10 documentare sportive disponibile pe Netflix, de neratat

de Gloria Sauciuc în 27 Ian 2023
Sportivi emblematici, sporturi spectaculoase, experiențe captivante și care inspiră

Fie că suntem fani avizi ai sporturilor, fie că nu suntem, un film despre sporturi este, categoric, captivant. Pentru că este vorba despre oameni care reușesc să bată recorduri, sub presiune, iar finalul este cel puțin motivant, dacă nu fericit. Sunt clar filme care ne inspiră. Credem că documentarele sportive oferă spectatorilor o experiență mai captivantă decât aceea din meciurile live ori din relatările de presă. Pentru că oferă momente din spatele scenei, iar sportivii ne împărtășesc poveștile, pasiunile, speranțele și provocările lor, pe măsură ce concurează și speră să câștige. Platforma de streaming Netflix găzduiește o selecție copleșitoare de documentare sportive, nu atât sub aspectul numărului, cât al sportivilor emblematici pe care îi aduce în fața noastră și a modului în care ni-i prezintă: în toată umanitatea lor.

De exemplu, serialul documentar Break Point - ce poate deja fi urmărit pe Netflix - „marchează un moment de cotitură pentru tenis”, după cum spune Andrea Gaudenzi, președinte ATP (echivalentul WTA Tour). Printre jucătorii de tenis pe care serialul îi are în centru sunt Maria Sakkari (foto, locul 3 mondial, la 21 martie 2022), Felix Auger-Aliassime (locul 6 mondial, la 7 noiembrie 2022), Sloane Stephens (locul 9 mondial), Ons Jabeur (jucătoarea arabă cel mai bine cotată din istoria clasamentelor ATP și WTA) etc.

Ons Jabeur

Maria Sakkari

Serialul o arată pe Paula Badosa (locul 2 mondial, la 25 aprilie 2022) vorbind despre lupta ei cu anxietatea și cu depresia. Și pe Rafael Nadal, manipulându-și psihic adversarul înainte să intre pe teren... Nu este ceva ce poate fi văzut ușor la acest nivel.

Pe de altă parte, documentarul Pelé, de asemenea disponibil deja spre vizionare pe Netflix, explorează povestea nespusă a singurului jucător care a câștigat trei Cupe Mondiale, de-a lungul a doisprezece ani, fiind deținătorul unui Guiness World Record pentru cele mai multe goluri înscrise. Pelé își duce publicul într-o călătorie care pornește de la originile modeste în 1958 la statutul de erou național, în mijlocul unei perioade radicale și turbulente din istoria Braziliei.

Apoi, ne-a mai atras în mod deosebit atenția miniseria Fifa Uncovered, ce a reușit să surprindă într-unul dintre episoade cum statul Qatar, o putere din Golf care nu e renumită pentru democrație, a găzduit Cupa Mondială 2022, recompensând bănește statele care l-au susținut. Numit de publicația The Guardian „un thriller incomod despre acuzații și coincidențe dubioase, cu bani care apar în plicuri misterioase înaintea voturilor, și dispărând atunci când e nevoie de ei. Afacerile ilicite al unora dintre aceste personaje dă miniseriei aerul unui documentar de tipul 'true crime'”.

Totodată, e de neratat și documentarul Schumacher. Cu implicarea totală a familiei cunoscutului pilot de curse, documentarul Schumacher prezintă interviuri rare și imagini de arhivă în premieră, oferind un portret intim, dar și critic al sportivului care a obținut titlul mondial de șapte ori.

Și Neymar, unul dintre cei mai celebri și mai bine plătiți atleți din toate timpurile, are propriul documentar, tot pe platformă.

Iată documentarele sportive de pe Netflix:

Break Point: Drumul spre Grand Slam, 10 episoade

De la echipa din spatele serialului Formula 1: Viața în viteza a 8-a, Break Point: Drumul spre Grand Slam urmărește un grup de jucători de tenis de top pe teren și în afara lui, în timpul istovitoarelor competiții de mare șlem și al turneelor din întreaga lume. Visul lor este să ridice trofeul deasupra capului și să devină numărul unu.

Break Point: Drumul spre Grand Slam pătrunde în viețile acestor jucători pe parcursul unui an de competiții în întreaga lume, la turneele ATP și WTA. De la accidentări care le pot periclita carierele și inimi frânte la victorii triumfătoare și momente personale în afara terenului, spectatorii vor putea urmări imagini din culisele vieților tensionate ale unora dintre cei mai buni jucători ai lumii.

Paula Badosa

Jucătorii de tenis pe care serialul îi are în centru sunt Felix Auger-Aliassime, Paula Badosa (foto), Matteo Berrettini, Taylor Fritz, Ons Jabeur, Thanasi Kokkinakis, Nick Kyrgios, Casper Ruud, Aryna Sabalenka, Maria Sakkari, Sloane Stephens, Iga Swiatek, Frances Tiafoe, Ajla Tomljanovic, Stefanos Tsitsipas, interviuri adiționale fiind prezentate - pe parcursul episoadelor - cu Paul Annacone, Chris Evert, Patrick Mouratoglou, Toni Nadal, Martina Navratilova, Andy Roddick și Maria Sharapova (foto).

Maria Sharapova

Kari Lia (Showrunner pentru Break Point): Obiectivul nostru a fost să creăm o expreiență imersivă – nu doar să vedeți un meci ca și spectator, ci și sa simțiți că sunteți acolo. Cheia pentru asta a fost să filmam pe jucători ca și cum am filma fauna sălbatică. Am folosit
camere speciale care filmează în slow motion, cu lentile foarte lungi pentru close-up-uri. Echipa noastră de sunet a petrecut ore întregi filmând publicul, filmând racheta lovind mingea, gemetele și țipetele jucătorilor. Am putut sonda și subiecte mai profunde, precum rasismul, sănătatea mintală și sexismul în sporturi.

Pelé, lungmetraj documentar

Acest lungmetraj documentar spune povestea legendarului fotbalist Pelé și a drumului său către perfecțiune și către faima incredibilă la care a ajuns. Cu un acces fără precedent la interviuri cu Pelé, care s-a stins din viață în luna decembrie a anului trecut, filmul include imagini de arhivă uluitoare și interviuri cu foști coechipieri legendari ai fotbalistului, printre care Zagallo, Jairzinho și Rivellino.  Povestea este o perspectivă asupra celor 12 ani extraordinari în care Pelé, singurul om care a câștigat de trei ori Cupa Mondială, a trecut de la statutul de tânără vedetă din 1958 la cel de erou național în 1970, în vremuri tulburi din istoria Braziliei.

La 17 ani, obținea victoria la Campionatul Mondial din 1958 din Suedia, fiind martor la nașterea unei națiuni. Iar victoria  a rămas legat strâns de identitatea națională a Braziliei, pe măsură ce a devenit un nume de referință în fotbalul mondial. Echipa și-a apărat titlul și în 1962, învingând Cehoslovacia în Chile în 1962, cu 3-1. Însă, doi ani mai târziu, la el în țară, o lovitură de stat crea tulburări sociale, ducea la dictatură și la căderea democrației. După ce a adus bucurii milioanelor de spectatori odată cu cel de-al 1000-lea gol, Pele a mai câștigat în 1970 Cupa Mondială, înscriind în finală și câștigând cu 4-1 cu Italia. Brazilia avea din nou motiv de a sărbători.

Filmul este regizat de David Tryhorn și Ben Nicholas, fiind produs de Pitch Productions și avându-l drept producător executiv pe Kevin Macdonald, cineastul distins cu premiul Oscar.

Neymar: Haosul perfect. Miniseria de trei episoade s-a lansat în România pe 25 ianuarie

Unul dintre cei mai celebri și mai bine plătiți atleți din toate timpurile este prezentat așa cum nu l-ai mai văzut niciodată. Neymar este un adevărat erou pe teren și un personaj controversat în afara lui. Acest documentar cu trei părți regizat de David Charles Rodrigues prezintă o perspectivă intimă asupra vieții celebrului fotbalist Neymar da Silva Santos Júnior, de la ascensiunea sa la echipa Santos la zilele de glorie de la FC Barcelona și perioadele cu suișuri și coborâșuri la echipa națională a Braziliei și la Paris Saint-Germain.

Pe parcurs, este dezvăluită mașinăria de marketing din spatele lui Neymar, care este condusă cu fermitate de tatăl său. Acest serial plin de vedete cuprinde interviuri cu Beckham, Messi, Mbappé și multe alte legende ale fotbalului, care își spun părerea despre locul lui Neymar în istoria acestui sport.

Echipa revanșei

Folosindu-se de imagini fără precedent surprinse în timpul Olimpiadei și de materiale din culise, Echipa revanșei spune povestea încercării echipei olimpice americane de baschet masculin de a obține aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, după performanța șocantă obținută cu patru ani mai devreme la Atena. Documentarul oferă o descriere fascinantă a creării acestei echipe și prezintă interviuri revelatoare cu atleți și antrenori, de la Dwyane Wade și LeBron James la Mike „Coach K” Krzyzewski, care discută despre modul în care Echipa revanșei a stabilit un nou standard pentru baschetul american. Comitetul Olimpic Internațional și Netflix au colaborat în premieră la captivantul documentar nostalgic Echipa revanșei, care celebrează victoria echipei olimpice americane de baschet masculin din 2008. În plus, pentru acest documentar, au fost deschise arhive la care până acum nu a mai existat acces și care cuprind imagini din lumea baschetului din ultimii 70 de ani ai istoriei olimpiadelor.

Mark Parkman, director general la Olympic Channel Services, a declarat: „Echipa revanșei reprezintă tot ceea ce este mai bun în cadrul jocurilor olimpice. Acest film invită publicul direct în mijlocul echipei și al Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 și prezintă personalitățile și dinamica din cadrul unui grup special de vedete care s-au unit pentru a redobândi supremația în baschet pe una dintre cele mai importate scene ale sportului.”

Schumacher, lungmetraj

Cu implicarea totală a familiei cunoscutului pilot de curse, documentarul Schumacher, prezintă interviuri rare și imagini de arhivă în premieră, oferind un portret intim, dar și critic al sportivului care a obținut titlul mondial de șapte ori. Documentarul explorează numeroasele fațete care l-au format și l-au definit pe acest sportiv polivalent, parcurgând traseul ascensiunii lui amețitoare într-un sport plin de adrenalină și pericol, cu milioane de fani în întreaga lume.

Voința lui de fier și puterea de a ieși triumfător atunci când nimeni nu se aștepta l-au plasat pe Michael Schumacher în centrul atenției lumii întregi. Parcursul lui Michael Schumacher a stârnit imaginația a milioane de oameni, dar succesul acestui om extrem de rezervat nu se rezumă doar la cursele automobilistice. Personalitatea lui Michael Schumacher nu este definită doar de spiritul său de luptător și de setea de perfecționism. Lipsa de încredere în sine și nesiguranța completează portretul unui om sensibil și reținut. Părinții, copiii și soția sa, Corinna Schumacher, iubita lui Michael încă din copilărie, sunt acum pregătiți să îi spună povestea…

Last Chance U, Partea 5

Serialul Netflix apreciat de critici, nominalizat la premiile Emmy și intitulat Last Chance U revine cu al cincilea sezon, plasat într-un decor absolut nou, pentru a oferi publicului o perspectivă intensă și autentică asupra programului de fotbal universitar pentru juniori de la Laney College, aflat în orașul Oakland din California.

După ce, în 2018, și-au asigurat titlurile de campioni ai statului California și de campioni naționali, jucătorii de la Laney Eagles au în față un sezon dificil și multe de demonstrat. Intrând în al optulea sezon al său după construirea programului de la zero, antrenorul principal John Beam trebuie să lupte pentru a motiva echipa în condițiile nenumăratelor probleme apărute. Sezonul 5 este unul foarte intens atât pe teren, cât și în afara lui, jucătorii având parte de accidentări, stres și probleme personale. Totuși, aceștia își găsesc sprijinul atât de necesar în comunitate și în mândria pentru propria atitudine bătăioasă, precum și în lozinca „Plăsmuit la Laney”.

FIFA: Fotbal, bani și putere, patru episoade

Vreme de decenii, FIFA a unit lumea prin intermediul fotbalului. Dar, pe lângă sport, s-au derulat în paralel și alte lucruri mai puțin oneste. Acest serial documentar descrie moștenirea acestei organizații, analizând spectacolul și luptele politice pentru putere din jurul găzduirii Cupei Mondiale.

Oameni puternici, compromiși de interese financiare, dar aflați deasupra legii. Așa cum sugerează David Conn de la the Guardian, a fi în slujba dictatorilor e mai rău decât a lua mită, și îl vedem pe Gianni Infantino, care i-a urmat lui Blatter la ședia FIFA, gratulându-i pe Putin și pe conducatorii din Qatar.

De-a lungul a cinci episoade, serialul oferă o perspectivă fascinantă, atentă și critică la adresa corupției din lumea fotbalului, care a dus de altfel și la acuzațiile formulate de FBI contra a 14 oficiali FIFA în 2015.

Formula 1: Viața în viteza a 8-a, Sezonul 4

Cu dezvăluiri fără precedent, sezonul al patrulea va purta din nou fanii în culise, oferindu-le o perspectivă directă asupra felului în care piloții și echipele se vor lupta pentru victorie, în unul dintre cele mai dramatice sezoane ale acestui sport de până acum.

Urmărind douăzeci de piloți veterani și începători, serialul prezintă în premieră imagini și interviuri cu cele mai importante personaje din sfera acestui sport. Pregătește-te pentru rivalități teribile, victorii neașteptate și lupta strânsă pentru titlu dintre Mercedes și Red Bull. Presiunea atinge cote maxime, atât pe pistă, cât și în afara ei!

Serialul Formula 1: Viața în viteza a 8-a îi are ca producători executivi pe James Gay-Rees (Amy, Senna), câștigător al premiului Oscar, și pe Paul Martin (Diego Maradona), din partea Box to Box Films.

14 vârfuri: Nimic nu este imposibil, lungmetraj

14 vârfuri: Nimic nu este imposibil explorează legătura profundă între Nepal și alpinismul la mare altitudine, totul din perspectiva lui Nirmal „Nimsdai” Purja, un alpinist nepalez curajos și care iubește distracția, aflat într-o misiune pe care el o numește „Proiectul Posibil” și care presupune atingerea tuturor celor 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume în numai șapte luni și doborârea recordului anterior, care rezistă de șapte ani.

Însoțit de o echipă de șerpași experimentați, alpinistul urcă pe Everest și ajunge pe K2 și pe alte vârfuri celebre, în condițiile în care are de înfruntat condiții meteorologice extreme și are de luat decizii cruciale, totul în timp ce poartă în suflet durerea provocată de boala mamei sale rămase acasă. 14 vârfuri este o poveste captivantă și plină de scene de acțiune despre curaj, perseverență și depășirea limitelor rezistenței umane. Regizat și produs de Torquil Jones, care semnează și scenariul, documentarul îi are drept producători executivi pe Jimmy Chin și Elizabeth Chai Vasarhelyi, fiind produs de Noah Media Group și Little Monster Films.

Colecția „Povești din sport

Povești din sport cuprinde o serie de documentare ce oferă o perspectivă nouă asupra incredibilelor povești din întreaga lume a sportului. Fiecare film începe cu un moment crucial și apoi analizează în profunzime ce s-a întâmplat, dincolo de titlurile de ziar, prin ochii celor care au trăit evenimentele, pentru a scoate la iveală tăria de caracter, rezistența, suferința, triumful, violența, comedia și pasiunea care au alimentat efortul fizic. Dintre documentarele colecției amintim traseul neașteptat al lui Caitlyn Jenner - pe de o parte către gloria olimpică, pe de alta către adevăratul său sine.

Titluri ce urmează să se lanseze pe Netflix:

Începând cu luna februarie, noi titluri de neratat se adaugă în portofoliul Netflix, cel mai proeminent fiind The Heart of Invictus, produs - printre alții - de prințul Harry, duce de Sussex, cofondator al companiei Archewell Productions și patron al Fundației Invictus Games. Heart of Invictus, realizat de echipa distinsă cu premiul Oscar, compusă din regizorul Orlando von Einsiedel și producătoarea Joanna Natasegara (Căștile albe, Virunga, Evelyn), va urmări un grup format din concurenți extraordinari din întreaga lume, cu toții militari care au fost răniți sau au suferit de boli care le-au afectat major viața, pe drumul lor către Jocurile Invictus de la Haga.

copyright foto: Fundația Invictus Games

Din 15 februarie, Full Swing: Competiție pe terenul de golf aduce în fața noastră cele mai importante evenimente din golf, printre care The Players, Masters Tournament, Campionatul PGA, U.S. Open, The Open Championship și playoffurile Cupei FedEx. Documentare despre ciclism („Tour de France”), fotbal, rugby, sunt - de asemenea - în pregătire la Netflix ți vor putea fi urmărite anul acesta pe platformă.

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells