Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 23 Nov 2010, 12:50   #221
teo_k3
Junior
 
teo_k3
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 42
"Fac filme ce reflecta societatea in care traim, ne prezinta de multe ori uritul, intr-un mod artistic, pentru ca asta ii preocupa" ---- sau pentru ca sunt incapabili sa prezinte altceva si nu au chef sa-si puna imaginatia la munca.

"uritul, intr-un mod artistic" ----- nu vad nimic artistic in cefa unui individ filmata 5 minute sau altul care-si curata pusca pentru inca 10 minute.

Atata timp cat toti regizorii se bat cu pumnu-n piept: "ARTISTIC -- ARTISTIC --- Artistic" nu o sa se faca filme comerciale. Cei care vor vrea sa faca astfel de filme vor fi marginalizati din start de cei care sustin " Artistic - Artistic si nimic altceva".

Atata timp cat se fac filme pe banii CNC-ului (proveniti din impozite, din buzunarul "prostimii") ar fi frumos si de bun simt sa se faca si filme comerciale.
teo_k3 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2010, 12:57   #222
Windom
The Ultimate Badass
 
Windom
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,175
Rezultatele "experimentului" Sa-i Dam Publicului Ceea Ce Cere se pot vedea pe sticla. Acum se vrea si protv-zarea cinemaului. Thx, but no thx.
__________________
God ain’t my fucking daddy...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2010, 13:04   #223
teo_k3
Junior
 
teo_k3
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 42
nu confunda filmele comerciale (comedii usoare, romantice) filme pe care ar trebui sa poata fi produse si la noi cu filmele cu manele si tigani.
teo_k3 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2010, 13:05   #224
Lelouche
Veteran
 
Lelouche
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 150
teo, nu ma intelege gresit. eu nu fac referire la potenta intelectuala a regizorilor, care la cea mai mare parte dintre ei este una cizelata si de mare rafinament artistic. ma leg strict de subiectele filmelor romanesti din ultimul timp care imi induc acea idee ca daca vad un film romanesc pot intui ce se petrece si in urmatoarele zece filme romanesti. imi e teama ca regizorii nostrii sa nu cada in capcana autosuficientei. Ok participam si la festivaluri si luam premii si suntem apreciati de acei connoisseurs ai filmului, fiindca ei oricum habar nu au despre ce vorbim dar li se pare "exotic". Dar cu connoisseurs-ii nostri din tara ce se intimpla? Poate si eu si tu asteptam un film bun romanesc, facut ca pe "vremuri". Nu ar fi timpul oare ca regizorii romani ce gindesc si imagineaza filme sa se orienteze si spre adevaratul public tinta? Si anume,cel din tara..........
Lelouche is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2010, 13:57   #225
c.ghevara
Guru
 
c.ghevara
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 820
Windom, Lelouche, Objection! Eu nu vorbeam de nici o ARTĂ. Eu răspundeam la întrebarea de ce nu merge românul la filmele româneşti. Parcă asta era şi întrebarea, nu? Spectatorul nu se duce la cinematograf să vadă ARTĂ, adică ceva abstract. El merge ca să vadă un film.
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2010, 16:41   #226
hellsteed
Cavaler de Veste Buna
 
hellsteed
 
Join Date: Jan 2007
Location: Nicosia
Posts: 1,251
Nemescu si al lui : Marilena de la P7 ...

Mi se pare cel mai bun film cu priza la public
__________________
Nu conteaza rezultatul cat ideea in sine
hellsteed is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2010, 04:55   #227
lalaby
Senior
 
lalaby
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 95
Leluche.... ai dreptate! Despre asta scriu eu pe toate topicurile!!!

E cazul ca regizorii romani sa se intoarca spre public. Daca ii ducem cu de-a sila (gen AUTOBIOGRFIA... elevi) nu facem nimic! Decat sa raporteze spectactori!
lalaby is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2010, 06:32   #228
Lelouche
Veteran
 
Lelouche
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 150
lalaby, daca ai impresia ca publicul a fost incolonat sa mearga la Autobiografie e un lucru bun. se pare ca Ujica chiar a avut priza la public. dat fiind faptul ca Sala Palatului la avanpremiera din Bucuresti a fost plina si ca toti de acolo au venit fie din curiozitate, fie in cunostinta de cauza e un lucru bun. cele mai bune aprecieri si/sau critici le poti face intotdeuna dupa vizionarea unui film sau altul.
Lelouche is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2010, 08:51   #229
Federico
Snob Elitist
 
Federico
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,579
Originally Posted by Windom:
Objection, your Honor! Scopul artei, implicit al filmului, e acela de a creea emotie, un virtej de sentimente. Ca ele sint provocate de realitate ori basm, nu e prea relevant pina la urma. Intr-adevar, poate unora le place sa fie pacaliti frumos macar pentru 2 ore, sa li se spuna ca traim de fapt intr-o tara de basm. Unii, in schimb, se identifica cu drama. Am mai spus-o, cred ca arta adevarata se naste din angoasa (stiti exemplul cu Italia si Elvetia). Bergman nu a facut comedii deoarece a fost un artist caruia nu i s-a potrivit genul. La fel se intimpla pina la urma si cu regizorii nostri. Fac filme ce reflecta societatea in care traim, ne prezinta de multe ori uritul, intr-un mod artistic, pentru ca asta ii preocupa. Nu le putem cere sa ne ofere comedie pentru ca nu o s-o faca atita vreme cit nu vor simti acel impuls launtric spre asa ceva. Pot aparea in schimb altii, care sa ofere alternativa. Dar cu gust si intr-un mod cit de cit artistic. Daca se poate...

Da, si iese un pleonasm de toata frumusetea. In viata de zi cu zi - societatea sordida, in arta iarasi fleacurile noastre lumesti mizere. Arta e prea mareata pentru social; fenomenalul nu e demn de arta autentica, obiectele acesteia sunt numenalul si transcendentalul.
Federico is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2010, 21:35   #230
Lelouche
Veteran
 
Lelouche
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 150
Federico, am impresia vaga ca vrei sa ridici nivelul discutiilor. Pai se poate monser? Lumea se zbate aici sa despice (ne)firul cinematografiei romanesti cu ajutorul analizelor de tip facil, si 'mneata implici filosofia!? Pai este cel putin impardonabil.

P.S. Asta e, nu m-am putut abtine sa nu spun lucrurilor pe nume. Federico, e foarte adevarat ce spui. Daca tot ne zbatem in utopia vietii asteia (asa cum spunea Visniec prin glasul unui personaj : "Domnilor, dumneavoastra stiti ce e aceea o utopie? Utopie e atunci cind esti in rahat pina la git si vrei sa iesi....."), fie o exorcizam si scapam de ea, fie o lasam in plata domnului si ne apucam sa facem......FILME.
Lelouche is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Nov 2010, 03:18   #231
lalaby
Senior
 
lalaby
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 95
Stiu doar un lucru... copilul meu a fost obligat sa mearga cu toata clasa ei la Autobiografie... si am citit in ziare ca au mai fost si alti elevi care de abia asteptau sa plece de acolo. Scoala ei nu a cumparat bilete la Sala Palatului... pur si simplu elevii au fost dusi acolo. Multi nu au vrut sa mearga si au luat absente. Cei care au mers nu au luat.

Eu am traite acele vremuri. Daca eram scosi/obligati la munca voluntara si nu mergeam... luam absenta.

In rest numai de bine
lalaby is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Nov 2010, 05:06   #232
buticut
Guru
 
buticut
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 2,282
Originally Posted by lalaby:
Stiu doar un lucru... copilul meu a fost obligat sa mearga cu toata clasa ei la Autobiografie... si am citit in ziare ca au mai fost si alti elevi care de abia asteptau sa plece de acolo.

Ignorant brats . Ma indoiesc ca au inteles mare lucru, dar heh, macar nu au fost dusi la cine stie ce porcarie. Imi amintesc cand in Generala am mers cu clasa la teatrul de papusi si am vazut Alba-ca-Zapada. It was God-damn awful. Intre ceva "awful" si ceva "incomprehensible", prefer a doua varianta.
__________________
"En el teatro se hace lo que se debe, en el cine se hace lo que se quiere y en la televisión se hace lo que se puede">>
buticut is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Nov 2010, 09:33   #233
Lelouche
Veteran
 
Lelouche
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 150
Din pacate la noi, libertatea de expresie educationala a fost defectuoasa. Copii au fost tarati din scoli spre diverse cinematografe. Erau vremuri cind se mergea oricum fiindca fie acele filme nu aveau spectatori si deci nici incasari si deci scolile trebuiau sa ridice nivelul financiar al productiilor, fie cu speranta ca copii se vor mai culturaliza.
Nu cred insa ca mai exista astfel de cutume. Sper.
Asta cumva si prin prisma unei totale lipse de educatie cinematografice propriuzise in scoli. Bine ca exista ore de religie, dar ore de cinematografie nu cred sa existe in Romania. Ok, cinematografia e o arta tinara iar prin viata poti trece si fara FILM. Dar suedezii de exemplu chiar au programe prin care isi doresc sa finanteze astfel de cursuri educationale in scoli. Nu o fi nimeni interesat?
Daca tot se face in scoala desen, lucru manual, etc, de ce nu s-ar face si cursuri de cinematografie? Ar modela intelectele precoce si inocente,ba chiar ar contribui la indulcirea receptarii unor materii poate anoste gen istorie,geografie, chimie, fizica,etc.
Lelouche is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Nov 2010, 10:35   #234
rvn
Scorpia cinefiscalitatii
 
rvn
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 4,621
lectiile despre cultura cinematografica sunt utile, nu zic nu, dar inainte de toate trebuie sa invatam sa citim si sa scriem corect romaneste.
toate la timpul lor. si mai ales, aceste lectii n-ar trebui sa fie obligatorii, ci optionale...
copiii, trebuie doar indrumati, educati si ajutati sa-si insuseasca de placere arta de a face si intelege un film, treptat, in functie de varsta.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Nov 2010, 11:10   #235
dragonfly_drk
Guru
 
dragonfly_drk
 
Join Date: Aug 2010
Location: Cemetery
Posts: 2,940
Originally Posted by lalaby:
Stiu doar un lucru... copilul meu a fost obligat sa mearga cu toata clasa ei la Autobiografie... si am citit in ziare ca au mai fost si alti elevi care de abia asteptau sa plece de acolo. Scoala ei nu a cumparat bilete la Sala Palatului... pur si simplu elevii au fost dusi acolo. Multi nu au vrut sa mearga si au luat absente. Cei care au mers nu au luat.

Eu am traite acele vremuri. Daca eram scosi/obligati la munca voluntara si nu mergeam... luam absenta.

In rest numai de bine

Nu am mai auzit cazuri de copii obligati sa mearga la film. Mai ales in zilele noastre. Dar cine stie, poate in Bucuresti e alta lume. Nici macar pe vremea noastra nu eram obligati sa mergem la muzeu sau la film. Vrei sa mergi, mergi. Nu vrei sa mergi, nimeni nu te poate obliga. Pentru ca astea sunt chestii extra-scolare si nu sunt obligatorii.
Apropo, sunt un pic off-topic. Lalaby, la cei 50 si de ani, ai copil la scoala?
__________________
music is created by the space between the notes not the notes themselves.
dragonfly_drk is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Nov 2010, 13:35   #236
ricutza
Babyface Killer
 
ricutza
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 2,221
Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
Originally Posted by Lelouche:
Daca tot se face in scoala desen, lucru manual, etc, de ce nu s-ar face si cursuri de cinematografie? Ar modela intelectele precoce si inocente,ba chiar ar contribui la indulcirea receptarii unor materii poate anoste gen istorie,geografie, chimie, fizica,etc.

Inainte sa se introduca cursuri de cinematografie in scoli, eu as fi multumita sa se introduca niste cursuri despre arte in general.
__________________
"Nobody puts Baby in the corner"
ricutza is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Nov 2010, 13:42   #237
Lelouche
Veteran
 
Lelouche
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 150
Spre fericirea noastra, arta cinematografica este o arta complexa. Odata trezit interesul pentru cinematografie, sigur iti vei da seama ca ai nevoie si de literatura,si de pictura, si de muzica. Astfel ca acele cursuri de arta in general chiar ar capata niste valente deosebite expuse printr-un discurs cinematografic educational.

Doar ca un simplu exemplu AICI
Lelouche is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Nov 2010, 14:13   #238
c.ghevara
Guru
 
c.ghevara
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 820
Originally Posted by buticut:
Originally Posted by lalaby:
Stiu doar un lucru... copilul meu a fost obligat sa mearga cu toata clasa ei la Autobiografie... si am citit in ziare ca au mai fost si alti elevi care de abia asteptau sa plece de acolo.

Ignorant brats . Ma indoiesc ca au inteles mare lucru, dar heh, macar nu au fost dusi la cine stie ce porcarie. Imi amintesc cand in Generala am mers cu clasa la teatrul de papusi si am vazut Alba-ca-Zapada. It was God-damn awful. Intre ceva "awful" si ceva "incomprehensible", prefer a doua varianta.

Foarte bine că i-au dus cu forţa! Cu condiţia să le spună la sfârşitul filmului: ”Vedeţi aşa era pe vremea lui Ceauşescu!” Aşa au şansa să înţeleagă.
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Nov 2010, 14:34   #239
paul_aramis
Guru
 
paul_aramis
 
Join Date: Apr 2009
Location: în ţara laptelui
Posts: 2,347
doi critici se hotărăsc să se ieie la întrecere care scrie cea mai bună cronică despre filmul românesc de ieri, de azi şi de alaltăieri. zis şi făcut. se duc ei la film şi văd unu' de pe vremea lu' bunica lu' Pazvante Chioru'. a doua zi amândoi cu pac! cronica. că ce realizare în condiţiile alea, cu aparatura aia, cu actorii care nu ştiau decât teatru, etc şamd.
după o săptămână se duc iar la film, de data sta unu' dinainte. a doua zi iar pac! cu cronica. că ce realizare, că cu condiţiile alea care erau cum erau, că cu cenzura, c-aşa şi pe dincolo.
aialtă săptămână iar se duc la film. unu' d-acu'. a doua zi A pac! cu cronica la gazetă, B nimic. trece încă o zi, B nimic, trec 2 B tot nimic. dup' o săptămână se întâlneşte A cu B şi îi zice:

A: Ce faci frate, nu mai scrii cronica aia?
B: Care cronică?
A: La film.
B: Care film?
A. Cum care film? Păi nu trebuia să scrii o cronică?
B: Ba da.
A: Ş-ai scris-o?
B: Ce să scriu?
A: Cronica la film!?
B: Care film?
A: Băi frate mă exasperezi Păi nu am hotărât noi să vedem care din noi scrie cel mai bine cronică de film?
B: Ba da.
A. Şi n-am fost noi acum 3 săptămâni la cinema şi a doua zi n-am scris fiecare câte o cronică?
B: Ba da.
A: Şi după aia n-am fost noi la cinema dup' aia şi p-ormă am mai scris câte o cronică?
B: Ba da.
A: Şi n-am fost noi acu' o săptămână iar la cinema şi nu trebuia să scriem iar a cronică?
B: Ba da.
A: Ei, şi unde-i cronica la filmu' ăsta?
B: Care film?

sau cum ar zice nenea Iancu:

Filmu' românesc (contemporan) e sublim, dar lipseşte cu desăvârşire.
__________________
"Şi voi porni. Simplu. Toţi indienii mor astfel, în hamacurile lor. Se leagănă uşurel. Când totul se sfârşeşte, înseamnă că au plecat spre o altă viaţă, mai frumoasă."
Fernand Fournier-Aubry
23.11.1901 - 20.12.1972
paul_aramis is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Nov 2010, 14:41   #240
c.ghevara
Guru
 
c.ghevara
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 820
Paul_Aramis, mă înspăimânţi .... dar ai dreptate. Topicul se cheamă ”Succesul la public al filmelor româneşti”. Câte filme i-or fi fost destinate publicului (măcar ca intenţie sinceră), în ultimii 10-15 ani? Aşa că ai dreptate: care filme?
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 13:56.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells