@Cretzulynne,
Mă refeream la punctul de vedere privind filmul „Moromeții 2”.
Cultura cinematografică e o problemă colaterală și oarecum falsă, când e vorba de public.
Nu aceasta este cauza lipsei spectatorilor de la filmul românesc.
„Garcea și oltenii” a avut aproape 290 de mii de spectatori, iar „Moromeții 2” peste 150 de mii în doar două săptămânii. Dar nu sunt aceiași spectatori!
Au fost arătate 5 motive pentru „Moromeții 2”. Din păcate, sunt doar păreri personale, nu un studiu aprofundat. Ar fi fot important de știut în ce procent a infuențat fiecare motiv numărul mare de spectatori.
Dar dincolo de numărul de spectatori important este ce transmite filmul.
Eu am spus ce am avut de spus fără să mă las intimidat de acest număr mare de spectatori, și mi-am luat bobârnace. Dar nu de la toți.
Originally Posted by Tenzin pe 8 decembrie 2018 14:45:
Cea mai avizata recenzie a filmului, citita pana acum. Stii bine ce spui cand vorbesti despre literatura lui Preda, stii bine ce spui si cand abordezi realizarea cinematografica. In plus, nu-ti sunt straine vremurile (d.p.d.v. social-istoric), din cate marturisesti. Am o opinie similara. Filmul e o intentie suspendata, nereusind sa materializeze un film real, solid si interesant despre epoca/lumea care a inspirat cele 2 carti. Parca as fi urmarit un lung sir de teaser-uri care abia anuntau viitoarea ecranizare...
|
Cei care m-au atacat la persoană au făcut-o fără argumente.
Ce-i drept, am ținut cont și de declarațiile ulterioare ale regizorului Stere Gulea, și nu am fost îngăduitor.
Se lamenta că a avut un buget minuscul, de „numai” un milion de euro. Desigur, pare o nedreptate, față de 1,4 milioane de euro „Sieranevada”, filmat într-un apartament de bloc.
Dar nu e o justificare. Ține de „viziunea cinematografică”.
Spunea că a ratat scena din „Viața ca o pradă”, când dulăii nu-i lăsau pe cățelandri să se apropie de hoitul calului, că nu a avut decât o jumătate de cal, și aceasta din Ungaria. Păi, în acest caz, de ce a cheltuit banii cu reprimarea manifestației din 8 noiembrie 1945, care nu-și avea niciun rost?
Problema este că regizorul nu a avut o țintă. Despre ce e filmul?! Norocul lui a fost că tot românul știe câte ceva și și-a făcut propriul sau film după vizionare.