10 filme tulburătoare despre viața și răstignirea lui Iisus

de Cinemagia în 28 Apr 2019
Poate nu vor converti spectatorii, dar cu siguranţă îi vor sensibiliza, mişca

Cu ocazia sărbătorilor pascale, iată zece realizări cinematografice remarcabile despre viaţa lui Iisus. Vă urăm, totodată, sărbători cu pace!

Jesus of Nazareth/Iisus din Nazaret (Franco Zeffirelli, 1977)

Figura lui Robert Powell ne vine în primul rând în minte când ne gândim la filmele despre Iisus. Hristos cu ochii larg deschişi ai lui Powell (regizorul Zeffirelli i-a cerut în mod special să nu clipească, pentru a ieşi ochii în evidenţă) e o prezenţă eterică, spiritualizată, uşor ruptă de realitate. Actorii din rolurile secundare - inclusiv Anne Bancroft, IanMcShane, James Mason şi Laurence Olivier - sunt cei care umanizează această bucată filmată din Biblie. Dramă biblică şi amplă evocare a vieţii şi suferinţelor lui Iisus Hristos, de la naştere până la răstignire, Iisus din Nazaret este o impecabilă realizare cinematografică, de 382 de minute, dinamizată de muzica lui Maurice Jarre.

Iată cu ce gânduri s-a apropiat Robert Powell de proiect: „Mi-era teamă. Cu orice alt rol, un actor are şansa să interpreteze perfect. Dar cu rolul ăsta, nu aveam nicio şansă. Un om nu poate interpreta un zeu." Întrebat dacă i-a plăcut să-l interpreteze pe Iisus, Powell a spus că  „a fost lucrul cel mai dificil pe care l-a realizat vreodată":  „A fost pur şi simplu extenuant. Am pierdut aproximativ zece kilograme în timpul filmărilor. A fost singurul rol în care apăream în fiecare scenă şi pentru care trebuie să învăţ şapte pagini de scenariu pe zi. A fost singurul rol în care nu am putut folosi nici măcar o fărâmă din propria personalitate. De exemplu, dacă soseam într-o dimineaţă pe platouri enervat sau prea obosit, un alt rol mi-ar fi dat ocazia să folosesc aceste emoţii. Dar cu Iisus nu puteam".

King of Kings (Nicholas Ray, 1961)

Povestea lui Iisus Hristos, de la nașterea sa în Bethleem până la crucificare și Înviere. Majoritatea evenimentelor descrise în Noul Testament apar în film  - de la botezul făcut de Ioan Botezătorul, la miracole: vindecarea orbului, înmulțirea peștilor și a pâinilor etc.

Filmul începe cu invazia romană în anul 65 Î.H., încoronarea lui Irod Antipas, după ce acesta își ucide tatăl. Revolta condusă de Barabas și decapitarea lui Ioan ca preț plătit de Irod pentru dansul Salomeei apar, de asemenea, în film.

Cu o solemnitate tristă, arborată pe figură, actorul Jeffrey Hunter avea 34 de ani atunci când filmul a ieşit în cinematografe.

Evanghelia după Matei/Il vangelo secondo Matteo ( Pier Paolo Pasolini, 1964)

Deşi Iisus din Nazareth al lui Zeffirelli este cel mai celebru film cu tematică biblică, Evanghelia după Matei al lui Pasolini este cel mai bun film despre Iisus, în viziunea criticii de specialitate. O tulburătoare docu-dramă alb-negru, un film circumscris în mod esenţial figurilor umane şi privirilor.

Patimile lui Hristos/The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004)

Patimile lui Hristos, al lui Mel Gibson, prezinta ultimele ore din Viata lui Iisus, mai exact perioada dintre ruga in Gradina Getsemani si rastignirea pe cruce. Doisprezece minute din film sunt dedicate momentului flagelarii, secventa tulburând credincioși și atei deopotrivă prin cruzimea imaginii - bucati de carne se imprastie pe dale sub loviturile bicelor cu cuie - si prin durata ei. Prelungirea exagerata a momentului a dus la acuzarea lui Mel Gibson de sadism, de catre critica de specialitate. Cu romanca Maia Morgenstern in rolul Mariei, si Jim Caviezel protagonist, este unul dintre cele mai cunoscute filme.

The Last Temptation of Christ (Martin Scorsese, 1988)

O viziune nouă asupra Noului Testament, filmul lui Scorsese este de fapt povestea ultimei perioade din viața lui Iisus, din perspectiva personajului uman, nu a celui divin. Deși cronologic sunt respectate toate etapele biblice ale povestirii, filmul adaugă o altă latură poveștii, un exercitiu filosofic în care se pune întrebarea... cum ar fi evoluat lucrurile dacă IIsus ar fi cedat ispitei? Filmul a stârnit vii controverse, fiind blamat chiar de biserica catolică.

Cu ochi arzători şi chinuit de patimi, fiul lui Dumnezeu jucat de Willem Dafoe este cu totul omul ispitelor cărnii. Merită oare agonia? Sau ar trebui să renunţe şi să-şi întemeieze o familie cu Maria Magdalena. Maestrul la fel de pasional Martin Scorsese caută la fel de neobosit un răspuns.

The Messiah (Roberto Rossellini, 1975)

Dacă primele 20 de minute conțin o concisă și strălucită istorie a evreilor, următoarele prezintă viața lui Iisus fără miracole. Asemenea preotului din Rome, Open City (al aceluiași Rossellini), înțelegem din acest film că provocarea este aceea de a trăi o viață sub semnul generozității, al bunătății.

O prezenţă plăcută, Pier Maria Rossi în rolul lui Iisus Hristos este un predicator din clasa muncitoare, fără fineţuri şi fără pretenţii, pe jumătate tâmplar (aproape întotdeauna lucrează ceva cu mâinile). Dacă cei blânzi vor moşteni Pământul, el va fi primul...

Viata lui Iisus/The Greatest Story Ever Told (George Stevens, 1965)

Un preferat al lui Ingmar Bergman – Max von Sydow e cavalerul care joacă şah cu moartea în A șaptea pecete/The Seventh Seal (1957). În rolul lui Iisus: măreţ în suferinţă şi moarte – chiar şi atunci când centurionul jucat de John Wayne trage concluzia „Cu adevărat acesta a fost fiul lui Dumnezeu”.

Seria TV Mary, Mother of Jesus (1999)

Povestea tulburătoare a vieții Fecioarei Maria, de la întâlnirea ei cu Iosif și până la răstignirea lui Iisus. După ce îl aduce pe lume pe Iisus, Maria trebuie să-L apere de soldații regelui Irod, care primiseră poruncă să omoare toți pruncii de sex bărbătesc din Iudeea. Maria își vede fiul cum crește și ajunge la maturitate, cum este învinuit de blasfemie când susține că El este Mesia. În cele din urmă, Maria suferă la Răstignirea Lui, pentru a trăi apoi bucuria Învierii. Christian Bale își asumă rolul Mântuitorului. E una dintre cele mai surprinzătoare decizii de casting.

Jesus Christ Superstar (1973)

Acest muzical celebru se opește asupra ultimei săptămâni din viața lui Iisus (Ted Neeley).  În rolul Iuda Iscarioteanul, Carl Anderson.  Procedeul includerii elementelor de recuzită, decoruri şi costume contemporane, pe lângă că întregeşte sinteza cu muzica şi dansul, relevă foarte bine atemporalitatea şi universitatea Mesianismului. Nu ratati  "Herod's Song" - o bijuterie comică, expunând necruţător limitele de gândire şi simţire, infantilismul cronic şi aroganţa neghioabă a tuturor denigratorilor Mântuitorului. 

Close to Jesus: Maria Magdalene/Maria Magdalena (2000)

Alungată de soțul ei, Amos, din cauză că nu putea să-i dăruiască un fiu, Maria Magdalena devine amanta lui Silvano, un ofițer roman, căpătându-și astfel un statut de femeie ușoară. Silvano o pune pe Maria Magdalena să-l spioneze pe Ioan Botezătorul. În felul acesta devine o persoană de încredere a Irodiadei, noua soție a lui Irod.

Deși simte adevărul din profețiile lui Ioan Botezătorul, ea nu poate împiedica moartea acestuia. Mai târziu când Maria Magdalena îl întâlnește pe Iisus își dă seama că el este Mesia din prorocirile lui Ioan Botezătorul. În casa lui Pharisee ea îi spală picioarele și i le șterge cu părul ei, dând astfel motiv discipolilor lui Iisus să protesteze împotriva păcătoasei. Dar Iisus poate vedea în sufletul Mariei Magdalena și o iartă. De acum încolo locul ei va fi alături de El. Într-un singur bărbat a găsit iubirea și iertarea pe care alții i-au refuzat-o.

 

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Robert Powell, Jesus of Nazareth, Il Vangelo secondo Matteo, The Passion of the Christ, The Last Temptation of Christ, The Messiah, Pier Maria Rossi, Jesus Christ Superstar, Close to Jesus: Maria Magdalene, Mary Mother of Jesus, George Stevens, Max von Sydow, The Greatest Story Ever Told, King of Kings, Jeffrey Hunter

Alte știri din cinema

Primul serial Alien termină filmările: acţiunea are loc pe Terra!

Alien: Earth îi are în rolurile principale pe Sydney Chandler şi Timothy Olyphant

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Sunt un mic ticălos, prima serie animată cu peste cinci miliarde de dolari încasări

Cu începere din acest weekend, seria se va numi "Sunt un mic ticălos profitabil"

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells