View Single Post
Old Yesterday, 06:32   #55
1MicuCelUmilSiViril
Guru

1MicuCelUmilSiViril

The Imperial Doctress - Nü yi ming fei zhuan (2016) TV Series, 50 ep.

La serialele astea chinezești pe care le-am văzut, unul din scopuri era următorul: dacă nu să mă edific, măcar să mă dumiresc și eu care-i treaba cu serialele astea chinezești. Trec repede la concluzia trasă:
Împărate, împărate,
La palat, avem de toate.
În afară de-al tău frate,
Care-și cere a lui dreptate,
Totul merge ca pe roate.
Intrigi sunt, pe săturate,
Întâmplâri neîntâmplate,
Cu sânge nevinovat pătate,
Traiul e pe îmbuibate,
Ceaiuri beau, nenumărate,
Iubiri - bine aranjate,
Întâlniri predestinate,
Persoane mai educate,
Chiar și cu bâte pe spate,
Nu e lipsă de karate,
Zburători mulți, din păcate,
Avansări, nepoți, nepoate,
Naș și nașă, soră, frate,
Filmul, orice ar dezbate,
De astea nu scapi, în toate.

În sfârșit, și ceva referitor la acest film propus.
Interzisă (atunci nu putea face o simplă operație de schimbare de sex), deci ghinionistă, o fetiță duce-n spate o povară jumătate. Întrebare: Un' te duci tu surioară? Răspunsul ei: Ia, mă duc la pușcărie, Să mai practic meserie. Și apoi: Mi-e celula neîngrijită, Dar frații n-au celulită!
Bineînțeles, ea răzbește și aici, vă amintesc, filmul se cheamă "Doctorața Imperială" (cfm. traducerii A.I.), e o traiectorie lungă de parcurs până acolo, în mod normal imposibilă celor de condiția ei socială (în film se și explică ce și cum e cu rangurile astea imperiale la chinezi).
Trebuie spus neapărat că acțiunea se petrece în timpul dinastiei Ming, de unde, probabil, provine și cuvântul minge, dacă avem în vedere cât a fost pasată de colo colo, în film, această inimoasă tânără doctoriță aspirantă.
Luați seama că-i bășcălie, Printre rânduri, mai mult "scrie".
Distribuitorii avertizează cu privire la folosirea rețetelor fanteziste prezentate în film.
Sunt multe idei valabile în toate aceste filme. De pildă, două concluzii trase de mine, vizionându-le, care-mi vin acum în minte:
- simpatiile aparțin tinereții, acriturile aparțin bătrâneții, nu priviți individual/personal, ci procentual majoritar (aveți tentația simțământului de a fi cu musca pe căciulă? Cei care și-au vândut căciula se simt ușurați din această privință);
- nici nu-și dă seama europeanul că, în firescul lui, e mai aproape de filosofiile chinezești (deși el neagă acest lucru, de cele mai multe ori din neștiință, și asta e drept) decât își închipuie el. Mai mult zic, el a renunțat la adevăratele lui valori, cele europene, în favoarea altor apucături hidoase și dezastruoase de peste baltă, în care se cufundă lamentabil - prea mulți ciufuți fără cauză. Fără alte comentarii!
1MicuCelUmilSiViril is offline   Reply With Quote sendpm.gif