994 l-a propulsat pe Brad Pitt în rândul starurilor

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles s-a lansat pe 11 noiembrie 1994 şi s-a bucurat de un succes notabil, în ciuda unor cronici nu întru totul entuziaste. Filmul l-a transformat pe Brad Pitt într-un star şi i-a consolidat cariera lui Tom Cruise. Este totodată prima producţie notabilă din cariera lui Kirsten Dunst, distribuită în rolul vampirului-copil Claudia pe când avea doar 11 ani. Interviu cu un vampir este şi un exemplu în ceea ce priveşte eşecul unei francize: deşi autoarea Anne Rice a scris o mulţime de continuări populare la romanul ei din 1976, studiourile Warner Bros. nu au reuşit să le transforme într-o serie de succes, sequelul Queen of the Damned apărând de-abia în 2002, cu cronici devastatoare.

Anul 1994 a fost cel care l-a propulsat pe Brad Pitt în rândul staturilor de la Hollywood. Deloc necunoscut pe atunci (după Thelma & Louise, A River Runs Through It şi Kalifornia), Pitt a devenit un star mondial datorită ecranizării lui Neil Jordan şi datorită lui Legends of the Fall, lansat în decembrie 1994. Interesant este faptul că actorul a urât să facă Interviu cu un vampir. Într-un articol publicat în septembrie 2011, Pitt povesteşte că ar fi dat orice să scape de acest proiect şi chiar a apelat la prietenul său şi producătorul filmului David Geffen (co-fondator al Dreamworks SKG alături de Steven Spielberg şi Jeffrey Katzenberg), pentru a verifica dacă nu există vreo cale de scăpare. Când şi-a dat seama că trebuie să facă Interviu, Pitt a hotărât să dea tot ce poate pentru rolul său. Cu toate acestea, multe cronici au considerat că interpretarea sa nu a fost foarte convingătoare.

Brad Pitt nu este singurul actor care a avut parte de experienţe neplăcute pe platouri. Christian Slater a fost distribuit în rolul lui Daniel, jurnalistul care îl intervievează pe vampirul Lestat, după moartea lui River Phoenix, actorul ales iniţial să interpreteze rolul. Slater şi-a donat onorariul în valoare de 250.000 de dolari, spun cei de la imdb.com, organizaţiilor de caritate favorite ale lui Phoenix. Kirsten Dunst a declarat acum câţiva ani că primul ei sărut de pe ecran a făcut-o să se simtă extrem de inconfortabil. Partenerul ei era Tom Cruise, cu 18 ani ani mai mare decât viitoarea actriţă din seria Spiderman. Cât despre Cruise, acesta a fost obligat să filmeze o parte importantă din scene de pe o platformă care să mai adauge câţiva centimetri înălţimii sale de doar 1,70 metri.

Toţi actorii care au interpretat vampiri au avut de suportat un tratament barbar în timpul machiajului: pentru ca venele de pe faţă să le fie scoase în evidenţă, iar machiorii să le poată retrasa pentru a crea aspectul specific vampirilor, actorii erau nevoiţi să petreacă zeci de minute cu capul în jos. În fiecare zi petreceau trei ore şi jumătate în cabina de machiaj.

Interviu cu un vampir este exemplul perfect pentru cât de dificil poate fi intinerariul unei ecranizări. Succesul cărţii a făcut ca planuri pentru o ecranizare să apară de îndată după publicarea ei. Anne Rice şi-l dorea în rolul lui Lestat pe Rutger Hauer, dar studiourile Paramount, care au achiziţionat drepturile de ecranizare în a doua jumătate a anilor '70, l-au preferat pe John Travolta. Numai că trei filme cu vampiri apărute în 1979 (Dracula, Nosferatu the Vampyre şi Love at First Bite) au făcut proiectul să intre pe linie moartă. Când drepturile au fost preluate de Warner, autoarea a fost neplăcut surprinsă să îl vadă pe Tom Cruise preferat pentru rolul principal. A început o adevărată campanie pentru a convinge studiourile că actorul nu are ce îi trebuie pentru a-l interpreta pe Lestat, dar după premieră a declarat că a fost încântată de interpretarea lui.

Realizat cu 60 de milioane de dolari, filmul avea să încaseze 225 de milioane în lumea întreagă. Şi în România s-a bucurat de succes. Premiera a avut loc în martie 1995 şi 300.000 de români au văzut pe marile ecrane complicata relaţie dintre Louis şi Lestat. Acest număr de admisii ar fi transformat Interviu cu un vampir cel mai popular film în 2014 (cea mai populară premieră a anului, Lupul de pe Wall Street, a vândut 295.000 de bilete), dar în 1995 filmul s-a clasat pe locul 10 în topul popularităţii.

Deşi Queen of the Damned nu s-a dovedit deloc un succes, iar Anne Rice a acuzat studiourile Warner că i-au "mutilat" cartea, iată că a apărut proiectul unei noi ecranizări. Drepturile de ecranizare ale romanelor au ajuns în august 2014 la Universal Pictures, iar studiourile i-au ales pe  Alex Kurtzman şi Robert Orci (răspunzători pentru francizele Transformers şi Star Trek) ca producători, în timp ce Christopher Rice, fiul lui Anne Rice, a scris deja scenariul pentru un lungmetraj ce ar trebui să exploreze universul creat de autoare. Încă nu există nicio informaţie despre când ar putea începe filmările sau când ar putea avea loc premiera unei noi ecranizări.

Exploreaza subiecte similare:

Tom Cruise, Neil Jordan, Brad Pitt, Kirsten Dunst, Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, Queen of the Damned

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells