Originally Posted by Domolul:
După cum spui, ai avut așteptări mari de la acest film. Spui că ar fi trebuit să lucreze mai bine personajele. Este posibil totuși să nu fi fost de ajuns. L-ar fi ajutat asta mai bine pe regizor să transmită ceea ce voia să transmită ?
|
Eu îmi doream ca scenaristul să lucreze personajele încât să fie de ajuns, adică să îl ajute să transmită ceea ce voia să transmită.
Ce voia să transmită? Păi asta e problema!
Adică, dacă am înțeles eu bine, să transmită tema filmului: „Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers. [...] Promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi,..” Nu mi se pare o tema de film artistic, poate de documentar.
|
În general, și din păcate, sinopsisul filmelor românești este un text pompos întocmit cu scopul promovării scenariului la nivel de producător, sau de CNC, pentru a obține finanțare, apoi de promovare a filmului, pentru a păcăli potențialii spectatori până vin la cinematograf. După aceea, Dumnezeu cu mila, nu mai interesează pe nimeni gradul de satisfacție cu care spectatorul iese din sală.
În cazul de față, ce „propune” sinopsisul este de fapt ce știm noi cu toții, nu ce conține filmul. Pot fi de acord și cu acest lucru, cu o condiție: filmul să nu contrazică sinopsisul.
Dacă filmul va fi artistic sau documentar, pe același sinopsis, depinde de talentul cineastului. Apoi, mai există și „filmul-ducument”!
Dar totuși asta se consideră încă a fi o virtute, să nu te implici (în politică).
|
Nu am auzit pe nicăieri să fie o virtute neimplicarea, poate un merit, dar este de fapt o inabilitate. Ce-i drept, la români politica este total greșit înțeleasă, dar aceasta este o altă discuție, mult mai lungă.