10 elemente CGI atat de bune încât par reale

de Cristina Grigore în 28 Dec 2012

Cinematograful înseamnă magie, s-ar putea spune, dacă e să luăm în considerare toate efectele vizuale și efecte speciale utilizate pentru a ne introduce în universul imaginat de realizatorii creațiilor sale.

Așa cum unele trucuri magice sunt impresionante, greu de ghicit ca mod de execuție, la fel unele scenele din filmele realizate cu ajutorul graficii computerizate sunt extrem de credibile, servind scopului de bază, aceluia de a ne captiva în întregime, având uneori senzația că sunt un substitut valid al unei realitați probabile. Lăsăm la o parte fantastica junglă digitală creată de maestrul Cameron  în Avatar – un exemplu evident -  şi ne îndreptăm atenţia spre alte zece secvenţe din producții cunoscute, atât de reușite, încât nu-ți vine să crezi că au fost realizate cu ajutorul CGI.

Afișează:
1 din 11
Tigrul bengalez din Life of Pi

Un adolescent și un tigru bengalez real, aflați amândoi într-un spațiu închis, la aproximativ șase metri distanță, nu este o idee bună în cazul unei producții cinematografice. De aceeași părere au fost și producătorii lui Life of Pi, recenta adaptare a lui Ang Lee, și au apelat în consecință la echipa de efecte speciale. S-au folosit totuși la filmări patru tigri adevărați – pentru inspirație și motion capture – lucru ce a obligat echipa CGI să facă ca tigrii realizați pe calculator să aibă un aspect cat mai apropiat de realitate...

“Am ridicat foarte sus standardul pentru CGI”, a declarat Bill Westenhofer, supervizorul efectelor speciale pentru Life of Pi. “Nu puteam trișa deloc. Am forțat artiștii să vină cu ceva ce nu mai fusese făcut până atunci, ceva ce aducea în cazul unui animal, din punctul de vedere al realismului imaginii, cu o fotografie”. Misiune îndeplinită!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 28 decembrie 2012 12:56
Parul lui Costner si abdomenul lui Nicholas Cage :))) mor de ras. Oricum, efectele speciale cele mai de laudat sunt cele din Monsters, facute cu foarte putini bani. Poate monstrii din final nu par "reali", dar si ei arata foarte bine.
legolas05 pe 28 decembrie 2012 14:57
Leul Aslan din seria Narnia este tot CGI,si arata foarte real
Bayard pe 28 decembrie 2012 17:53
Tigul din PI e mai real... de-asta a prins lista si Aslan nu
happysunnyday pe 28 decembrie 2012 15:25
si atunci cand iese tripodul de sub pamant in razboiul lumilor pare real. se vede cum se rostogolesc bulgarasii de pamant pe el. in rest nu pra sunt asa realistice efectele speciale in filmul ala. doar cand merge agale pe casele din oras si cand intra tentaculul ala.
HarryCineastul5 pe 28 decembrie 2012 16:04
Chiar am crezut ca in unele scene din Life of Pi, tigrul este real... Oricum, am fost aproape sigur ca s+a folosit tehnologia motion capture, pentru ca tigrul se misca incredibil de realist, si nu parea deloc fals, mai ales in scena in care apare galben si slab.
cosmin742000 pe 28 decembrie 2012 16:32
Curand o sa avem cinematograf fara actori; , fara idei avem deja :))
JohnnyAddams pe 28 decembrie 2012 16:43
In majoritatea cazurilor, "King Kong" si "Rise Of The Planet Of The Apes", Andy Serkis a fost cel care a interpretat rolurile, s-au folosit efectele doar pentru modificarea fetei, insa trasaturile au ramas aceleasi, un T-Rex sau o maimuta are nevoie de trasaturi umane in cazurile de acest gen.
nicolas84 pe 28 decembrie 2012 18:20
Cosmin,de acord 110 % +Johnny -> da, ai dreptate, totusi exemplele sunt tot mai putine iar panta descendenta a calitatii e F vizibila si mai ales RAPIDA. Pana la urma chiar ne indreptam realistic vorbind la "viitorul" imaginat de Cosmine. P.S: Am fost plecat si n-am avut acces la net (ca tot omu' care se mai salbaticeste uneori) -> so ...Sarbatori fericite !
zeno.marin pe 28 decembrie 2012 17:13
Jurasic Park a fost intr-adevar ceva deosebit. O realizare exceptionala, mai ales la vremea sa. Dupa aceea insa... s-au ieftinit. "S-au stricat" la calitate, gratie probabil bugetului. Pentru alte filme insa...imi pare rau! Pe astea le numesc eu "filme cu E-uri". Sau daca vreti e-filme, "filme cu silicoane". Cum vreti.

Daca jocurile pe calculator devin tot mai bine realizate grafic vorbind, filmele... dimpotriva. Put de artificialitate de la o posta! "Cimpanzeul Caesar din Rise of the Planet of the Apes" e tot atat de veridic si convingator precum... o femeie gonflabila, o floare sau un brad (pitt) din plastic.

nicolas84 pe 28 decembrie 2012 18:21
Cata dreptate ai ->E-uri la kilogram. Sarbatori fericite!!! (cu intarziere din motive obiective)
Macabru pe 28 decembrie 2012 20:10
Toate efectele au fost super reusite, aduceau ceva din realitate. Dar totusi, parul lui Costner ? :)) P-asta n-as fi crezut-o.
Knot98 pe 28 decembrie 2012 21:56
ați uitat de Gollum din Hobbitul și Lord of the rings
MikkaelWolfganger pe 28 decembrie 2012 22:04
Exact...asta voiam sa spun si eu:)
Theodoric pe 29 decembrie 2012 16:16
In mod normal ala trebuie sa fie pe primul loc :)
africanus pe 29 decembrie 2012 21:05
Jurassic park la vremea aparitiei a fost un adevarat "Hit", chiar si acum dupa atatia ani ma mai uit cu drag la el daca se iveste ocazia, a fost ceva nou, inovator si foarte veridic. Davy Jones din Piratii..., a fost iarasi destul de bine lucrat cu toate acele tentacule cei ieseau din fata si se miscau independent, ce sa zic lucrat cu maiestrie, Caesar din "Planeta Maimutelor", iarasi are o reprezentare destul de veridica cu un acelasi Andy Serkis in spatele personajului ca si in Gollum situandu-se pe locuri fruntase, iar Colosseumul din Gladiatorul este uimitor de bine realizat. La The Social Network habar nu am avut de efectul cu cei 2 gemeni, acum am citit, oricum le-a reusit.
yullyana pe 30 decembrie 2012 16:11
intr-adevar, unele impresioneaza
alex_il_fenomeno pe 13 februarie 2013 17:05
Bine ca am citit stirea dupa ce am urmarit filmul cu Life of Pi.
Theodor2011 pe 10 aprilie 2013 13:07
Tigrul Richard Parker din Life Of Pi pare foarte real, am aflat din articolele de pe Cinemagia ca a fost facut/realizat cu ajutorul calculatorului, dar in timpul filmului am crezut este real, numai daca te uiti foarte atent vei observa ca este facut pe calculator. Si capitanul Olandezului Zburator Davy Jones din Pirates Of The Caribbean este interesant, placut ochiului, si foarte bine facut cu ajutorul calculatorului, barba din tentacule este ''criminala''

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells