10 secrete din viața lui Audrey Hepburn

de Gloria Sauciuc în 7 Apr 2017
Audrey a lucrat pentru Rezistența olandeză și purta mesaje secrete în balerini în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

O imagine a șarmului, frumuseții, eleganței și grației, Audrey Hepburn este un simbol al secolului XX. Prestigiul ei străbate dincolo de granițele Hollywood-ului ori de lumea modei. A cucerit ireversibil inimile cinefililor de pretutindeni cu filme precum Breakfast аt Tiffany’s/ Mic dejun la Tiffany, Му Fair Lady și Sabrina. A dat noi valențe noțiunii de feminitate în creații de modă semnate Givenchy și Salvatore Ferragamo. Iată câteva aspecte din viața actriței, pe care nu multă lume le cunoște

1. A supraviețuit invaziei naziste și ocupației orașului ei natal
Născută Audrey Kathleen Ruston pe 4 mai 1929, în Ixelles, Belgia, Audrey a adорtat pseudonimul Edda van Heemstra în 1940 pentru a evita să fie capturată de germani – un nume cu „sonoritate engleză” era considerat periculos în timpul ocupației naziste.
Dar când naziștii au pus stăpânire pe orașul ei și mii de oameni au murit, inclusiv rude de-ale actriței, Audrey însăși a fost în pericol de a-și pierde viața. Oricine opunea rezistență era omorât. Pe de altă parte, mulți au murit de foame pentru că nu se puteau deplasa să procure alimente. Audrey însăși a suferit de malnutriție, afecțiune care a făcut-o peste ani să piardă cinci sarcini. Când a fost suspectată că ar face parte din Rezistența olandeză, Audrey a fost prinsă și forțată să intre într-un camion alături de alți dizidenți. Abia a reușit să scape când naziștii au tras pe dreapta la marginea drumului.

2. A fost agent al Rezistenței olandeze
Audrey a lucrat pentru Rezistența olandeză și purta mesaje secrete în balerini. Fără să aibă anvergura și forța Rezistenței franceze, Rezistența olandeză a fost o amenințare pentru naziști, și viitoarea actriță fi fost omorâtă pe loc dacă ar fi fost prinsă. La un moment dat, a fost suspectată și transportată într-un camion (probabl către o destinație finală), din care viitoarea actriță a reușit să evadeze. În timpul ocupației naziste, Audrey a dansat în mai multe spectacole de balet secrete pentru a ajuta la strângerea de fonduri pentru rebeli. Nimeni nu aplauda la final de reprezentație, de teamă să nu fie auzit de soldații germani, iar activitatea subversivă să fie deconspirată. Aceste reprezentații s-ar fi numit „spectacole negre”.

3. În vremea adolescenței, s-a înrolat ca asistentă de război
Pe când avea 16 ani, viitoarea mare actriță era asistentă medicală într-un spital din Olanda, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Oamenii nu aveau voie să se deplaseze liber dintr-un loc în altul. Mâncarea era foarte puțină, așa încât Audrey și familia ei ar fi mâncat bulbi de lalele ca să supraviețuiască foametei. În timpul bătăliei de la Arnhem, spitalul în care lucra Hepburn a primit mulți soldați aliați răniți. Unul dintre cei pe care i-a îngrijit viitoarea actriță era un tânăr parașutist britanic. Ce nu știa Audrey este că tânărul rănit urma să devină regizorul Terence Young ș că peste 20 de ani de la acel moment avea să o distribuie în Wait Until Dark.

4. Era să moară de foame în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Cum scriam mai devreme, orașul natal al lui Audrey a fost ocupat de soldații germani, iar oamenilor nu li se permitea să vină și să plece după cum voiau. Alimentele erau puține, ceea ce a făcut-o pe Audrey să sufere ai târziu în viață de malnutriție, anemie acută, probleme respiratorii și o siluetă anorexică.

5. A pierdut cinci sarcini
Audrey își dorea foartee mult copii. Dar a avut parte de sarcină pierdută după sarcină pierdută. Munca solicitantă și stresantă pe platouri plus faptul că era subnutrită din timpul războiului a amânat mult dată la care a reușit să ducă la termen prima sarcină.  
Până la urmă, a avut doi băieți, pe Sean Hepburn Ferrer și pe Luca Dotti.

6. A iubit baletul
Audrey a aspirat toată adolescența să devină prim-balerină. A început să studieze baletul de la vârsta de 5 ani. A urmat studiile  la Londra, adolescentă fiind apoi ca tânără, sub îndrumarea celebrei profesoare Dame Marie Rambert. Din păcate, la cei 170 cm înălțime pe care îi avea, era prea înaltă iar malnutriția o făcea adesea să se simtă rău și să nu poată participa la solicitantele antrenamente.
Viitoarea actriță declara că „nu poate fi nimeni pe lume mai hotărât decât un copil cu un vis; iar eu am vrut să dansez; dorința a fost chiar mai puternică decât frica de soldații germani”.

7. A fost indignată la culme când a aflat că vocea îi va fi înlocuită în Мy Fair Lady
Când Audrey Hepburn a fost informată că vocea ei nu este suficient de puternică și că va fi dublată de Marion Nixon, actrița a fost atât de furioasă încât a explodat de furie pe platou, plecând val vârtej și trântind uși în urma ei. A doua zi a revenit cu grația ei antologică și și-a ceut scuze tuturor pentru comportamentul deplasat.

8. A avut o relație cu JFK
Audrey și John F. Kennedy au fost împreună pe vremea când JFK era senator. JFK s-ar fi exprimat chiar că filmul lui preferat din toate timpurile ar fi Roman Holiday. Ceea ce ne face, firește, să ne întrebăm cât timp a fost îndrăgostit JFK de Audrey. Când JFK a fost împușcat, Audrey a fost cea care a adus vestea colegilor de distribuție din filmul My Fair Lady.  Actrița a cerut tuturor să se roage pentru JFK, apoi a izbucnit în lacrimi.

9. Face parte din prestigiosul club al premianților EGOT
Audrey Hepburn face parte din cei 12 actori care au câștigat de-a lungul vieții cele patru premii majore  - Emmy, Grammy, Oscar (pentru Roman Holiday) și Tony (Cea mai bună actriță, Ondine)

10. I-a cântat „La mulți ani!” președintelui
Chiar dacă momentul în care Marilyn Monroe i-a cântat languros lui JFK „La mulți ani!”, în 1962, a rămas în memoria cinefililor de pretutindeni, ceea ce puțini știu este că și Audrey i-a cântat președintelui, un an mai târziu. Spre deosebire de versiunea cu Marilyn Monroe la microfon, arhicunoscută și apreciată, momentul muzical al lui Audrey nu a fost înregistrat, întrucât a avut loc în cadrul unei serate private.

Exploreaza subiecte similare:

Breakfast at Tiffany's, My Fair Lady, Sabrina, Audrey Hepburn, marilyn monroe, John F. Kennedy, Roman Holiday

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells