1915-2015: 10 campioni la box office

de Ştefan Dobroiu în 17 Nov 2015
Producţii ce au deţinut titlul de "filmul cu cele mai mari încasări din istorie"

Ştim cu toţii că în acest moment Avatar, filmul revoluţionar din punct de vedere vizual al lui James Cameron, se află pe primul loc în topul producţiilor cu cele mai mari încasări din istorie. La începutul anului 2010, Cameron şi-a detronat un alt film, Titanic, de pe locul fruntaş, dar care sunt celelalte titluri care s-au clasat aici, la un moment dat în istoria cinema-ului? Iată mai jos o trecere în revistă a campionilor la box office, din 1915 încoace.

1915-1940
The Birth of a Nation/Naşterea unei naţiuni
Este unul dintre cele mai controversate filme din istoria cinema-ului american, pentru că îi prezenta pe cetăţenii de culoare drept brute agresive şi ridica în slăvi teribilul Ku Klux Klan. Regizat de D. W. Griffith, etichetat ulterior drept "inventator al Hollywood-ului", filmul mut introducea tehnici revoluţionare în epocă, precum panoramările sau filmările de noapte. Povestea a două familii americane, una din Nordul aboliţionist, cealaltă din Sudul sclavagist, i-a impresionat pe cinefilii vremurilor, filmul ocupând timp de un sfert de veac prima poziţie în topul încasărilor. În 1940 va fi detronat de o altă celebră saga americană.

1940-1966, 1971
Gone with the Wind/Pe aripile vântului
Rămânem în secolull 19, în sudul Statelor Unite, unde aflăm povestea familiei O'Hara. Puţine sunt filmele mai vizionate şi iubite decât Pe aripile vântului, care, de altfel, ocupă şi primul loc în topul încasărilor globale, dacă se ia în considerare inflaţia: 3,44 miliarde de dolari, conform wikipedia. Ca şi în cazul lui The Birth of a Nation, este imposibil de evaluat exact influenţa financiară a filmului. Cert este că Pe aripile vântului a fost una dintre cele mai relansate producţii din ultimul secol de cinema, cu 50 de relansări în cinematografe, cele mai notabile fiind în 1954 (în format widescreen), 1961 (aniversarea a 100 de ani de la evenimentele din film), 1967 (în format 70 de milimetri), 1989 (restaurare completă) şi 2013 (o lansare în format 4K pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Vivien Leigh). Aceste relansări au făcut ca Pe aripile vântului să revină în 1971, la trei decenii de la premieră, pe prima poziţie în topul filmelor cu cele mai mari încasări în toate timpurile.

1966-1971
The Sound of Music/Sunetul muzicii
Adaptare a unui muzical de Broadway, Sunetul muzicii a fost lansat în martie 1965 într-o premieră limitată. Aşa cum se întâmplă des cu titluri extrem de populare (un alt exemplu este Singur acasă, de la premiera căruia s-au împlinit 25 de ani pe 16 noiembrie), criticii au reacţionat cu reticenţă, etichetând filmul drept prea sentimental. Cel mai mare succes cinematografic al lui 1965, Sunetul muzicii va detrona Pe aripile vântului în 1966. Succesul a fost global: recorduri istorice în 29 de ţări de pe mapamond. În 1971 muzicalul pierde titlul în faţa aceluiaşi Pe aripile vântului.

1972-1976
The Godfather/Naşul
Francis Ford Coppola avea doar 30 de ani când a început să lucreze la adaptarea după romanul lui Mario Puzo. Considerat unul dintre cele mai influente filme realizate vreodată, Naşul a luat cu asalt cinematografele pe 15 martie 1972, devenind un succes global. Popularitatea filmului a făcut ca acţiunile companiei de distribuţie Paramount Pictures să crească de cinci ori. Câştigător a trei Oscaruri (Cel mai bun film, Cel mai bun actor - Marlon Brando şi Cel mai bun scenariu), Naşul a fost clasat pe locul doi (după Citizen Kane) în topul celor mai importante filme americane realizate vreodată, top propus de Institutul American de Film.

1976-1978
Jaws/Fălci
Următoarele două decenii vor fi dominate de bunii prieteni George Lucas şi Steven Spielberg. În iunie 1975 Spielberg lansa, la nici 30 de ani, Jaws, considerat primul blockbuster hollywoodian şi filmul care a schimbat o dată pentru totdeauna modul cum erau promovate şi lansate producţiile de anvergură. Iată mai multe detalii despre producţia dificilă, dar şi influenţa gigantică în epocă a filmului.

1978-1983
Star Wars
Într-una din cele mai amicale competiţii din istorie, George Lucas îl detronează pe Steven Spielberg cu lansarea SF-ului său. Iniţial denumit Star Wars, filmul avea să fie reintitulat, după lansarea continuărilor, Star Wars: Episode IV - A New Hope. Nu mai este nevoie să comentăm pe seama popularităţii gigantice a filmului care a fascinat mai multe generaţii cu aventuri dintr-o îndepărtată galaxie, dar trebuie să pomenim de povestea de dragoste dintre Star Wars şi membrii votanţi ai Academiei Americane de Film: zece nominalizări la Oscar, inclusiv la Cel mai bun film, şi şapte statuete câştigate. Aşteptăm acum cu nerăbdare să vedem dacă Star Wars: Trezirea Forţei se va redica la înălţimea debutului propularei francize.

1983-1993
E.T. The Extra-Terrestrial/E.T. Extraterestrul
Realizat cu doar zece milioane de dolari şi lansat în iunie 1982 (după o premieră mondială în selecţia festivalului de la Cannes), E.T. Extraterestrul va face milioane de copii din lumea întreagă să viseze la un simpatic prieten de pe o altă planetă. Suma totală strânsă de film, după mai multe relansări în anii '80 şi '90, se ridică la aproape 800 de milioane de dolari (fără a se lua în considerare inflaţia), ceea ce face ataşantul SF unul dintre cele mai rentabile filme din istorie.

1993-1998
Jurassic Park
Steven Spielberg se autodepăşeşte un deceniu mai târziu cu Jurassic Park, filmul care a schimbat o dată pentru totdeauna aşteptările amatorilor de cinema cu privire la efectele speciale dintr-un blockbuster de vară. Primită foarte bine de critici şi adulată de public, ecranizarea după romanul omonim al lui Michael Crichton va fi punctul de pornire al unei francize profitabile: cel mai recent film, Jurassic World, se află acum pe locul trei în topul filmelor cu cele mai mari încasări din istorie, cu 1,67 miliarde de dolari încasări globale. Jurassic Park va fi detronat în 1998 de Titanic.

Exploreaza subiecte similare:

James Cameron, Steven Spielberg, George Lucas, Vivien Leigh, Avatar, titanic, The Birth of a Nation, Citizen Kane, Francis Ford Coppola, Marlon Brando, Gone with the Wind, Jurassic Park, Jurassic World, Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, Star Wars: Episode IV - A New Hope, The Sound of Music, Jaws, E.T. The Extra-Terrestrial

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 17 noiembrie 2015 14:43
Pana in 72 a fost in concordanta BO cu valoarea , de atunci incoace a primat doar comerialul
Theodor2011 pe 17 noiembrie 2015 18:37
The Godfather (prima parte) de departe cel mai bun film dintre cele prezente in acest articol si nu numai.
Costirik pe 17 noiembrie 2015 20:14
Toate sunt filme foarte bune, trebuie sa fii cretin sa le compari, fiecare are genul si farmecul lui, in special Star Wars care tinde mai mult spre o religie.
Theodor2011 pe 17 noiembrie 2015 23:24
Costirik, daca bati vreun apropo usor la mine si aici ma refer la (te citez): ''Toate sunt filme foarte bune, trebuie sa fii cretin sa le compari'' nu-ti iese. Mai bine ai invata sa vorbesti frumos. Fiecare are in parte o parere individuala. Eu le compar asta inseamna ca sunt cretin in viziunea ta?? De ce jignesti de sus cu un aer de superioritate FALS?? Jurassic Park logic ca nu se poate compara cu The Godfather daca privesti din punctul de vedere al genurilor de film care difera. Unul este crima+drama si altul este SF+drama. Dar vorbind in mare The Godfather este poate cel mai bun film din toate timpurile pe cand Jurassic Park nici pe departe.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells