14 aventuri pe planeta Marte

de Gloria Sauciuc în 14 Oct 2015
Iată o selecție de filme cu călătorii pe Planeta Roșie
De multă vreme obiect de fascinație pentru autori și regizori de SF, Planeta Marte a fost destinația a nenumărate călătorii de ficțiune în spațiu. Cum Matt Damon a pus deja piciorul pe Planeta Roșie în filmul The Martian, descris de unii ca fiind un „Breaking Bad pe Marte”, iată alte câteva filme plasate pe această planetă, via Empireonline. 
 
 Total Recall (1990)
Arnol Schwarzenegger joacă rolul protagonistului din filmul lui Paul Verhoeven, care - ajuns pe Marte - descoperă o populație de mutanți, care se chinuie de azi pe mâine sub conducerea coruptului Ronny Cox. Personajul este inspirat din nuvela lui Philip K. Dick We Can Remember It For You Wholesale, însă originalul nu e plasat pe Marte. După cum nu e plasat nici remake-ul filmului din 2012.
  
  Red Planet (2000)
O misiune cu echipaj uman pentru terraformarea Planetei Marte eșuează în toate modurile posibile. Nava este avariată , și în timp ce Carrie-Anne Moss rămâne la bord, ceilalți astronauți Val Kilmer, Tom Sizemore și Terence Stamp coboară la suprafață unde au de-a face cu insecte care explodează. Alte probleme vin de la robotul militar AMEE, care ar trebui să fie de ajutor însă devine contrariul. Nu e de mirare replica lui Kilmer: Fuck this planet”.
 
  Mission To Mars (2000)
 Tim Robbins, Gary Sinise și Don Cheadle sunt câțiva din membrii acestei misiuni, din nou pornită pe colonizare, care va afla că „fața umană” din regiunea Cydonia este o capcană, găsind și mesajul unei civilizații marțiene superioare care odată coloniza ea Pământului. Mission To Mars, ieșit cam în același timp cu Red Planet, reușește ca în pofida numelor mari (regizor Brian De Palma, muzică de Ennio Morricone) să reușească să fie mai slab decât filmul de mai sus, Red Planet, ieșit cam în același moment.
 
Cu puțin timp înainte de finalizarea unei misiuni de șase luni pe Marte, echipajul bazei Tantalus descoperă o ciupercă transformând oamenii în zombie. Ăsta da ghinion. Liev Schreiber, Elias Koteas și Johnny Harris trec prin momente de paranoia. Sursa de inspirație este nuvela The Animators, a autorului comercial Sydney J. Bounds, deși influențe clare vin și din romanul care a inspirat filmul The Thing.
 
 Inspirat din operele lui Edgar Rice Burroughs, părintele lui Tarzan, filmul lui Andrew Stanton de la Pixar îl are în rolul principal pe Carter (Taylor Kitsch). Protagonistul întâlnește într-o peșteră un extraterestru, apoi ajunge pe Barsoom (numele local al planetei Marte), unde va avea puteri neașteptate, se va implica într-un război, ba chiar va lupta într-un fel de amfiteatru, totul în timp ce încearcă să se întoarcă acasă.
 
Paul Mantee și Adam West au fost primii oameni pe Marte, însă în film Mantee va fi cel care va supraviețui singur (alături de o maimuță). În cele din urmă ajutorul pare să vină, dar nava este de fapt extraterestră și adună sclavi. Mantee va evada alături de unul dintre sclavi, îl botează Vineri și va împărți capsulele cu el capsulele de aer. Mai multe aventuri urmează, inclusiv topirea unei calote glaciare.
 
  Ghosts of Mars (2001)
Filmul lui John Carpenter este un remake la Atac asupra secției 13, în care secția de poliție devine o Planetă Marte puțin terraformată, iar eroii negativi sunt oameni posedați de spirite malefice de pe Marte. Considerat drept cel mai slab film al lui Carpenter, are totuși câteva merite: Ice Cube și Jason Statham se luptă cu eroii negativi pe un soundtrack destul de reușit, iar povestirea nu e deloc rea.
 
  Doom (2005)
Se spune că filmele după jocuri video sunt în general eșecuri, iar Doom nu face excepție. Într-o bază militară de pe Marte, în 2046, doi militari (Dwayne Johnson și Karl Urban), plus o cercetătoare (Rosamund Pike), au ajuns într-o misiune de salvare pentru a se întâlni cu monștri proveniți din coloniștii umani afectați de o mutație genetică. Merită pomenite scenele de shooter la persoana întâi, care emulează ecranul jocului.
 
Fără să fie un film plasat pe Marte, în el apare o scenă în care Dr. Manhattan se satură de omenire și caută un loc în care să fie singur, construind o Fortress of Solitude (Cetatea Solitudinii) pentru asta.
 
O misterioasă radiație de pe Marte distruge atmosfera Pământului, ceea ce face pe eroul Flash (alături de colegii Dr. Zarkov și Dale Arden) să decoleze la rândul lor într-o rachetă pentru a interveni. Însă nici eroii negativi nu stau deoparte: Ming Cel Nemilos este în spatele planului, alături de Regina Azura, o vrăjitoare rea de pe Marte. Însă alături de Flash sunt, iată, poporul indigen Clay People (Oamenii de lut).
 
Colecția de povestiri marca Ray Bradbury a devenit un miniserial TV cu trei părți, cu adaptarea semnată de Richard Matheson (I Am Legend). Rock Hudson și Roddy McDowall sunt în centrul a mai multe povești întrepătrunse în care astronauți și pelerini se îndreaptă spre Marte, fugiți de pe un Pământ copleșit de războaie. Însă marțienii pe care îi vor întâlni aduc surprizele lor.
 
Stranded (2001)
La o altă Misiune pe Marte, nava de transport se rupe de nava mamă, punându-i în pericol echipajul: Vincent Gallo, Maria de Medeiros și Maria „Luna” Lidon ( care e și regizoare). Aceștia vor ajunge pe Marte, unde descoperă un fel de labirint populat de creaturi umanoide mumificate, într-o atmosferă la propriu respirabilă, unde trebuie să aștepte 26 de luni o misiune de salvare. Costumul spațial a fost reciclat din Space Cwboys, pentru știința fanilor.
 
 The Waters of Mars (2009)
 Este anul 2059, pe Marte, unde o explozie nucleară este iminentă, și coloniștii umani sunt transformați în zombie de către un virus transmis prin apă. Doctor Who, care a mai avut de-a face cu marțieni în anii 60-70, revine pe Marte ( chiar dacă acum marțienii adevărați lipsesc).

Exploreaza subiecte similare:

The Martian, Total Recall, Red Planet, Mission To Mars, The Last Days on Mars, John Carter, Robinson Crusoe on Mars, Ghosts of Mars, Doom, Watchmen, The Martian Chronicles, Flash Gordon's Trip to Mars, Stranded, Doctor Who

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
TheJesus pe 15 octombrie 2015 11:28
John Carter, un film foarte bun in ciuda esecului la box office. Nu inteleg de ce nu a fost apreciat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells